Dezerty s citrusovou příchutí mám moc ráda. Jsou lehčí než čokoládové dorty, ale přitom krásně osvěží a potěší chuťové buňky. Hlavně v létě nedokážu odolat pomerančovému dezertu se šlehačkou – ta kombinace vláčného piškotu, pomerančového pudinkového krému, jemné máslové vrstvy a nadýchané šlehačky je prostě skvělá. Když ho připravím, zmizí z formy dřív, než se stihne vychladit.
Pomeranče patří k mým oblíbeným surovinám. Do dezertů se používají už po staletí a není divu – dodají jim chuť i krásnou vůni. Pomeranč si dobře rozumí s čokoládou, vanilkou i skořicí, ale výborně chutná i v krémech nebo pudincích, kde se jeho sladkokyselá chuť ukáže naplno. Když tenhle dezert upeču, vždycky mi připomene léto, i když je venku zima. Stejně to asi mají i děti a manžel, protože nejčastěji tyto řezy peču kolem Vánoc, když je už opravdu chladno.
Recept na pomerančový dezert se šlehačkou
Ingredience pro přípravu
- 4 vejce
- 8 lžic horké vody
- 200 g cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 1 l pomerančového džusu
- 6 lžic cukru
- 3 vanilkové pudinky
- 750 ml mléka
- 6 lžic hladké mouky
- 2 lžíce škrobu
- 200 g cukru
- 125 g másla
- 2 smetany ke šlehání
- kousky mandarinky nebo pomeranče na ozdobu
Postup přípravy pomerančových řezů
1. Žloutky utřeme s cukrem do nadýchané pěny, přidáme trochu horké vody a poté opatrně vmícháme sníh z bílků.
2. Nakonec lehce zapracujeme mouku a následně těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.
3. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut a po upečení necháme zcela vychladnout.
4. Z pomerančového džusu, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, ještě horký ho rozetřeme na piškotový korpus a necháme ztuhnout.

5. Část mléka smícháme s moukou a škrobem, vlijeme do zbylého mléka a uvaříme hustý pudink.
Litá buchta s tvarohem a mandarinkami: Retro klasika z 90. let
6. Po vychladnutí vyšleháme máslo s cukrem a postupně do něj zašleháme připravený pudink.
7. Hotový krém rovnoměrně natřeme na pomerančovou vrstvu.

8. Na krém naneseme ušlehanou smetanu a povrch ozdobíme kousky mandarinek nebo pomeranče.
9. Moučník necháme několik hodin odležet v lednici, aby se chutě propojily a dezert získal ideální konzistenci.

Tip na závěr
Pomerančovou vrstvu můžete zpestřit přidáním trošky likéru Cointreau či Grand Marnier.
Nadýchaná domácí buchta s náplní z pomerančového džusu: Na stole je za 30 minut a zmizí ještě rychleji
Mandarinkové řezy na piškotovém korpusu s lehkým tvarohovým krémem: Dezert lehký jako vánek
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková