Vždycky mi to připomíná na Slovensku pečený koláč v peci mojí babičky. Taky to byl předchůdce, ale spíš velkého pleteného koláče – dnešní vánočky. Říkalo se mu kúchen a prostě to byl kousek těsta hozený na plechu do pece na zkoušku, který měl zjistit, zda je pec správně vytopená. Ten se mohl okamžitě po upečení ochutnat a pojíst, byl to takový předkoláč.
No a přesně náš dnešní podplamenník neboli podpecník je tento typ chleba – možná spíš slaného koláče na zkoušku. Později se stal samostatným pokrmem mazaným sádlem, česnekem, posypaný cibulí nebo škvarky. Tento jednoduchý předchůdce chleba, pizzy nebo koláče se pekl na Moravě, ve Slezsku, na Slovensku i v Rakousku a každý kraj měl svoji vlastní variantu. Podplamenník nebo podpecník tedy označuje tenkou placku z kynutého nebo nekynutého těsta pečenou přímo na kameni nebo na plechu, často pod plamenem v peci.
Recept na slaný koláč podplamenník nebo podpecník
Ingredience potřebné k přípravě předchůdce pečení chleba v peci
- 500 g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- 250 ml vlažné vody nebo mléka
- 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného sádla
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky cukru
Obloha
- rozpuštěné sádlo
- cibule na kolečka
- nasekaný česnek
- škvarky nebo slanina (volitelné)
- sůl, kmín
- rozmarýn nebo majoránka (volitelné)
Postup přípravy podpecníku
1. Z droždí, lžičky cukru a trochu tekutiny uděláme kvásek.
2. V míse smícháme mouku, sůl, tuk a kvásek a vypracujeme hladké těsto.
3. Těsto necháme v teple přikryté kynout cca 1 hodinu.
4. Vykynuté těsto přeneseme na pomoučený vál a vyválíme placku silnou cca 0,5 cm.

5. Placku potřeme rozpuštěným sádlem, posypeme cibulí, česneku, škvarky a kmínem.
6. Pečeme v hodně vyhřáté troubě na 250 stupňů cca 10 minut dozlatova a křupava.
Pokrm podáváme teplý ideálně s podmáslím nebo pivem.
Podplameník: Slaný koláč z horských oblastí s brynzou, slaninou a bylinkami, který spolehlivě zasytí