Řízek v české kuchyni není jen obyčejné jídlo, je to událost. Je to pokrm, který spojuje generace a nikdy nevyjde z módy. Při slově řízek každý ví, co má čekat: zlatou barvu, křupavý obal, měkké maso a k tomu bramborový salát nebo kaši, anebo jen tak chléb a okurku. Jeho příprava je rituál, který všem říká, že jde o něco slavnostního, ať je to svátek, návštěva, nebo jen obyčejná neděle.
Řízek dělá řízkem důkladné naklepání masa, které ho zjemní a ztenčí, aby se řízek rychle propekl a zůstal šťavnatý. Dále je to správně rozpálený tuk, nejlepší na smažení řízků je sádlo, které se nepropálí. Důležitý je také správný trojobal, mouka, vajíčko a strouhanka, je to sice jednoduchý ale správný postup obalování se projeví ve výsledku. No a nakonec je, co by jste možná neřekli, důležité odpočinutí po smažení. Řízek je vhodně nechat vydechnout na ubrousku.
Ale my se chceme bavit o práskacím řízku, tak proč tento název? No asi proto, že lidská fantazie a vynalézavost je neskutečná. Nějaký šikovný kuchař nebo kuchařka vmysleli i tento nový způsob obalování. Řízek je obalený v mixéru rozsekaném čerstvém pečivu místo strouhanky a je neskutečně křupavý. A co je nejdůležitější? Že nenasaje tolik tuku jako strouhanka. Údajně kdo to jednou zkusí, už nikdy nedělá řízky jinak. Tak vyzkoušejte!
Recept na práskanec z pánve
Ingredience potřebné na přípravu klasického českého řízku obaleného v kouscích čerstvého pečiva (4 porce)
- 4 plátky vepřového nebo kuřecího masa (co kdo má rád a čemu dává přednost)
- sůl a pepř dle potřeby
- hladká mouka
- 2 vejce
- čerstvé pečivo rozmixované na větší kousky (na úplně najemno)
- tuk (sádlo, olej, máslo)
Postup přípravy práskacích řízků
1. Maso nakrájíme a jemné naklepeme na cca 5 mm silné plátky.
2. Osolíme a opepříme z obou stran.
3. Obalíme v mouce, vejci a strouhance, lehce přitlačíme ale neděláme silnou vrstvu.
4. Smažíme v dostatečném množství rozpáleného tuku dozlatova, z každé strany asi 3 minuty.
5. Usmažený řízek pokládáme na papírový ubrousek, aby odsál tuk. Podáváme s bramborovým salátem, bramborami anebo s chlebem a okurkou
Tip na závěr
Jednou jsem v restauraci zvané “řízkárna”, která nabízí x druhů řízků, jedla řízek smažený na přepuštěném másle. Je to neskutečná dobrota. Od té doby už jiný nechci.
A jak připravujete oblíbený řízek u vás doma? Znáte strouhanku z čerstvého pečiva? Podělte se s námi v komentářích.

Vídeňský bramborový salát: elegantní klasika s recepturou od sousedů z Rakouska

Bramborový salát chutná nejlépe přesně takhle
pozn.: částečně upraveno AI