Dnes vám přinášíme recept na lahodný a osvěžující ovocný dort s hroznovým vínem a želatinou, který potěší nejen svou chutí, ale i krásným vzhledem. Tento dort kombinuje jemný piškotový základ, vanilkový krém a svěží hroznový rosol.
Piškotový dort s hroznovým vínem a želatinou je výjimečný dezert, který spojuje jemnost piškotu s osvěžujícím nádechem citronového aspiku a šťavnatostí hroznů. Příprava začíná dokonale vyšlehanými bílky s vodou, které se spojí s cukrem pro vytvoření lehkého a nadýchaného těsta. Po upečení a vychladnutí se piškot rozkrojí na dva pláty, mezi něž se nanese krém z vanilkového pudinku a másla, který je obohacen o sladká hroznová zrna. Vrchní plát je pečlivě nasáknut sirupem, který dodává dortu extra šťavnatost. Finální vrstvu tvoří aspik z citronové šťávy a želatiny, který se nechá ztuhnout do průsvitného, osvěžujícího obalu. Tento dort je nejen chuťovým zážitkem, ale je velmi poutavý na první pohled. Po několika hodinách chlazení se dort odhalí v celé své nádheře, připraven okouzlit chuťové buňky všech, kdo jej ochutnají.
Jak si zaručit úspěch při pečení dortu:
- Používejte čerstvé a kvalitní suroviny. Máslo, vejce, mléko a mouka by měly být v co nejlepší kvalitě, protože výrazně ovlivňují chuť a strukturu dortu.
- Při pečení dortů je přesnost klíčová. Používejte kuchyňskou váhu pro přesné měření surovin. Nepodceňujte ani přesné odměření prášku do pečiva nebo sody, aby dort dobře nakynul.
- Vejce, máslo a mléko by měly být před použitím při pokojové teplotě. Pomáhá to těstu dobře se propojit a výsledný dort bude nadýchanější a rovnoměrně upečený.
- Formu na pečení důkladně vymažte máslem a vysypte moukou nebo ji vyložte pečicím papírem, aby se dort nepřilepil a šel snadno vyklopit.
- Při přidávání suchých ingrediencí k mokrým míchejte těsto jemně, aby zůstalo lehké.
Recept na želatinový dort s hroznovým vínem
Potřebné vybavení
- Kulatá forma na pečení
- Hrnec
Suroviny
Ingredience na piškotový základ:
- 5 vajec
- 5 lžic vody
- 5 lžic oleje
- 5 lžic cukru
- 10 lžic hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
Ingredience na krém:
- 500 mililitrů mléka
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 150 gramů cukru
- 100 gramů margarínu
Ingredience na rosol:
- 500 mililitrů citronové šťávy
- 100 gramů cukru
- 2 balíčky želatiny
- hroznové víno
Postup
Příprava piškotového základu:
- Oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte do mísy a vyšlehejte je společně s vodou, dokud nevznikne pevná pěna.
- Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud se úplně nerozpustí.
- Přidejte olej a žloutky, jemně promíchejte.
- Do směsi postupně vmíchejte mouku s práškem do pečiva.
- Připravené těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy na pečení.
- Pečte v předehřáté troubě při 180°C asi 25-30 minut, dokud piškot nezezlátne.
- Po upečení nechte piškot vychladnout, poté ho opatrně rozkrojte napůl, aby vznikly dva pláty.
Zdroj obrázku: Gustos-ro, Korpusy na přípravu dortu
Příprava krému na dort:
- Pudinkový prášek smíchejte s trochou mléka, aby vznikla hladká směs. Zbylé mléko přiveďte k varu s cukrem.
- Jakmile mléko začne vařit, přidejte pudinkovou směs a za stálého míchání vařte, dokud pudink nezhoustne.
- Pudink přikryjte fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte ho vychladnout.
- Vychladlý pudink vyšlehejte s margarínem, dokud nezískáte hladký a nadýchaný krém.
- Jeden plát piškotu položte na servírovací talíř a pokapejte ho sirupem z citronové šťávy.
- Na piškot naneste polovinu krému a poklaďte ho hrozny.
- Přidejte druhou polovinu krému a přikryjte druhým plátem piškotu. Opět lehce pokapejte sirupem.
Zdroj obrázku: Gustos-ro, Vrstvení krému na dort
- Na vršek dortu naskládejte další hrozny.
- Želatinu smíchejte s citronovou šťávou a nechte ji několik minut nabobtnat.
- Poté želatinu mírně zahřejte, aby se rozpustila (pozor, nevařte ji). Nechte ji zchladnout, dokud nezačne mírně tuhnout.
Zdroj obrázku: Gustos-ro, Dort s hroznovým vínem
- Jakmile je želatina ve správné konzistenci, nalijte ji na vršek dortu.
Zdroj obrázku: Gustos-ro, Dort s vínem a rosolem
- Dort nechte několik hodin chladit v lednici, aby krém ztuhl a želatina se zcela zpevnila.