Mnoho z nás je zná z dětství jako jednoduchou a chutnou svačinu, která se objevovala při rodinných výletech, na dětských oslavách nebo prostě jen tak, když bylo potřeba zakousnout něco rychlého a sytého. Kombinace křupavého chleba, vaječných řízků a šťavnaté zeleninové oblohy je prostě neodolatelná.
V dnešní době, kdy máme na výběr nepřeberné množství pokrmů, někdy zapomínáme na kouzlo těch nejjednodušších jídel jako je smaženka. Koneckonců tyto chleby s vaječnými řízky neurazí ani hosty, kteří dokáží ocenit poctivou kuchyni.
Recept na chleby s vaječnými řízky
Ingredience pro přípravu
- 12 vajec
- chleba
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 3 – 4 lžíce strouhanky
- hořčice
- olej
- česnek
- sůl a pepř
- zelenina na oblohu (např. okurky, papriky, rajčata atd.)
Postup přípravy
1. Vejce si nejdříve v míse ručně vyšleháme a poté k nim přisypeme strouhanku, sůl, pepř a prášek do pečiva.
Pravá česká smaženka – i klasický retro recept může chutnat skvěle
2. Přidáme najemno nasekaný nebo sušený česnek a vše spolu opět dobře prošleháme. Ideální hustoty docílíme přidáním strouhanky nebo vody.
3. V pánvi rozpálíme olej a z této směsi usmažíme vaječné řízky z obou stran dozlatova.
4. Chléb nakrájíme a krajíce potřeme hořčicí. Na každý krajíc položíme jeden vaječný řízek.
5. Dozdobíme nakrájenou zeleninou dle chuti.
Závěr
Vaječné řízky na chlebu vytvářejí zajímavý kontrast mezi jemností vajíček a křupavostí strouhanky. Tento pokrm je navíc úžasně variabilní – můžete ho doplnit o různé druhy zeleniny, omáček nebo dokonce sýrů.