Já osobně jsem tento název neznala, ale možná si mnozí z vás na Pískorky vzpomenou z dětství. Jestli že je neznáte, určitě stojí za to je vyzkoušet. Tento jednoduchý a málem zapomenutý pokrm je křupavý a potřebujete na ně pouze pár ingrediencí. Navíc na ně můžete zužitkovat zbylé brambory například od oběda nebo večeře.
Pískorky jsou tradičním jídlem, které se objevovalo na stolech našich babiček velice často, protože brambory byly ve většině domů vždycky k mání. Časem ale přílivem nových a nových receptů upadly v zapomnění. Co vlastně Piskorky jsou? Tento pokrm z bramborové směsi připomíná něco mezi křupavým bramborákem a nadýchanou bramborovou kroketou. Pískorky se hodí jako příloha k masům, omáčkám, ale i k salátům a pomazánkám. Nejlepší na nich je ,že mohou být podávané nejen na slano, ale i na sladko s obyčejnou marmeládou. Jsou to prostě křupavé placičky, které si zamilujete na první ochutnání.
Recept na Babiččiny křupánky zvané Pískorky – zapomenutá pochoutka z dětství
Ingredience na Pískorky, zlatavé placičky z brambor
- 750 g brambor
- 3 vejce
- 250 g mouky (nejlepší směs hrubé a polohrubé)
- 50 g změklého másla
- sůl dle chuti
- sádlo na smažení
Postup přípravy Pískorek
1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme jemně.
2. V misce smícháme nastrouhané brambory, vejce, máslo, mouku a sůl. vypracujeme hladké těsto.
3. Na pomoučeném válu těsto rozválíme cca na tloušťku 1 cm.
4. Sklenicí nebo formičkou vykrajujeme z těsta kolečka, které smažíme na rozpáleném sádle z obou stran do zlatova. servírujeme teplé na slano anebo na sladko.
Tipy
Pískorky můžeme podávat například se sýrovou pomazánkou anebo na sladko s džemem či marmeládou. Pro zdravější variantu můžeme pískorky místo smažení upéct v troubě. Pro obohacení chuti můžeme těsto ochutit česnekem, majoránkou anebo sušenou cibulí, dokonce i sýrem nebo opečenou slaninou.
