5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Dnes vám přinášíme recept na lahodný a osvěžující ovocný dort s hroznovým vínem a želatinou, který potěší nejen svou chutí, ale i krásným vzhledem. Tento dort kombinuje jemný piškotový základ, vanilkový krém a svěží hroznový rosol.

Piškotový dort s hroznovým vínem a želatinou je výjimečný dezert, který spojuje jemnost piškotu s osvěžujícím nádechem citronového aspiku a šťavnatostí hroznů. Příprava začíná dokonale vyšlehanými bílky s vodou, které se spojí s cukrem pro vytvoření lehkého a nadýchaného těsta. Po upečení a vychladnutí se piškot rozkrojí na dva pláty, mezi něž se nanese krém z vanilkového pudinku a másla, který je obohacen o sladká hroznová zrna. Vrchní plát je pečlivě nasáknut sirupem, který dodává dortu extra šťavnatost. Finální vrstvu tvoří aspik z citronové šťávy a želatiny, který se nechá ztuhnout do průsvitného, osvěžujícího obalu. Tento dort je nejen chuťovým zážitkem, ale je velmi poutavý na první pohled. Po několika hodinách chlazení se dort odhalí v celé své nádheře, připraven okouzlit chuťové buňky všech, kdo jej ochutnají.

Jak si zaručit úspěch při pečení dortu:

  • Používejte čerstvé a kvalitní suroviny. Máslo, vejce, mléko a mouka by měly být v co nejlepší kvalitě, protože výrazně ovlivňují chuť a strukturu dortu.
  • Při pečení dortů je přesnost klíčová. Používejte kuchyňskou váhu pro přesné měření surovin. Nepodceňujte ani přesné odměření prášku do pečiva nebo sody, aby dort dobře nakynul.
  • Vejce, máslo a mléko by měly být před použitím při pokojové teplotě. Pomáhá to těstu dobře se propojit a výsledný dort bude nadýchanější a rovnoměrně upečený.
  • Formu na pečení důkladně vymažte máslem a vysypte moukou nebo ji vyložte pečicím papírem, aby se dort nepřilepil a šel snadno vyklopit.
  • Při přidávání suchých ingrediencí k mokrým míchejte těsto jemně, aby zůstalo lehké.
Piškotový dort s hroznovým vínem a rosolem

Recept na želatinový dort s hroznovým vínem

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 1 hodina
Čas vaření 30 minut
Doba odpočinku 6 hodiny
Celkový čas 7 hodiny 30 minut
Porcí 8 porcí
Perfektní dezert pro každou příležitost, který potěší nejen chutí, ale i vzhledem

Potřebné vybavení

  • Kulatá forma na pečení
  • Hrnec

Suroviny

Ingredience na piškotový základ:

  • 5 vajec
  • 5 lžic vody
  • 5 lžic oleje
  • 5 lžic cukru
  • 10 lžic hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva

Ingredience na krém:

  • 500 mililitrů mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 150 gramů cukru
  • 100 gramů margarínu

Ingredience na rosol:

  • 500 mililitrů citronové šťávy
  • 100 gramů cukru
  • 2 balíčky želatiny
  • hroznové víno

Postup 

Příprava piškotového základu:

  • Oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte do mísy a vyšlehejte je společně s vodou, dokud nevznikne pevná pěna.
  • Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud se úplně nerozpustí.
  • Přidejte olej a žloutky, jemně promíchejte.
  • Do směsi postupně vmíchejte mouku s práškem do pečiva.
  • Připravené těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy na pečení.
  • Pečte v předehřáté troubě při 180°C asi 25-30 minut, dokud piškot nezezlátne.
  • Po upečení nechte piškot vychladnout, poté ho opatrně rozkrojte napůl, aby vznikly dva pláty.
    Piškotový dort s hroznovým vínem a základní korpusy

    Zdroj obrázku: Gustos-ro, Korpusy na přípravu dortu

Příprava krému na dort:

  • Pudinkový prášek smíchejte s trochou mléka, aby vznikla hladká směs. Zbylé mléko přiveďte k varu s cukrem.
  • Jakmile mléko začne vařit, přidejte pudinkovou směs a za stálého míchání vařte, dokud pudink nezhoustne.
  • Pudink přikryjte fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte ho vychladnout.
  • Vychladlý pudink vyšlehejte s margarínem, dokud nezískáte hladký a nadýchaný krém.
  • Jeden plát piškotu položte na servírovací talíř a pokapejte ho sirupem z citronové šťávy.
  • Na piškot naneste polovinu krému a poklaďte ho hrozny.
  • Přidejte druhou polovinu krému a přikryjte druhým plátem piškotu. Opět lehce pokapejte sirupem.
    Piškotový dort s hroznovým vínem a krémem

    Zdroj obrázku: Gustos-ro, Vrstvení krému na dort

  • Na vršek dortu naskládejte další hrozny.
  • Želatinu smíchejte s citronovou šťávou a nechte ji několik minut nabobtnat.
  • Poté želatinu mírně zahřejte, aby se rozpustila (pozor, nevařte ji). Nechte ji zchladnout, dokud nezačne mírně tuhnout.
    Piškotový dort s hroznovým vínem a jeho servírování

    Zdroj obrázku: Gustos-ro, Dort s hroznovým vínem

  • Jakmile je želatina ve správné konzistenci, nalijte ji na vršek dortu.
    Piškotový dort s hroznovým vínem a rosolem

    Zdroj obrázku: Gustos-ro, Dort s vínem a rosolem

  • Dort nechte několik hodin chladit v lednici, aby krém ztuhl a želatina se zcela zpevnila.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: dort, dort s hroznovým vínem, hroznové víno, piškot, piškotové těsto, želatina, želatinový dort
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest