Nadýchaná roláda s klasickým žloutkovým krémem a čerstvými malinami. Vzhledově i chuťově vhodná jako překvapení pro váš valentýnský protějšek, nebo jen tak jako odpolední dávku sladkého potěšení.
V receptu jsme použili pro lepší konzistenci mandlovou mouku, ale pokud ji nemáte, klidně můžete použít jakékoliv mleté ořechy. A nemáte-li přístup k malinám, použijte na vrch ovoce dle libosti, například borůvky, rybíz, jahody a jiné.
Recept na pusinkovou roládu se žloutkovým krémem
Pečeme pusinkovou roládu s malinami a žloutkovým krémem, celková délka přípravy 55 minut.
Potřebné vybavení
- 1 Mísa
- 1 Plech ideálně 30×20 cm
- 1 Hrnec
- Ruční šlehač
Suroviny
- 200 g Malin (nebo jiného ovoce)
- 300 ml Mléka
- 25 g Mouky
- 50 g Mandlové mouky
- 4 ks Vejce
- 200 g Cukru
- 1/2 lžičky Kukuřičného škrobu
- 1 ks Vanilkový lusk
Postup
- Dáme si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia.
- Z bílků ušleháme pěnu.
- Během šlehání postupně přidáváme 100g cukru.
- Přidáme mandlovou mouku a vmícháme ji postupně stěrkou.
- Sníh dáme na plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme.
- Pečeme v předehřáté troubě do mírného zhnědnutí cca 25 minut.
- Po upečení vytáhneme a plech přikryjeme pečícím papírem a vlhkou kuchyňskou utěrkou. V tomto stavu necháme zchladit.
- Během pečení si připravíme hrnec, do kterého dáme téměř všechny maliny (pár lžic si dáme stranou na ozdobu).
- Do hrnce přidáme 20g cukru a 10 minut vaříme za stálého míchání.
- Vedle do menší nádoby odebereme 5 lžic z malin, kde rozpustíme škrob. Následně hmotu vrátíme do hrnce ke zbytku malin.
- Povaříme další 3 minuty a odstavíme.
- Dále si ušleháme žloutky s 80g cukru, aby nám vzniknul světlý krém.
- K žloutků přidáme mouku a mícháme, dokud nemáme homogenní směs.
- Dále si v hrnci dáme vařit mléku s podélně rozkrojeným a vydlabaným vanilkovým luskem (vaříme semínka i celý lusk).
- Vyvařené vanilkové mléko nalejeme do žloutkového krému a stále mícháme.
- Tuto směs dáme opět vařit a mícháme do zhoustnutí o konzistenci pudingu.
- Výsledný krém nalejeme do studené misky a zakryjeme potravinářskou fólií, kde bude chladnout.
- Pracovní plochu si vyložíme pečícím papírem a posypeme moučkovým cukrem.
- Na pečící papír položíme korpus z bílků a potřeme ho vanilkovým krémem.
- Na vanilkový krém navrstvíme malinovou směs.
- Roládu srolujeme a ozdobíme malinami.