Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Tisknout recept

Nadýchaná roláda s klasickým žloutkovým krémem a čerstvými malinami. Vzhledově i chuťově vhodná jako překvapení pro váš valentýnský protějšek, nebo jen tak jako odpolední dávku sladkého potěšení.

V receptu jsme použili pro lepší konzistenci mandlovou mouku, ale pokud ji nemáte, klidně můžete použít jakékoliv mleté ořechy. A nemáte-li přístup k malinám, použijte na vrch ovoce dle libosti, například borůvky, rybíz, jahody a jiné.

Zdroj obrázku: tastebazaar, Recept na pusinkovou roládu se žloutkovým krémem.

Recept na pusinkovou roládu se žloutkovým krémem

Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 55 minut
Porcí 10
Pečeme pusinkovou roládu s malinami a žloutkovým krémem, celková délka přípravy 55 minut.

Potřebné vybavení

  • 1 Mísa
  • 1 Plech ideálně 30×20 cm
  • 1 Hrnec
  • Ruční šlehač

Suroviny

  • 200 g Malin (nebo jiného ovoce)
  • 300 ml Mléka
  • 25 g Mouky
  • 50 g Mandlové mouky
  • 4 ks Vejce
  • 200 g Cukru
  • 1/2 lžičky Kukuřičného škrobu
  • 1 ks Vanilkový lusk

Postup 

  • Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia.
  • Z bílků ušleháme pěnu.
  • Během šlehání postupně přidáváme 100g cukru.
  • Přidáme mandlovou mouku a vmícháme ji postupně stěrkou.
  • Sníh dáme na plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme.
  • Pečeme v předehřáté troubě do mírného zhnědnutí cca 25 minut.
  • Po upečení vytáhneme a plech přikryjeme pečícím papírem a vlhkou kuchyňskou utěrkou. V tomto stavu necháme zchladit.
  • Během pečení si připravíme hrnec, do kterého dáme téměř všechny maliny (pár lžic si dáme stranou na ozdobu).
  • Do hrnce přidáme 20g cukru a 10 minut vaříme za stálého míchání.
  • Vedle do menší nádoby odebereme 5 lžic z malin, kde rozpustíme škrob. Následně hmotu vrátíme do hrnce ke zbytku malin.
  • Povaříme další 3 minuty a odstavíme.
  • Dále si ušleháme žloutky s 80g cukru, aby nám vzniknul světlý krém.
  • K žloutků přidáme mouku a mícháme, dokud nemáme homogenní směs.
  • Dále si v hrnci dáme vařit mléku s podélně rozkrojeným a vydlabaným vanilkovým luskem (vaříme semínka i celý lusk).
  • Vyvařené vanilkové mléko nalejeme do žloutkového krému a stále mícháme.
  • Tuto směs dáme opět vařit a mícháme do zhoustnutí o konzistenci pudingu.
  • Výsledný krém nalejeme do studené misky a zakryjeme potravinářskou fólií, kde bude chladnout.
  • Pracovní plochu si vyložíme pečícím papírem a posypeme moučkovým cukrem.
  • Na pečící papír položíme korpus z bílků a potřeme ho vanilkovým krémem.
  • Na vanilkový krém navrstvíme malinovou směs.
  • Roládu srolujeme a ozdobíme malinami.
Uložit do Mé kuchařky
Chod: Dezert, Pečení, Sladké
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: roláda, valentýn, žloutkový krém


Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest