Mnoho z nás je zná z dětství jako jednoduchou a chutnou svačinu, která se objevovala při rodinných výletech, na dětských oslavách nebo prostě jen tak, když bylo potřeba zakousnout něco rychlého a sytého. Kombinace křupavého chleba, vaječných řízků a šťavnaté zeleninové oblohy je prostě neodolatelná.

V dnešní době, kdy máme na výběr nepřeberné množství pokrmů, někdy zapomínáme na kouzlo těch nejjednodušších jídel jako je smaženka. Koneckonců tyto chleby s vaječnými řízky neurazí ani hosty, kteří dokáží ocenit poctivou kuchyni.

Recept na chleby s vaječnými řízky

Ingredience pro přípravu

  • 12 vajec
  • chleba
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 – 4 lžíce strouhanky
  • hořčice
  • olej
  • česnek
  • sůl a pepř
  • zelenina na oblohu (např. okurky, papriky, rajčata atd.)

Postup přípravy

1. Vejce si nejdříve v míse ručně vyšleháme a poté k nim přisypeme strouhanku, sůl, pepř a prášek do pečiva.

Recept na smaženku: Pravá česká Smaženka - rychlý retro recept, který milujeme, je zpět

Pravá česká smaženka – i klasický retro recept může chutnat skvěle

2. Přidáme najemno nasekaný nebo sušený česnek a vše spolu opět dobře prošleháme. Ideální hustoty docílíme přidáním strouhanky nebo vody.

3. V pánvi rozpálíme olej a z této směsi usmažíme vaječné řízky z obou stran dozlatova.

4. Chléb nakrájíme a krajíce potřeme hořčicí. Na každý krajíc položíme jeden vaječný řízek.

5. Dozdobíme nakrájenou zeleninou dle chuti.

Používáme čerstvá vejce.
Zdroj: depositphotos, Používáme čerstvá vejce.

Závěr

Vaječné řízky na chlebu vytvářejí zajímavý kontrast mezi jemností vajíček a křupavostí strouhanky. Tento pokrm je navíc úžasně variabilní – můžete ho doplnit o různé druhy zeleniny, omáček nebo dokonce sýrů.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest