Brambory jsou v české kuchyni naprosto zásadní surovinou. Přestože pocházejí z Jižní Ameriky, staly se u nás synonymem pro nespočet jídel. Rolád existuje spousta variant a když zmíníme roládu z bramborového těsta, ta tak tradiční není. Ale jak je na první pohled zřejmé, jde o jídlo velmi podobné plněným bramborovým knedlíkům, avšak příprava je jednodušší a rychlejší. V každém případě pro zadělání skvělého bramborového těsta potřebujeme ideálně den předem ve slupce uvařené brambory.
Aby nebylo celé jídlo nudné a tak trochu suché, doplníme ho výraznějším sosem, který bude dotvářet chutě těsta a uzeného masa. Tak si pojďme ukázat, jak na plněnou bramborovou roládu uzeným masem a doplněnou sosem!
Recept na plněnou bramborovou roládu uzeným masem
Ingredience pro přípravu 4 porcí
- 400 -500 g uzeného libového masa (uvařeného)
- sádlo
- cibule
- 500 g uvařených brambor ve slupce
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
Zelí:
- 1 menší hlávka červeného zelí
- 1 cibule
- lžíce sádla
- sůl a pepř
- kmín
- 2 hřebíčky
- 2 dcl červeného vína
- 1/2 jablka
- cukr podle chuti
- ocet
Sosíček:
- 80 g špeku
- 1 velká cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 stroužek česneku
- sůl
- 1 rovná lžíce hladké mouky
- silný masový vývar dle potřeby
Postup přípravy knedlíků
1. Uvařené brambory nastrouháme najemno a dáme na vál.
2. Doprostřed brambor uděláme důlek, vklepneme do něj vejce, osolíme a přidáme mouku.
3. Vypracujeme těsto a vyválíme z něj obdélník.
4. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mletým uzeným masem.
5. Stočíme do rolády, zabalíme do folie a pevně utáhneme.
6. Propícháme a vložíme do vroucí vody, kde vaříme 20 minut. Lze vařit i v páře, taktéž 20 minut.
Příprava zelí

Tohle není jídlo, to je zážitek. Bramborová roláda s náplní, která vám vyrazí dech
1. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme nakrouhané zelí, osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme hřebíček, cukr dle chuti, nastrouhané jablko a podlijeme vínem.
2. Necháme odkryté, aby se odpařil alkohol a pak přikryjeme pokličkou.
3. Dusíme a pokud je třeba podlijeme ještě trochu vodou.
4. Jemně zaprášíme moukou, dobře promícháme a dochutíme octem.
Postup přípravy sosu
1. Na pánvi rozškvaříme nakrájený špek, přidáme nakrájenou cibuli , sádlo a osmahneme dohněda.
2. Poté přidáme česnek, sůl, mouku a vývar, dobře promícháme a nakonec přecedíme.
Pár tipů na změnu
Do těsta můžete přidat trochu strouhaného sýra nebo špetku muškátového oříšku pro zajímavější chuť.
Vegetariánská verze? Nahraďte uzené například grilovanou zeleninou, uzeným tofu nebo vařenými vejci s bylinkami.

Plněná, zapečená Bramborová roláda s hovězím masem, zeleninou a sýrem
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI