5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Kdo by neznal obalený chléb ve vejci, podávaný s cibulkou a kyselou okurkou? Smaženka, někde i jako vaječný řízek, je klasický pokrm české kuchyně. Tento jednoduchý, ale chutný recept má kořeny v dobách socialismu a byl oblíbeným jídlem v mléčných barech a bufetech. Smaženka je synonymem pro nostalgické vzpomínky a připomíná návštěvy u babičky, kde se podávala jako rychlá večeře nebo svačina.

Věděli jste, že v 70. a 80. letech byla smaženka běžnou součástí nabídky v jídelnách a nádražních bufetech. Původní smaženka však byla plná sýra a její výroba skončila v 70. letech kvůli zvýšení ceny sýra. Nahradily ji vaječné řízky, které byly podobné, ale bez sýrové náplně.

Pojďte si s námi udělat dvě verze smaženek.

Foto: cooky.cz, Recept na smaženku

Recept na Českou Smaženku – rychlý retro recept, který milujeme, je zpět

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 5 minut
Celkový čas 10 minut
Porcí 1
Vaříme Českou Smaženku, uvedené množství je pro jednu osobu. Čas přípravy 5 minut a délka vaření 5 minut.

Potřebné vybavení

  • prkýnko
  • Nůž
  • Pánev

Suroviny

Smaženka neboli chleba ve vajíčku:

  • 1 ks krajíc chleba
  • 1 ks vejce
  • sůl (na dochucení)
  • cibule (na ozdobení)
  • kyselé okurky (na ozdobení)
  • hořčice (na potření chleba )
  • rajče (na ozdobení )
  • 1 lžíce oleje (na smažení )

Smaženka jako vaječná omeleta na chlebu:

  • 1 ks vejce
  • 1 ks krajíc chleba
  • 1 lžíce strouhanky
  • sůl (na dochucení)
  • cibule (na ozdobení)
  • kyselá okurka (na ozdobení)
  • hořčice (na potření chleba i omelety)
  • rajčata (na ozdobení)
  • 1 lžíce oleje (na smažení)

Postup 

Smaženka neboli chleba ve vajíčku:

  • Rozšleháme si vajíčko v misce a osolíme.
  • Ukrojený krajíc chleba obalíme ve vejci.
  • Rozpálíme si pánev s trochou oleje a opékáme obalený chléb ve vejci.
  • Opékáme do zlatova z obou stran.
  • Hotovo a servírujeme – hotový chléb potřeme hořčicí, dáme navrch cibuli a kyselou okurku či jinou oblohu. Například křenové zelí či něco jinou sterilovanou nebo čerstvou zeleninu.

Smaženka jako vaječná omeleta na chlebu:

  • Rozmícháme si v misce vejce se strouhankou a osolíme.
  • Rozpálíme si pánev s trochou oleje.
  • Vylijeme směs na rozpálenou pánev. Směs by měla pokrýt dno pánvičky, bude to jako vaječná omeleta.
  • Omeletu opékáme z obou stran do zlatova.
  • Takto hotovou omeletu přeložíme a podáváme na chlebu namazaným hořčicí.
  • Omeletu na chlebu ještě potřeme hořčicí a dozdobíme dle chutě – cibule, kyselá okurka apod.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Smaženky můžeme podávat samostatně či se zeleninový salátem nebo s různou zeleninovou čalamádou. Nechte si chutnat. 
Cena: 30 Kč
Chod: bezmasé jídlo, Snídaně, Svačina, Večeře
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: chléb, chleba ve vajíčku, hořčice, smaženka, vejce



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest