Koláč s pracovním názvem „prošívaná deka“ patří mezi moje oblíbené hrnkové recepty na víkendové pečení. Touhle dekou se sice nepřikryjete, zato ale skvěle chutná! Tmavé kakaové těsto se světlou tvarohovou mřížkou tvoří líbivý efekt s minimem vynaložené námahy. Nepotřebujete k němu ani žádné speciální pekařské náčiní, místo cukrářského sáčku stačí ustřihnout růžek mikrotenového sáčku a zdobíte jedna báseň.
Prošívanou deku pekla už naše babička, která do těsta navíc přidávala trochu skořice a pár kapek rumu, aby lépe vonělo. Do tvarohu strouhala citronovou kůru (ale pozor, jestli to budete také zkoušet, vždy strouhejte jen žlutou část, po bílé tvaroh nenávratně zhořkne). Když jsem začala péct koláč já, chvíli mi trvalo, než se mi povedlo vychytat správnou hustotu tvarohu. Musí být jen tak řídký, aby se dal vymáčknout ze sáčku a dobře se s ním pracovalo, ale ne moc řídký, aby v těstě při pečení nezmizel. Zkrátka aby výsledný výtvor vypadal jako lehoučká prošívaná peřina. S malou praxí to za chvíli odhadnete i vy.
Recept na kakaový koláč s tvarohem alias „prošívanou deku“
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme
- 2 hrnky hladké mouky (hrnek = 300 ml)
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek oleje
- 2 celá vejce
- 1 prášek do pečiva
- 3 polévkové lžíce kakaa na pečení
- 500 g měkkého tvarohu (2 vaničky)
- ½ hrnku cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 polévková lžíce Solamylu (nebo vanilkového pudinku)
Postup přípravy kakaového koláče s tvarohovou mřížkou
1. Z mouky, cukru, mléka, oleje, vajec, prášku do pečiva a kakaa smícháme lité těsto. Mícháme jen do spojení surovin, ne zbytečně dlouho, koláč by pak mohl po upečení působit příliš hutně.
2. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech nebo na plech vložený pečicím papírem.
3. Z tvarohu, cukru, vanilkového cukru a Solamylu vytvoříme směs, kterou plníme buď do cukrářského sáčku nebo do obyčejného mikrotenového sáčku s ustřiženým rohem. Hodí se mít po ruce pevnější sáček, ne ten klasický na rohlíky.
4. Tvarohem na těsto na plechu malujeme úhlopříčně mřížku.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30–40 minut. Zda je koláč hotový testujeme klasicky špejlí: Pokud se těsto na špejli po zapíchnutí nelepí, máme upečeno.
Tvaroh dodá nejen bílkoviny
Díky tvarohu je prošívaná deka vláčným moučníkem, kterým nepohrdnou ani milovníci tzv. „mokrých buchet“. Navíc vydrží vláčný i do druhého dne, jestli ovšem nějaký zbyde 🙂 Kromě vláčnosti tvaroh dodává také bílkoviny, takže si dopřejete také kvalitní živiny.

Buchta Prošívaná deka
