Někdy prostě potřebujete začít týden s něčím, co vás pohladí po duši a potěší chuťové buňky. Tato piškotová roláda s krémem a stracciatellou je přesně to, co hledáte. Je to dokonalá harmonie nadýchaného piškotu, jemného vanilkového krému, osvěžující marmelády a křupavých kousků čokolády. Vypadá jako z cukrárny, ale připravíte ji snadno doma.

Tajemství této rolády spočívá v několika klíčových prvcích – ale nejedná se o žádnou vědu. Tato je vlastně jedna z těch nejjednodušších. Základem je lehký a pružný piškot, který se snadno roluje a netrhá. Jeho vzdušná textura se snoubí s vanilkovým krémem, který dodává roládě bohatou a krémovou chuť. Marmeláda přidává ovocnou kyselost, která skvěle doplňuje sladkost, a strouhaná čokoláda nejen krásně vypadá, ale také přidává lahodný čokoládový kontrast. Dohromady tyto ingredience tvoří dezert, který je nejen krásný na pohled, ale i neodolatelný svou chutí.

Recept na piškotovou roládu s vanilkovým krémem a stracciatellou

Délka přípravy: 20 minut + 10 minut pečení, počet porcí 8 až 10.

Co je potřeba na přípravu piškotové rolády – ingredience k přípravě

Piškotové těsto:

  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru krupice
  • 5 lžic polohrubé mouky

Vanilkový krém:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání (33 až 40 %)
  • 2 až 3 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
  • 1 balíček vanilkového cukru nebo 1 lžička vanilkového extraktu
  • Kvalitní džem nebo marmeláda (například jahodová nebo malinová)

Na posyp:

  • 50 až 70 g hořké nebo mléčné čokolády na strouhání

Jak na piškotovou roládu – postup přípravy v pár bodech

1. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Plech si vyložte pečicím papírem, který pro jistotu ještě potřete trochou oleje a poprašte moukou, aby se roláda nepřilepila.

2. Nyní si připravte těsto. Nejprve oddělte bílky od žloutků.

3. Žloutky dejte do větší misky a bílky do druhé. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé, krémové a nadýchané pěny.

Obrázek k receptu na piškotovou roládu
Foto: Cooky.cz, recept na piškotovou roládu

4. V druhé misce vyšlehejte bílky se špetkou soli do pevného sněhu.

5. Žloutkovou směs opatrně smíchejte se sněhem z bílků, a to nejlépe pomocí stěrky, abyste nezničili objem.

6. Přidávejte sníh po částech a pomalu ho vmíchávejte do směsi. Nakonec po jedné lžíci přidejte mouku a vmíchejte ji do těsta.

7. Dbejte na to, aby se mouka spojila s těstem, ale nešlehejte zbytečně.

8. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Těsto by mělo být lehce zlatavé a na dotek pružné.

9. Jakmile je upečené, vyndejte ho z trouby, ještě teplé ho opatrně překlopte na čistou vlhkou utěrku (nebo druhý pečicí papír) a sejměte pečicí papír, na kterém se peklo.

10. Nyní si připravte krém. V míse vyšlehejte mascarpone se smetanou, moučkovým a vanilkovým cukrem (nebo vanilkovým extraktem) do pevného krému.

11. Čokoládu nasekejte najemno nebo nastrouhejte. Roládu potřete džemem, poté krémem a posypte čokoládou.

12. Pomocí utěrky roládu pevně zarolujte. Nechte vychladnout a před podáváním můžete posypat zbylou čokoládou.

Obrázek receptu na Lehkou ovocní roládu na neděli

Lehká ovocná roláda na neděli – sladká tečka za obědem

Tipy redakce

  • Pružnost piškotu: Pro co největší pružnost piškotu je důležité ho srolovat ihned po vytažení z trouby, dokud je ještě teplý. Rolujte ho pevně i s utěrkou nebo pečicím papírem, ve kterém je.
  • Čokoládové variace: Místo strouhané čokolády můžete použít čokoládové hoblinky nebo kousky čokolády, které vmícháte přímo do krému.
  • Ovocné osvěžení: Do krému nebo na džem můžete přidat čerstvé ovoce, například maliny, jahody nebo borůvky. Dodají roládě svěžest a krásnou barvu.
  • Stabilita krému: Pokud chcete, aby krém byl ještě pevnější, můžete do smetany ke šlehání přidat ztužovač šlehačky.
Buchta dvou barev

Roláda s náplní z pudinku a čokolády – rychlý piškotový dezert dvou barev

Obrázek receptu na piškotovou roládu s čoko-tvarohovým krémem.

Piškotová roláda s čoko-tvarohovým krémem: Sladké potěšení

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest