Už samotné slovo krémeš zní sladce a vznešeně zároveň. A vůbec se nedivím, jelikož tento tradiční zákusek má na Slovensku, ale i v Maďarsku a některých částech Moravy významné místo na svátečním stole. U nás na Slovensku byl na stole na každý svátek jako Vánoce, Velikonoce a podobně a byl velice oblíbený. Krémeš je tak lahodný, připravený z kvalitních surovin, které dohromady skvěle ladí a výsledkem je čistý, krásný a lahodný dezert.
Pro ten opravdu pravý je typický máslový krém z vaječných žloutků, žádný práškový pudink, poctivá vrstva šlehačky, křehké listové těsto, které se při krájení rozpadá tak, jak se má, co si budeme domácí listové těsto je přece jen domácí, ale bohužel jej dělá málokdo jak je složité a jeho příprava hlavně časově náročná.
Krémeš má své kořeny v rakousko-maďarské kuchyni, ale na Slovensku je už dávno považován za vlastní národní zákusek a najdete jej v každé lepší cukrárně. Já jej znám od dětství a u nás se pekly dva druhy krémeše, buď to obyčejný: dva pláty listového těsta spojené pudinkovým krémem, navrchu pouze pocukrovaný, anebo dva pláty listového těsta spojené pudinkovým krémem a vrstvou šlehačky, politý čokoládou a tomu se u nás říkalo Francouzský krémeš.
Recept na pravý slovenský krémeš
Ingredience na královský zákusek ze dvou vrstev těsta, krému a šlehačky
- 2x listové těsto (vyválené) případně to domácí listové těsto
Vanilkový krém
- 750 ml mléka
- 1 vanilkový lusk anebo vanilkový cukr
- 6 žloutků
- 200 g cukru
- 60 g kukuřičného škrobu (nebo Zlatého klasu)
- 60 g hladké mouky
- 50 g másla
Šlehačka
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 1 ztužovač šlehačky
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy slovenského krémeše
1. 2 pláty listového těsta upečeme každý samostatně při teplotě 200 stupňů cca 10 minut, dokud nejsou zlatisté a nafouklé. Před pečením radši popícháme vidličkou, aby se moc nenafoukly.
2. Jeden plát necháme vcelku (spodní), druhý nakrájíme ještě za tepla na čtverce (vrchní) – (nebo před jeho pečením).
3. V části mléka asi 200 ml rozmícháme žloutky, škrob a mouku a zbytek mléka přivedeme k varu s cukrem a vanilkou.
4. Za stálého míchání vlijeme žloutkovou směs do vařícího mléka a uvaříme hustý pudink.

5. Po uvaření ihned vmícháme máslo a necháme chladnout, občas mícháme, aby se nám nevytvořil škraloup.
6. Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a ztužovačem na tuhou šlehačku.
7. Na spodní plát rovnoměrně rozetřeme pudinkový krém, na něj opatrně naneseme vrstvu šlehačky a přikryjeme rozkrájeným vrchním plátem listového těsta. Uložíme do lednice na 3-4 hodiny, ideálně do druhého dne.
8. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Tip
Vrchní plát dezertu lze polít čokoládovou polevou.
Dle nejnovějších receptů je zjištěno, že je vrchní plát krémeše nejlepší nakrájet na čtverce už před jeho pečením.
Francouzský krémeš: Zákusek plný pudingu a lahodného krému