5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Pórková polévka s bramborami je skvělým pokrmem pro milovníky jemných zeleninových polévek. Pór spolu s bramborami a česnekem vytváří hladkou a sytou polévku, která je jednoduchá na přípravu a plná chutí. Tento recept nabízí výborný základní pokrm, který můžete servírovat samostatně nebo s chlebem či krutony. Příprava je snadná a výsledek rozhodně potěší.

Začneme očištěním pórku – odstraníme kořen a vybledlou zelenou část, podélně rozřízneme a důkladně opláchneme. Pórek nakrájíme na kolečka a brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. V hrnci na středním plameni rozpustíme máslo, přidáme pórek se špetkou soli a restujeme do změknutí. Přisypeme mouku a mícháme další minutu, abychom vytvořili základ jíšky. Zalijeme částí vody, mícháme, dokud se jíška nerozpustí, a přidáme zbytek vody a brambory. Dochutíme solí a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni 15 minut, dokud brambory nezměknou. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a sušenou majoránku, promícháme a podle potřeby dochutíme.

Tipy na vylepšení pórkové polévky:

  • Pro krémovější polévku můžete část polévky rozmixovat a poté ji znovu smíchat s nerozmixovanou částí.
  • Přidejte kousek másla na konci vaření pro jemnější chuť.
  • Pro veganskou verzi můžete nahradit máslo olivovým olejem a použít zeleninový vývar místo vody.
Hlavní ingredience na pórkovou polévku

Recept na lahodnou pórkovou polévku s bramborami

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 35 minut
Porcí 4 porce
Lahodná pórková polévka s bramborami, ochucená česnekem a majoránkou

Potřebné vybavení

  • Hluboký hrnec

Suroviny

  • 2 pórky (nakrájené na kolečka)
  • 3 střední brambory
  • 1 polévková lžíce másla
  • šálku mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky soli
  • ½ polévkové lžíce sušené majoránky
  • 5 šálků vody nebo zeleninového vývaru (1,2 l)

Postup 

  • Očištěné pórky nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
  • V hrnci na středním plameni rozpustíme máslo. Přidáme nakrájený pórek a špetku soli. Mícháme, dokud pórek nezměkne.
    Pórková polévka - vaření pórku

    Příprava základu pórkové polévky

  • Přisypeme mouku a opékáme ji asi 1 minutu, neustále mícháme, aby se vytvořil základ jíšky, která polévku zahustí.
  • Postupně přiléváme vodu (nebo zeleninový vývar) a mícháme, abychom se zbavili hrudek. Poté přidáme zbytek vody a brambory.
  • Polévku dochutíme solí, přivedeme k varu, snížíme teplotu a hrnec přikryjeme. Vaříme asi 15 minut, dokud brambory nezměknou.
  • Nakonec do polévky přidáme prolisovaný česnek a sušenou majoránku, kterou jsme si předtím jemně rozetřeli v dlani, aby uvolnila svou vůni. Dobře promícháme.
    Pórková polévka - Vaření

    Postup vaření órkové polévky

  • Podle chuti přidáme více soli, pokud je potřeba, a podáváme.
    Pórková polévka - Finální podoba

    Nandavání hotové polévky na talíř

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 60 Kč
Chod: Polévka
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: brambory, polévky, pórek, pórková polévka
Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!
Nejlepší polévky z kuchyně


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest