Pomerančovo-maková bábovka je dokonalou kombinací sladkého a svěžího s výraznou chutí pomeranče a jemným makovým nádechem. Jemné vanilkové těsto doplněné pomerančovým sirupem a bohatou glazurou vytváří lahodný dezert nejen ke kávě. Díky zakysané smetaně a pomerančové šťávě je bábovka krásně vláčná a dlouho vydrží čerstvá.
Příprava je poměrně snadná a rychlá, ať už zvolíte bábovkovou či chlebovou formu. Základem receptu je vanilkové těsto bez másla, obohacené zakysanou smetanou. Cukr se smíchá s pomerančovou kůrou, což dodá těstu intenzivní citrusovou chuť. Jakmile bábovka vychladne, přelije se polevou z pomerančové kůry, což tento dezert dělá nesmírně zajímavým.
Pro dosažení nejlepšího výsledku je důležité používat ingredience pokojové teploty: jako jsou vejce a zakysaná smetana, které umožní hladké promísení těsta. Použití mixéru nebo kuchyňského robotu pro spojení cukru a pomerančové kůry zajistí maximální chuťový efekt.
Recept na pomerančovo-makovou bábovku s polevou
Potřebné vybavení
- Kuchyňský robot nebo mixér
- Stojanový mixér nebo ruční šlehač
- Škrabka
Suroviny
Ingredience na těsto
- 360 g mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- ¼ hrnku pomerančové kůry (asi z 1,5 pomeranče)
- 350 g krupicového cukru
- 4 velká vejce
- 160 g rostlinného oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 300 g plnotučné zakysané smetany
- 160 g čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 36 g máku
Ingredience na pomerančový sirup
- 60 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 50 g krystalového cukru
- 60 ml vody
Ingredience na pomerančovou glazuru
- 240 g moučkového cukru
- 60 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 1 lžíce pomerančové kůry
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a formu na dort vymažte tukem a vysypte moukou.
- Oloupejte pomerančovou kůru ze zhruba 1,5 pomeranče a přidejte ji do kuchyňského robotu nebo mixéru s cukrem.
Pomerančovo maková bábovka s jemnou glazurou
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Dejte stranou.
Pomerančovo maková bábovka s jemnou glazurou
- Přeneste pomerančový cukr do mísy stojanového mixéru, přidejte vejce, olej a vanilkový extrakt. Šlehejte na středně nízkém stupni, dokud se nespojí.
Pomerančovo maková bábovka s jemnou glazurou
- Při nízkých otáčkách střídavě přidávejte polovinu moučné směsi, poté zakysanou smetanu a následně zbytek moučné směsi. Nakonec přidejte pomerančovou šťávu a mák a promíchejte.
Pomerančovo maková bábovka s jemnou glazurou
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte 40–50 minut, dokud dort neztuhne.
- Mezitím připravte sirup – zahřejte cukr, pomerančovou šťávu a vodu na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí.
- Po vyjmutí bábovky z trouby nechte vychladnout 15 minut, poté ji vyklopte a potřete sirupem.
Pomerančovo maková bábovka s jemnou glazurou
- Jakmile bábovka úplně vychladne, připravte glazuru smícháním moučkového cukru, pomerančové šťávy a pomerančové kůry. Glazuru nalijte na bábovku a posypte další pomerančovou kůrou.
Pomerančovo maková bábovka s jemnou glazurou