Tento rychlý, aromatický a neuvěřitelně vláčný perník představuje dokonalou pochoutku k odpolední kávě nebo jako dezert po nedělním obědě. Jeho kouzlo spočívá v použití podmáslí, které těstu dodává nejen potřebnou vlhkost, ale také lehounce nakyslý tón, jenž se skvěle doplňuje s intenzivní směsí kakaa a perníkového koření. Přítomnost oleje (200 ml) v těstě dále zajišťuje, že perník zůstane šťavnatý a měkký po dlouhou dobu, na rozdíl od moučníků pečených s máslem.

Krémová vrstva je to, co tento moučník povyšuje na vyšší úroveň. Lehká, nadýchaná a jemně kyselkavá kombinace ušlehané smetany a zakysané smetany vytváří dokonalý kontrast k hutnému a tmavému korpusu. Po upečení je perník tradičně potřeba potřít domácí marmeládou – ideálně kyselejší (rybízovou či meruňkovou), jak ostatně naznačuje i finální úprava. Můj tip zní: Vyhřívejte formu na plechu, abyste zajistili rovnoměrné propečení ide dna.

Recept na perník z podmáslí a s krémem

Díky minimální aktivní práci je tento moučník skvělý pro rychlé pečení.

  • Příprava a smíchání těsta: 15 minut
  • Pečení při 180 stupních35 až 40 minut
  • Příprava krému, potření a finální úprava: 10 minut
  • Celkový čas: 60 až 65 minut

Suroviny k přípravě perníku z podmáslí

Těsto na perník:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 2 lžíce kakaa
  • 200 ml oleje
  • 500 ml podmáslí
  • 1 vejce
  • 2 lžičky perníkové koření
  • 1 lžička skořice

Krém a dokončení:

  • Smetana na šlehání (množství dle potřeby)
  • Zakysaná smetana (množství dle potřeby)
  • Domácí marmeláda (na potření)

Postup při přípravě perníku

Obrázek k receptu na perník z podmáslí
Foto: Cooky.cz, recept na perník z podmáslí

1. Nejprve předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si plech nebo hlubší formu. Ve velké míse důkladně promíchejte všechny suché ingredience100 g polohrubé mouky250 g hladké mouky120 g cukru krupice1 lžíci jedlé sody2 lžíce kakaa2 lžičky perníkového koření a 1 lžičku skořice.

2. V druhé míse rozšlehejte mokré ingredience1 vejce500 ml podmáslí a 200 ml oleje. Následně mokrou směs pomalu přilévejte k suché a rychle a krátce promíchejte, dokud se obě složky nespojí.

3. Míchejte jen nezbytně nutnou dobu, abyste se vyhnuli tuhému těstu. Těsto ihned nalijte na připravený plech a pečte v předehřáté troubě při 180 stupních po dobu 35 až 40 minut.

4. Zkontrolujte ho testem špejlíuprostřed: špejle by měla být po vytažení čistá. Upečený perník nechte zcela vychladnout.

5. Jakmile perník vychladne, nejprve jej potřete tenkou vrstvou domácí marmelády. Poté připravte krém: Ušlehejte smetanu na šlehání do tuhého sněhu a do ní jemně vmíchejte zakysanou smetanu.

6. Krém rovnoměrně rozetřete na perník potřený marmeládou. Pro nejlepší chuť a zpevnění krému nechte perník chladit v lednici alespoň 1 hodinu.

7. Před podáváním jej můžete ozdobit čokoládovými hoblinkami nebo kakaem.

Obrázek k receptu na podmáslové řezy s krémem z mascarpone

Geniální dezert z podmáslí, marmelády a krému: Oslní každou návštěvu, vypadá slavnostně a zvládnete jej levou zadní

Tipy redakce:

  • Druh mouky: Použití kombinace 100 g polohrubé a 250 g hladké mouky zajišťuje ideální texturu, která je hutná, ale zároveň jemná.
  • Teplota složek: Podmáslí by mělo být před použitím pokojové teploty. To pomáhá sodě aktivovat se a zaručuje nadýchanější výsledek.
  • Hutnější chuť: Pro hlubší chuť můžete 2 lžíce kakaa nahradit kvalitnějším tmavým kakaem, které dodá perníku intenzivnější barvu a hořkost.
  • Uskladnění: Linecké cukroví má rádo chlad, ale perník by se měl skladovat při pokojové teplotě v uzavřené krabici po dobu maximálně 3 dnů, aby se předešlo vysušení.
Obrázek k receptu na rohlíky

Nadýchané a křupavé domácí rohlíky s podmáslím a trochou majonézy: Vyzkoušejte upéct tuto novinku

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest