Dort “Střecha” z piškotového těsta je lahodná delikatesa, která kombinuje jemnost a sladkost v každém kousku. Tyto trojúhelníčky ve tvaru střechy jsou snadným a chutným dezertem, piškotové těsto je máčené v čokoládě a dochucené kokosem. Jsou ideální pro všechny příležitosti – rychlé na přípravu a neuvěřitelně chutné.
Základem tohoto receptu na dezertu Střecha je nadýchané piškotové těsto, které se připravuje z vajec, cukru a vanilkového cukru, doplněné o kapku oleje a mléka pro extra jemnost. Dvě sklenice mouky s práškem do pečiva dodávají těstu potřebnou strukturu. Jakmile je piškot upečen a vychladnutý, krájí se na trojúhelníky, které se následně máčejí v lahodné čokoládové omáčce. Tato omáčka, připravená z mléka, cukru, kakaa a kousku čokolády na vaření, dodává dortu jemně hořkou čokoládovou chuť, která se skvěle doplňuje s sladkostí piškotu. Finální dotek tvoří sypání kokosovou moučkou, která přidává exotický nádech
TIP: Střechu jsme již pekli také jako kombinaci krému a polevy s rumovo-pomerančovou esencí nebo jsme připravili střechu z listového těsta plnou krému a šlehačky – krásný originální recept. A také Střecha plná čokoládového krému.
Tipy na vylepšení Dortu Střecha:
- Pokud chcete, můžete přidat do omáčky trochu rumu pro výraznější chuť.
- Použijte tmavší čokoládu pro intenzivnější chuť.
- Můžete přidat do těsta kousky čokolády nebo ořechů pro extra texturu.
Recept na dort piškotový dort Střecha, máčený v čokoládě s kokosem
Potřebné vybavení
- Plech nebo formu
- Menší hrnec
Suroviny
Na piškot:
- 4 vejce
- 1 sklenice cukru (200 ml)
- 1 balíček vanilkového cukru
- ½ sklenice oleje (100 ml)
- ½ sklenice mléka (100 ml)
- 2 sklenice hladké mouky (400 ml)
- 1 balíček prášku do pečiva
Na čokoládovou polevu:
- 2 sklenice mléka (400 ml)
- ½ sklenice cukru (100 ml)
- 2 lžíce kakaového prášku
- 50 g čokolády na vaření
Na dokončení:
- 100 g kokosové moučky
Postup
- Nejprve připravíme piškot. Ve velké míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny.
- Přidáme olej a mléko a znovu promícháme. Poté postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Těsto nalijeme do pekáče vyloženého pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 25–30 minut, dokud není piškot upečený.
Zdroj obrázku:
Jednostavna kuhinja, Těsto připravené na pečení - Mezitím připravíme čokoládovou omáčku. V hrnci zahřejeme mléko s cukrem, kakaovým práškem a čokoládou, dokud se čokoláda nerozpustí a směs není hladká.
- Upečený piškot necháme vychladnout a poté ho nakrájíme na trojúhelníčky.
- Každý trojúhelníček namáčíme do teplé čokoládové omáčky a následně obalíme v kokosové moučce.
Zdroj obrázku:
Jednostavna kuhinja, Obalování jednotlivých kousků - Trojúhelníčky podáváme jako lahodný dezert.