Jen tak hodit osolené a opepřené maso na pánev a zprudka jej orestovat se může zdát jako banalita, ovšem když to podáte s náležitou grácií, vytvoříte skvostné jídlo, které uspokojí i chuť náročných strávníků. Vepřovou krkovici na přírodní způsob s minimem koření dnes doplníme bramborami pečenými ve slupce a smetanovo-žampionovou omáčkou. Celek působí luxusně, ale věřte, že se u jeho přípravy moc nenadřete. Zní to jako dokonalý tip na večeři? To rozhodně je!
Před samotným receptem prozradím několik postřehů k jeho jednotlivým částem.
Brambory: Pečené brambory se skvěle doplňují jak s masem, tak se smetanovou omáčkou. Nejlépe vypadají menší, rané brambory rozkrojené na půlky. Díky slupce v nich zůstane více vitamínů.
Smetanová omáčka se žampiony: Tip pro žampiony: orestujeme je napřed zvlášť. Pustí šťávu, díky níž by omáčka byla příliš zřídla. Žampiony můžeme také nahradit hlívou ústřičnou nebo hříbky, když je jejich sezóna.
Maso: Krkovička je moje jasná volba pro maso na přírodno, pečení i grilování, protože obsahuje tuk, který jí dodává chuť a měkkost. Pokud vás tuk v krkovici spíše odrazuje, vyměňte ji za libovější kotletu.
Recept na přírodní krkovičku se smetanovým přelivem, žampiony a pečenými bramborami
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme
- 500 g vepřové krkovičky
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- 2 cibule (cca 200 g)
- 200 g žampionů
- 150 ml smetany ke šlehání nebo vaření
- 2–3 snítky jarní cibulky
- 400 g malých brambor
- 2 lžíce oleje (slunečnicový nebo olivový)
- snítky čerstvého tymiánu (cca 5–6 snítek)
Postup přípravy přírodní krkovičky se smetanovou omáčkou se žampiony a pečenými bramborami
1. Nejprve dáme péct brambory:
Omyjeme je, osušíme a rozkrájíme na přibližně stejně velké kousky. Na plech položíme pečicí papír, vyskládáme na něj brambory, osolíme je, rovnoměrně pokapeme olejem a přidáme snítky tymiánu. Pokud máte rádi česnek, přidejte k bramborám dva prolisované stroužky.
Pečeme na 200 °C v předehřáté troubě 35–45 minut.
2. Krkovičku osolíme, opepříme, potřeme olejem a zprudka z obou stran orestujeme na pánvi. Restujeme opravdu zprudka, aby se nezačala dusit. Dáme ji stranou.
3. Na stejné pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Ve druhé pánvi osmahneme žampiony, které potom přidáme k cibuli bez vody, kterou pustily.
4. Cibuli a žampiony zalijeme smetanou a na mírném plameni necháme omáčku zredukovat. Kdyby byl plamen moc velký, hrozí sražení smetany.
5. Na talíři posypeme nakrájenou jarní cibulkou.
Co pít ke krkovičce
- Smetanová omáčka a brambory vybízejí k otevření dobré lahve vína. A je fakt, že s tímhle receptem si neuděláte ostudu ani při romantické večeři pro dva, takže proč ne. Hodí se lehká vína. V bílých hlasuji pro Chardonnay nebo Ryzlink rýnský. Z červených bych vybrala Pinot Noir nebo Frankovku. Všechna tato vína jsou lehká a nepřehluší chuť masa ani omáčky.
- A samozřejmě, že ke krkovici se hodí také pivo. Světlým ležákem nepohrdne žádný pan domácí 🙂
- Dětem nalijte minerálku nebo ovocný mošt, dobrý je například hruškový.

Křupavé žampionové špízy: S překvapením uvnitř

Krkovička ve šlehačce s bramborami: Vše z jednoho hrnce. Jemnost a síla v jednom pekáči
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková