Vždycky mi to připomíná na Slovensku pečený koláč v peci mojí babičky. Taky to byl předchůdce, ale spíš velkého pleteného koláče – dnešní vánočky. Říkalo se mu kúchen a prostě to byl kousek těsta hozený na plechu do pece na zkoušku, který měl zjistit, zda je pec správně vytopená. Ten se mohl okamžitě po upečení ochutnat a pojíst, byl to takový předkoláč.

No a přesně náš dnešní podplamenník neboli podpecník je tento typ chleba – možná spíš slaného koláče na zkoušku. Později se stal samostatným pokrmem mazaným sádlem, česnekem, posypaný cibulí nebo škvarky. Tento jednoduchý předchůdce chleba, pizzy nebo koláče se pekl na Moravě, ve Slezsku, na Slovensku i v Rakousku a každý kraj měl svoji vlastní variantu. Podplamenník nebo podpecník tedy označuje tenkou placku z kynutého nebo nekynutého těsta pečenou přímo na kameni nebo na plechu, často pod plamenem v peci.

Recept na slaný koláč podplamenník nebo podpecník

Ingredience potřebné k přípravě předchůdce pečení chleba v peci

  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 250 ml vlažné vody nebo mléka
  • 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného sádla
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky cukru

Obloha

  • rozpuštěné sádlo
  • cibule na kolečka
  • nasekaný česnek
  • škvarky nebo slanina (volitelné)
  • sůl, kmín
  • rozmarýn nebo majoránka (volitelné)

Postup přípravy podpecníku

1. Z droždí, lžičky cukru a trochu tekutiny uděláme kvásek.

2. V míse smícháme mouku, sůl, tuk a kvásek a vypracujeme hladké těsto.

3. Těsto necháme v teple přikryté kynout cca 1 hodinu.

4. Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený vál a vyválíme placku silnou cca 0,5 cm.

Vykynuté těsto vyválíme na placku, nebo přeneseme rovnou na plech a rukou zarovnáme.
Foto: Cooky.cz, Vykynuté těsto vyválíme na placku, nebo přeneseme rovnou na plech a rukou zarovnáme.

5. Placku potřeme rozpuštěným sádlem, posypeme cibulí, česneku, škvarky a kmínem.

6. Pečeme v hodně vyhřáté troubě na 250 stupňů cca 10 minut dozlatova a křupava.

Pokrm podáváme teplý ideálně s podmáslím nebo pivem.

Obrázek k receptu: Podplameník

Podplameník: Slaný koláč z horských oblastí s brynzou, slaninou a bylinkami, který spolehlivě zasytí

Obrázek k receptu: Báječný slaný koláč na spotřebování zbytků z lednice: Stačí kefír, vejce a pár drobností!

Smíchám vejce s kefírem a během chvilky podávám na stůl výborný slaný koláč. Recept, který v Česku nikdo nezná

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest