Dezerty s citrusovou příchutí mám moc ráda. Jsou lehčí než čokoládové dorty, ale přitom krásně osvěží a potěší chuťové buňky. Hlavně v létě nedokážu odolat pomerančovému dezertu se šlehačkou – ta kombinace vláčného piškotu, pomerančového pudinkového krému, jemné máslové vrstvy a nadýchané šlehačky je prostě skvělá. Když ho připravím, zmizí z formy dřív, než se stihne vychladit.

Pomeranče patří k mým oblíbeným surovinám. Do dezertů se používají už po staletí a není divu – dodají jim chuť i krásnou vůni. Pomeranč si dobře rozumí s čokoládou, vanilkou i skořicí, ale výborně chutná i v krémech nebo pudincích, kde se jeho sladkokyselá chuť ukáže naplno. Když tenhle dezert upeču, vždycky mi připomene léto, i když je venku zima. Stejně to asi mají i děti a manžel, protože nejčastěji tyto řezy peču kolem Vánoc, když je už opravdu chladno.

Recept na pomerančový dezert se šlehačkou

Ingredience pro přípravu

  • 4 vejce
  • 8 lžic horké vody
  • 200 g cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 l pomerančového džusu
  • 6 lžic cukru
  • 3 vanilkové pudinky
  • 750 ml mléka
  • 6 lžic hladké mouky
  • 2 lžíce škrobu
  • 200 g cukru
  • 125 g másla
  • 2 smetany ke šlehání
  • kousky mandarinky nebo pomeranče na ozdobu

Postup přípravy pomerančových řezů

1. Žloutky utřeme s cukrem do nadýchané pěny, přidáme trochu horké vody a poté opatrně vmícháme sníh z bílků.

2. Nakonec lehce zapracujeme mouku a následně těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.

3. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut a po upečení necháme zcela vychladnout.

4. Z pomerančového džusu, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, ještě horký ho rozetřeme na piškotový korpus a necháme ztuhnout.

Naneseme pomerančovou vrstvu.
Foto: Cooky.cz – Naneseme pomerančovou vrstvu.

5. Část mléka smícháme s moukou a škrobem, vlijeme do zbylého mléka a uvaříme hustý pudink.

Obrázek receptu na Lehkou a osvěžující litou buchtu s tvarohem a mandarinkami

Litá buchta s tvarohem a mandarinkami: Retro klasika z 90. let

6. Po vychladnutí vyšleháme máslo s cukrem a postupně do něj zašleháme připravený pudink.

7. Hotový krém rovnoměrně natřeme na pomerančovou vrstvu.

Rovnoměrně rozetřeme krém.
Foto: Cooky.cz – Rovnoměrně rozetřeme krém.

8. Na krém naneseme ušlehanou smetanu a povrch ozdobíme kousky mandarinek nebo pomeranče.

9. Moučník necháme několik hodin odležet v lednici, aby se chutě propojily a dezert získal ideální konzistenci.

Pomerančový zákusek se šlehačkou.
Foto: Cooky.cz – Pomerančový zákusek se šlehačkou.

Tip na závěr

Pomerančovou vrstvu můžete zpestřit přidáním trošky likéru Cointreau či Grand Marnier.

Obrázek k receptu: Letní osvěžení: Náš báječný rodinný recept na piškotový zákusek s pomerančovým džusem!

Nadýchaná domácí buchta s náplní z pomerančového džusu: Na stole je za 30 minut a zmizí ještě rychleji

Obrázek k receptu na piškotové řezy s krémem

Mandarinkové řezy na piškotovém korpusu s lehkým tvarohovým krémem: Dezert lehký jako vánek

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest