Existuje mnoho druhů rolád, ale u nás doma jsme pekli nejčastěji obyčejnou piškotovou roládu kdykoliv, když byla chuť na něco sladkého. Upéct piškot je hračka, pak jen piškot zabalit, rozbalit, namazat a znovu zabalit. Toto je raz dva hotové a dobrota je na světě, často třeba jen s ovocnou marmeládou a šlehačkou na povrchu.
A právě tuhle jednoduchou roládu si dnes upečeme, bude nejen s krémem, ale i čokoládou. Je to klasický český recept na roládu a my si ukážeme, jak roládu upéct i pokud jste úplný začátečník. Tak pojďme na to.
Recept na klasickou piškotovou roládu s krémem a čokoládou
Ingredience na přípravu roládového korpusu
- 4 vejce
- 120 g moučkového cukru
- 2 polévkové lžíce teplé vody
- špetka soli
- 1 kávová lžička vanilkové esence
Ingredience na přípravu krému
- 500 ml plnotučného mléka
- 100 g cukru krystal
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 žloutky
- 40 g kukuřičného škrobu
- 100 g změklého másla
- 2 kávová lžička vanilkové esence
- 100 g hořké čokolády
Postup
1. Připravíme si plech o velikosti zhruba 30 x 40 cm, který si vysteleme pečícím papírem. Troubu si vyhřejeme na 180 stupňů.
2. Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh z bílků s přidáním špetky soli.
3. V druhé misce šleháme žloutky s cukrem do světlé pěny. Přidáme teplou vodu a vanilkovou esenci.
4. Do žloutkové směs přidáme mouku a řádně zamícháme, i opatrně a jemně vmícháme tuhý sníh z bílků.
5. Těsto narovnáme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě cca 5 minut, nebo než dosáhne těsto zlatistou barvu. Těsto nepřepékáme, aby se roláda při rolování nelámala.
6. Upečené těsto vyklopíme na utěrku posypanou moučkovým cukrem stáhneme papír a těsto spolu s utěrkou srolujeme a necháme vychladnout.
7. Připravíme si vanilkový krém. Mléko s vanilkovou esencí přivedeme téměř k varu.
8. V misce si vyšleháme žloutky s cukry do světlé pěny, přidáme kukuřiční škrob a dobře promícháme.
9. Horké mléko postupně nalijeme do žloutkové pěny, za stálého míchání, aby se nám nevytvořili hrudky.
10. Směs vrátíme do hrnce a za stálého míchání opět vaříme, dokud směs nezhoustne.
11. Uvařený pudink necháme vychladnout na pokojovou teplotu a zašleháme změklé máslo. Řádně vyšleháme.
12. Vychladlý korpus rozvineme, odstraníme utěrku, na korpus naneseme připravený krém, který posypeme nastrouhanou čokoládou.
13. Roládu opět pevně srolujeme a celou namažeme zbytkem vanilkového krému. Povrch posypeme zbytkem nastrouhané čokolády. Odložíme na pár hodin do lednice ke ztuhnutí.
Hotovou roládu můžeme po zchlazení pocákat rozpuštěnou čokoládou anebo při podívání dozdobit šlehačkou.