Pražské koláče nejsou běžné koláče, které bychom naplnili například mákem, tvarohem nebo povidly! Tyto koláče jsou cukrářskou specialitou, na kterou narazíte jen ve vyhlášených cukrárnách. Koláče jsou sestaveny z kombinace kynutého těsta, luxusní krémové náplně a křupavé drobenky. Vše pohromadě tvoří neodolatelný dezert, který vám pohladí všechny vaše smysly.
Možná vám můžou tyto koláče připomenout český frgál nebo chodské koláče, ale mají svůj originální charakter. Příprava vám zabere trochu času i s kynutím, ale výsledky se dostaví a budete za to rádi. Tak se do toho pustíme a pár těchto lahodných koláčů si upečeme!
Recept na pražské koláče
Délka pečení v troubě 25 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 30 g droždí
- 150 ml vlažného mléka
- 4 lžíce vody
- 1 vejce
- 250 ml majonézy
- 3 lžíce cukru
Krém:
- 200 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce škrobu
- 100 g másla
- 500 ml smetany na šlehání
Drobenka:
- 80 g hrubé mouky
- 40 g másla
- 40 g moučkového cukru
Postup přípravy těsta
1. Droždí rozdrobíme do mísy a rozmícháme s cukrem.
2. Vlažné mléko smícháme s vodou, vejcem a solí, vlijeme do rozpuštěného droždí, přidáme prosátou mouku a majonézu a vypracujeme těsto.
3. Necháme vykynout a vyklopíme na mírně pomoučený vál.
4. Těsto rozdělíme na 10 – 12 stejně velkých kousků a z každého uděláme kouli.

Koláče na způsob frgálů s různou náplní, z frgálového těsta
5. Koule vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a dlaní trochu stlačíme.
6. Necháme ještě asi 10 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.
7. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C asi 25 minut dozlatova.
8. Hotové necháme vychladnout a rozkrojíme.
Příprava krému
1. Mléko vlijeme do hrnce (odebereme si trošku na rozmíchání škrobu) a do mléka přidáme vanilkový cukr, moučkový cukr a máslo.
2. Zahříváme dokud se máslo nerozpustí, dále vlijeme rozmíchaný škrob a svaříme za stálého míchání do zhoustnutí.

Frgálová buchta na plech s vanilkovým pudinkem
3. Necháme vychladnout, ale ne úplně ztuhnout a nakonec přidáme ušlehanou smetanu, kterou krátce prošleháme.
4. Krémem naplníme rozkrojené koláče.
Historie českých plněných koláčů
České koláče se pekly již ve středověku a to zejména během významných událostí jako svatby nebo svátky. I když se to může zdát úsměvné, kynuté těsto vyžaduje ingredience, které v té době nebyly vždy snadno dostupné.
Našim koláčům se říká „pražské“, protože byly oblíbené v prvorepublikových cukrárnách a pekárnách právě v Praze. Sehnat se daly zejména v období důležitých událostí.

Kynuté koláče s tvarohovou náplní a višněmi: Tvarohová náplň, nadýchané těsto a višně tvoří chuťovou harmonii
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI