Existuje mnoho druhů rolád, ale u nás doma jsme pekli nejčastěji obyčejnou piškotovou roládu kdykoliv, když byla chuť na něco sladkého. Upéct piškot je hračka, pak jen piškot zabalit, rozbalit, namazat a znovu zabalit. Toto je raz dva hotové a dobrota je na světě, často třeba jen s ovocnou marmeládou a šlehačkou na povrchu.

A právě tuhle jednoduchou roládu si dnes upečeme, bude nejen s krémem, ale i čokoládou. Je to klasický český recept na roládu a my si ukážeme, jak roládu upéct i pokud jste úplný začátečník. Tak pojďme na to.

Recept na klasickou piškotovou roládu s krémem a čokoládou

Ingredience na přípravu roládového korpusu

  • 4 vejce
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce teplé vody
  • špetka soli
  • 1 kávová lžička vanilkové esence

Ingredience na přípravu krému

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 100 g cukru krystal
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 100 g změklého másla
  • 2 kávová lžička vanilkové esence
  • 100 g hořké čokolády

Postup

1. Připravíme si plech o velikosti zhruba 30 x 40 cm, který si vysteleme pečícím papírem. Troubu si vyhřejeme na 180 stupňů.

2. Bílky si oddělíme od žloutků a vyšleháme tuhý sníh z bílků s přidáním špetky soli.

3. V druhé misce šleháme žloutky s cukrem do světlé pěny. Přidáme teplou vodu a vanilkovou esenci.

4. Do žloutkové směs přidáme mouku a řádně zamícháme, i opatrně a jemně vmícháme tuhý sníh z bílků.

5. Těsto narovnáme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě cca 5 minut, nebo než dosáhne těsto zlatistou barvu. Těsto nepřepékáme, aby se roláda při rolování nelámala.

Upečeme piškotový korpus.
Zdroj: ANUs491, Upečeme piškotový korpus.

6. Upečené těsto vyklopíme na utěrku posypanou moučkovým cukrem stáhneme papír a těsto spolu s utěrkou srolujeme a necháme vychladnout.

7. Připravíme si vanilkový krém. Mléko s vanilkovou esencí přivedeme téměř k varu.

8. V misce si vyšleháme žloutky s cukry do světlé pěny, přidáme kukuřiční škrob a dobře promícháme.

9. Horké mléko postupně nalijeme do žloutkové pěny, za stálého míchání, aby se nám nevytvořili hrudky.

10. Směs vrátíme do hrnce a za stálého míchání opět vaříme, dokud směs nezhoustne.

11. Uvařený pudink necháme vychladnout na pokojovou teplotu a zašleháme změklé máslo. Řádně vyšleháme.

12. Vychladlý korpus rozvineme, odstraníme utěrku, na korpus naneseme připravený krém, který posypeme nastrouhanou čokoládou.

Korpus naplníme krémem a nastrouhanou čokoládou a srolujeme.
Zdroj: ANUs491, Korpus naplníme krémem a nastrouhanou čokoládou a srolujeme.

13. Roládu opět pevně srolujeme a celou namažeme zbytkem vanilkového krému. Povrch posypeme zbytkem nastrouhané čokolády. Odložíme na pár hodin do lednice ke ztuhnutí.

Povrch potřeme krémem a posypeme čokoládou.
Zdroj: ANUs491, Povrch potřeme krémem a posypeme čokoládou.

Hotovou roládu můžeme po zchlazení pocákat rozpuštěnou čokoládou anebo při podívání dozdobit šlehačkou.

Obrázek receptu na Dvoubarevnou roládu

Dvoubarevná roláda: Kakaová roláda s krémem z mascarpone a bílé čokolády, zdobená strouhanou hořkou čokoládou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest