Díky důvtipu našich předků vznikl tento vzácný a přitom prostý pokrm. Jednoduchá, ale přitom chuťově mimořádně bohatá polévka z uzeného kolena. Její základ tvoří vývar, který vznikne při vaření uzeného kolena, tekuté zlato plné hlubokých, kouřových a masitých tónů. Uzené koleno patří mezi suroviny, které byly v minulosti velmi ceněné nejen pro svou chuť, ale i pro trvanlivost a univerzální využití. Když už se koleno uvařilo, nikdy se nevyléval vývar. Naopak!

Polévka se samozřejmě obohacuje o uvařené kroupy, což je další geniální krok. Kroupy, známé i pod starším označením ječné kroupy, byly po dlouhá staletí základní surovinou v domácnostech. Byly levné, syté a hlavně dostupné.

Recept na polévku z uzeného kolene

Ingredience pro přípravu

Koleno a vývar:

  • 1 uzené koleno
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 1 cibule
  • kořenová zelenina
  • 3 stroužky česneku

Polévka:

  • kořenová zelenina (mrkev, petržel, kousek celerové bulvy)
  • 1 lžička másla
  • 1 lžíce oleje
  • vývar z kolena
  • 2 stroužky česneku
  • kus uzeného kolena
  • uvařené kroupy
  • nasekaná petrželka
  • sůl a pepř

Postup přípravy uzené polévky

1. Suroviny na vývar z kolena dáme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme koleno doměkka.

2. Koleno vyjmeme a nakrájíme.

Polévka s uzeným kolenem a kroupami.
Zdroj: freepik.com, Polévka s uzeným kolenem a kroupami.

3. Na másle a oleji orestujeme nahrubo nastrouhanou zeleninu, zalijeme ji vývarem z uzeného kolena, který nejdříve přecedíme.

4. Přidáme nakrájené maso, prolisovaný česnek a nasekanou petrželku.

5. Zvlášť uvaříme kroupy v osolené vodě, scedíme a vložíme do hotové polévky.

6. Dochutíme solí a pepřem.

Tip na závěr

Do polévky bude pravděpodobně stačit menší kus masa z kolena. Proto si zbytek odložte a případně upečte jakožto druhý chod. Podávejte s bramborovou kaší a výpekem. Jde o fantastickou dobrotu!

Obrázek receptu na bramborovou roládu plněnou uzeným masem.

Bramborová roláda plněná uzeným masem a podlitá sosem

Rajčatová polévka se slaninou

Neuvěřitelně chutná a vydatná rajčatová polévka s uzenou slaninou

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest