Tento krásně vypadající zákusek je oblíbený nejen pro svůj vzhled, ale hlavně pro svou šťavnatost a vláčnost. Vrchní vrstva zakysané smetany mu dodává lehkost, zatímco čokoládový posyp přináší sladkou tečku na závěr. Proto se mu často říká “mls na lžíce” nebo “lžičkový sen”, protože po ochutnání málokomu stačí jen jeden kousek.
Vrstvy jemného piškotového a kakaového těsta, krémová náplň z pudinku a zakysané smetany a na povrchu čokoládové zdobení, to vše tvoří dokonalou harmonii chutí a textur. Zákusek se prostě nejlépe jí přímo z talířku, nebo rovnou z pekáče, lžící a s výrazem neobyčejné slasti.
Recept na zákusek se zakysanou smetanou
Ingredience potřebné na přípravu pudinkového koláče se zakysanou smetanou
- 5 vajec
- 200 g moučkového cukru
- 1 dcl oleje
- 1 dcl vody
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce rumu
- 1 plná lžíce kakaa
- 2 balíčky vanilkového pudinku v prášku
- 1 l mléka
- 4 lžíce cukru
- 3 kelímky zakysané smetany
- 3 lžíce moučkového cukru
- nastrouhaná čokoláda (Ledové kaštany nebo jiná)
- tuk a kokos na vymazání a vysypání plechu
Postup přípravy pudinkového koláče
1. V šlehači vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáváme olej, vodu a rum, nakonec zamícháme mouku s práškem do pečiva. Vymícháme hladké těsto, které rozdělíme na 2 poloviny.
2. Do jedné poloviny. těsta přidáme kakao. Na tukem vymazaný a kokosem vysypaný plech vylijeme nejprve světlé a hned pak tmavé těsto.
3. Z pudinkového prášku, cukru a mléka uvaříme hustý pudink, který ještě horký nalijeme po lžících na těsto.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut.
5. Po vyndání z trouby na horký koláč natřeme zakysanou smetanu rozmíchanou s cukrem a posypeme nastrouhanou čokoládou.
Koláč necháme vychladnout a uložíme do lednice, nejlepší je totiž dobře vychlazený.

Větrník na plech: Oblíbený zákusek s tradicí ovšem v jednoduché úpravě

Řezy Florida: Exotická pochoutka s téměř tropickou chutí
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková