5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Pomerančovo-maková bábovka je dokonalou kombinací sladkého a svěžího s výraznou chutí pomeranče a jemným makovým nádechem. Jemné vanilkové těsto doplněné pomerančovým sirupem a bohatou glazurou vytváří lahodný dezert nejen ke kávě. Díky zakysané smetaně a pomerančové šťávě je bábovka krásně vláčná a dlouho vydrží čerstvá.

Příprava je poměrně snadná a rychlá, ať už zvolíte bábovkovou či chlebovou formu. Základem receptu je vanilkové těsto bez másla, obohacené zakysanou smetanou. Cukr se smíchá s pomerančovou kůrou, což dodá těstu intenzivní citrusovou chuť. Jakmile bábovka vychladne, přelije se polevou z pomerančové kůry, což tento dezert dělá nesmírně zajímavým.

Pro dosažení nejlepšího výsledku je důležité používat ingredience pokojové teploty: jako jsou vejce a zakysaná smetana, které umožní hladké promísení těsta. Použití mixéru nebo kuchyňského robotu pro spojení cukru a pomerančové kůry zajistí maximální chuťový efekt.

Pomerančovo maková bábovka s jemnou glazurou

Recept na pomerančovo-makovou bábovku s polevou

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 50 minut
Celkový čas 1 hodina 10 minut
Porcí 10 porcí
Tato svěží a vláčná pomerančová bábovka je ideální volbou pro milovníky citrusových dezertů

Potřebné vybavení

  • Kuchyňský robot nebo mixér
  • Stojanový mixér nebo ruční šlehač
  • Škrabka

Suroviny

Ingredience na těsto

  • 360 g mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • ¼ hrnku pomerančové kůry (asi z 1,5 pomeranče)
  • 350 g krupicového cukru
  • 4 velká vejce
  • 160 g rostlinného oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 300 g plnotučné zakysané smetany
  • 160 g čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 36 g máku

Ingredience na pomerančový sirup

  • 60 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 50 g krystalového cukru
  • 60 ml vody

Ingredience na pomerančovou glazuru

  • 240 g moučkového cukru
  • 60 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 1 lžíce pomerančové kůry

Postup 

  • Předehřejte troubu na 180 °C a formu na dort vymažte tukem a vysypte moukou.
  • Oloupejte pomerančovou kůru ze zhruba 1,5 pomeranče a přidejte ji do kuchyňského robotu nebo mixéru s cukrem.
    Bábovka z vanilkového těsta, máku, pomerančové kůry a šťávy a polevy

    Pomerančovo maková bábovka s jemnou glazurou

  • Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Dejte stranou.
    Bábovka z vanilkového těsta, máku, pomerančové kůry a šťávy a polevy

    Pomerančovo maková bábovka s jemnou glazurou

  • Přeneste pomerančový cukr do mísy stojanového mixéru, přidejte vejce, olej a vanilkový extrakt. Šlehejte na středně nízkém stupni, dokud se nespojí.
    Bábovka z vanilkového těsta, máku, pomerančové kůry a šťávy a polevy

    Pomerančovo maková bábovka s jemnou glazurou

  • Při nízkých otáčkách střídavě přidávejte polovinu moučné směsi, poté zakysanou smetanu a následně zbytek moučné směsi. Nakonec přidejte pomerančovou šťávu a mák a promíchejte.
    Bábovka z vanilkového těsta, máku, pomerančové kůry a šťávy a polevy

    Pomerančovo maková bábovka s jemnou glazurou

  • Těsto nalijte do připravené formy a pečte 40–50 minut, dokud dort neztuhne.
  • Mezitím připravte sirup – zahřejte cukr, pomerančovou šťávu a vodu na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí.
  • Po vyjmutí bábovky z trouby nechte vychladnout 15 minut, poté ji vyklopte a potřete sirupem.
    Bábovka z vanilkového těsta, máku, pomerančové kůry a šťávy a polevy

    Pomerančovo maková bábovka s jemnou glazurou

  • Jakmile bábovka úplně vychladne, připravte glazuru smícháním moučkového cukru, pomerančové šťávy a pomerančové kůry. Glazuru nalijte na bábovku a posypte další pomerančovou kůrou.
    Bábovka z vanilkového těsta, máku, pomerančové kůry a šťávy a polevy

    Pomerančovo maková bábovka s jemnou glazurou

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 90 Kč
Chod: Sladké
Kuchyně: Mezinárodní
Klíčové slovo: bábovka, glazura, mák, maková bábovka, pomeranč, pomerančová poleva, vanilkové těsto



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest