Díky důvtipu našich předků vznikl tento vzácný a přitom prostý pokrm. Jednoduchá, ale přitom chuťově mimořádně bohatá polévka z uzeného kolena. Její základ tvoří vývar, který vznikne při vaření uzeného kolena, tekuté zlato plné hlubokých, kouřových a masitých tónů. Uzené koleno patří mezi suroviny, které byly v minulosti velmi ceněné nejen pro svou chuť, ale i pro trvanlivost a univerzální využití. Když už se koleno uvařilo, nikdy se nevyléval vývar. Naopak!
Polévka se samozřejmě obohacuje o uvařené kroupy, což je další geniální krok. Kroupy, známé i pod starším označením ječné kroupy, byly po dlouhá staletí základní surovinou v domácnostech. Byly levné, syté a hlavně dostupné.
Recept na polévku z uzeného kolene
Ingredience pro přípravu
Koleno a vývar:
- 1 uzené koleno
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- 1 cibule
- kořenová zelenina
- 3 stroužky česneku
Polévka:
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, kousek celerové bulvy)
- 1 lžička másla
- 1 lžíce oleje
- vývar z kolena
- 2 stroužky česneku
- kus uzeného kolena
- uvařené kroupy
- nasekaná petrželka
- sůl a pepř
Postup přípravy uzené polévky
1. Suroviny na vývar z kolena dáme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme koleno doměkka.
2. Koleno vyjmeme a nakrájíme.
3. Na másle a oleji orestujeme nahrubo nastrouhanou zeleninu, zalijeme ji vývarem z uzeného kolena, který nejdříve přecedíme.
4. Přidáme nakrájené maso, prolisovaný česnek a nasekanou petrželku.
5. Zvlášť uvaříme kroupy v osolené vodě, scedíme a vložíme do hotové polévky.
6. Dochutíme solí a pepřem.
Tip na závěr
Do polévky bude pravděpodobně stačit menší kus masa z kolena. Proto si zbytek odložte a případně upečte jakožto druhý chod. Podávejte s bramborovou kaší a výpekem. Jde o fantastickou dobrotu!

Bramborová roláda plněná uzeným masem a podlitá sosem

Neuvěřitelně chutná a vydatná rajčatová polévka s uzenou slaninou
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI