Kdo by neznal obalený chléb ve vejci, podávaný s cibulkou a kyselou okurkou? Smaženka, někde i jako vaječný řízek, je klasický pokrm české kuchyně. Tento jednoduchý, ale chutný recept má kořeny v dobách socialismu a byl oblíbeným jídlem v mléčných barech a bufetech. Smaženka je synonymem pro nostalgické vzpomínky a připomíná návštěvy u babičky, kde se podávala jako rychlá večeře nebo svačina.
Věděli jste, že v 70. a 80. letech byla smaženka běžnou součástí nabídky v jídelnách a nádražních bufetech. Původní smaženka však byla plná sýra a její výroba skončila v 70. letech kvůli zvýšení ceny sýra. Nahradily ji vaječné řízky, které byly podobné, ale bez sýrové náplně.
Pojďte si s námi udělat dvě verze smaženek.
Recept na Českou Smaženku – rychlý retro recept, který milujeme, je zpět
Potřebné vybavení
- prkýnko
- Nůž
- Pánev
Suroviny
Smaženka neboli chleba ve vajíčku:
- 1 ks krajíc chleba
- 1 ks vejce
- sůl (na dochucení)
- cibule (na ozdobení)
- kyselé okurky (na ozdobení)
- hořčice (na potření chleba )
- rajče (na ozdobení )
- 1 lžíce oleje (na smažení )
Smaženka jako vaječná omeleta na chlebu:
- 1 ks vejce
- 1 ks krajíc chleba
- 1 lžíce strouhanky
- sůl (na dochucení)
- cibule (na ozdobení)
- kyselá okurka (na ozdobení)
- hořčice (na potření chleba i omelety)
- rajčata (na ozdobení)
- 1 lžíce oleje (na smažení)
Postup
Smaženka neboli chleba ve vajíčku:
- Rozšleháme si vajíčko v misce a osolíme.
- Ukrojený krajíc chleba obalíme ve vejci.
- Rozpálíme si pánev s trochou oleje a opékáme obalený chléb ve vejci.
- Opékáme do zlatova z obou stran.
- Hotovo a servírujeme – hotový chléb potřeme hořčicí, dáme navrch cibuli a kyselou okurku či jinou oblohu. Například křenové zelí či něco jinou sterilovanou nebo čerstvou zeleninu.
Smaženka jako vaječná omeleta na chlebu:
- Rozmícháme si v misce vejce se strouhankou a osolíme.
- Rozpálíme si pánev s trochou oleje.
- Vylijeme směs na rozpálenou pánev. Směs by měla pokrýt dno pánvičky, bude to jako vaječná omeleta.
- Omeletu opékáme z obou stran do zlatova.
- Takto hotovou omeletu přeložíme a podáváme na chlebu namazaným hořčicí.
- Omeletu na chlebu ještě potřeme hořčicí a dozdobíme dle chutě – cibule, kyselá okurka apod.