Šťavnaté a měkké vepřové maso v pivní omáčce patří mezi naše rodinné recepty již dlouho. Vepřové steaky připravujeme přírodně tak, aby se nevytratila jejich originální chuť a vitalita. Nejlepší jsou s bramborovou kaší, ale někdo je má rád s hranolkami nebo rýží. K přípravě zásadně vždy používáme kvalitní české pivo, aby v omáčce dobře vynikla jeho chuť. Pro “nepivaře” existuje alternativní varianta, kdy místo piva použijete stejné množství bílého vína. Chuť je pak trochu jiná, ale taktéž výtečná. Připravte toto chutné jídlo podle receptu pro očekávanou návštěvu, rozhodně si všichni pochutnáte.

Recept na pivní plátky na přírodno

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg vepřových steaků
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička hořčice
  • 100 ml piva nebo bílého vína
  • 400 ml vody
  • mouka
  • olej
  • sůl a pepř
  • koření dle chuti

Postup přípravy

1. Nejdříve si nadrobno nakrájíme cibuli a plátky masa z obou stran dobře osolíme a obalíme v mouce.

Maso osolíme.
Zdroj obrázku: Kuvajte sa Stašom, Maso osolíme.
Maso obalíme v mouce.
Zdroj obrázku: Kuvajte sa Stašom, Maso obalíme v mouce.

2. V pánvi si rozpálíme olej a maso z obou stran dozlatova usmažíme.

3. Hotové maso vyndáme a do stejné pánve dolejeme trochu oleje.

4. Do rozpáleného oleje po masu přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme ji do sklovata.

5. Poté k cibuli prolisujeme česnek a přilejeme trochu vody.

6. Za stálého míchání smažíme a když je cibule měkká, přidáme mletou červenou papriku a hořčici.

Za stálého míchání smažíme.
Zdroj obrázku: Kuvajte sa Stašom, Za stálého míchání smažíme.

7. Dobře promícháme a nalejeme pivo a 200 ml vody, případně dochutíme kořením a černým pepřem.

8. Chvilku povaříme a poté přilejeme ještě 200 ml vody.

9. Jakmile se voda vaří, postupně vložíme do omáčky všechny kusy masa a dusíme je pomalu přibližně 1 hodinu pod pokličkou. Během dušení občas odspodu promícháme.

Maso dusíme v omáčce.
Zdroj obrázku: Kuvajte sa Stašom, Maso dusíme v omáčce.

10. Ochutnáme a případně dochutíme kořením nebo bylinkami.

11. Podáváme s bramborovou kaší.

Vaření na pivě

Vařením na pivě přidáme pokrmu jedinečnou hloubku a rozmanitou chuť. Jelikož je pivo jedním z nejstarších nápojů na světě, již v dávné historii ho lidé používali k marinování, dušení nebo pečení. Vaření na pivě vám otevře možnosti vaření a dodá jídlu nezaměnitelnou chuť. S přehledem experimentujte a objevujte další kombinace.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest