Kuřecí prsa patří k nejčastěji využívaným druhům masa. Nelze se divit, jsou totiž libová, rychle se připravují a mají jemnou chuť, která snadno přebírá aroma koření, marinád či dipů. Jejich nevýhodou někdy může být suchost, která přichází při delším vaření či pečení. Při přípravě se proto obecně doporučuje krátké restování nebo pečení při nižší teplotě, případně marinování. Při úpravě, kterou přinášíme v receptu na placičky, ale suchost rozhodně řešit nemusíte, v tomto pokrmu opravdu nehrozí.
Maso z kvalitních zdrojů
Maso z kuřecích prsou obsahuje vysoký podíl bílkovin a má nízký obsah tuku, takže je ideální pro lehkou stravu, dokonce i pro fitness jídelníček. Důrazně ale doporučujeme pořizovat maso kvalitní, ideálně přímo od farmářů. Naštěstí v moderní době je již poměrně rozsáhlá nabídka kvalitních produktů i v běžných obchodech. Pozor na podezřele levné produkty: mohlo by se vám totiž stát, že místo dozlatova opečených placiček budete mít na pánvi ve vodě plavající (tedy vlastně uvařené) „blemcavé cosi“, co bude připomínat spíše kaši.
Ingredience na přípravu masových placiček
- Mražená kuřecí prsa – 300 g;
- Brambory – 2 ks;
- Tvrdý sýr – 160 g;
- Hladkolistá petržel – sazek;
- Vejce – 1 ks;
- Sůl – podle chuti;
- Mletý černý pepř – podle chuti;
- Mletá sladká paprika – podle chuti;
- Olej – podle potřeby.
Postup přípravy křupavých placiček z kuřecího a brambor
- Zmražená kuřecí prsa nastrouhejte na hrubém struhadle a dejte do mísy.
- Brambory také nastrouhejte nahrubo a přidejte je ke kuřecímu masu.
- Stejně tak přisypte nahrubo nastrouhaný sýr.
- Do mísy dále přidejte nasekanou petrželku a celé vejce.
- Osolte, opepřete, ochuťte paprikou a přilijte olej.
- Míchejte, až vznikne hustá, kompaktní směs.
- Smažte na rozpálené pánvi na tenké vrstvě oleje – první stranu pod pokličkou, po otočení již nezakryté.
- Podávat můžete samotné, vynikající ale jsou i se zeleninovým salátem a s dipem (například česnekovým nebo barbecue).

Klobása ve sklenici s placičkami z kysaného zelí

Pískorky aneb křupánky od babičky: zapomenutá pochoutka, která stojí za oživení
Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie