Rajská polévka patří mezi nejoblíbenější polévky českých domácností a dokáže vyčarovat úsměv na tváři malých i velkých jedlíků. Její červená barva a sytá chuť z ní výživnou volbu. Písmenka v polévce pak dodávají jídlu hravost a zábavu.

Rajský protlak je koncentrovaný výrobek z rajčat, který prošel tepelnou úpravou a odstředěním vody. Obsahuje vysoké množství lykopenu – červeného barviva, které má silné antioxidační účinky. Lykopen se lépe vstřebává po tepelné úpravě, takže uvařené rajčatové potraviny a pokrmy jsou z tohoto pohledu ještě prospěšnější než čerstvá rajčata.

Recept na voňavou rajskou polévku s těstovinami

Příprava polévky včetně vaření těstovin zabere asi 25 až 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Základ:

  • 1 cibule
  • 1 l vývar (hovězí, kuřecí nebo zeleninový)
  • 1 lžíce hladká mouka
  • 2 až 3 lžíce rajský protlak
  • 100 g písmenka nebo jiné drobné těstoviny

Koření:

  • 1 hřebíček
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nové koření
  • 3 kuličky celý černý pepř
  • kousek skořice
  • špetka tymián
  • sůl podle chuti

Postup přípravy písmenkové rajčatové polévky

Obrázek k receptu na rajskou polévku
Foto: Freepik.com, Rajská polévka

1. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte na oleji nebo másle až zesklovatí. Přidejte hladkou mouku a krátce opražte.

2. Postupně přilévejte vývar a stále míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Přidejte rajský protlak a dobře promíchejte.

3. Přidejte všechno koření – hřebíček, bobkový list, nové koření, černý pepř, tymián a skořici a nechte polévku 15 minut povařit.

4. Koření vylovte a polévku přeceďte přes síto, pokud chcete hladší konzistenci. Vraťte na sporák a přiveďte k varu.

5. Přidejte písmenka (nebo i jinou těstovinu) a vařte podle návodu na obalu, obvykle 8 až 10 minut. Dosolte dle potřeby.

6. Podávejte horkou, můžete dozdobit čerstvými bylinkami nebo kapkou smetany.

Tipy redakce

  • Správná konzistence: Pokud je polévka příliš hustá, řeďte vývarem. Pokud je řídká, nechte ji chvíli povařit bez pokličky, aby se odpařila voda.
  • Intenzita chuti: Množství rajského protlaku upravte podle své chuti. Začněte menším množstvím a postupně přidávejte – některé protlaky jsou velmi koncentrované.
  • Výběr těstovin: Kromě písmenek můžete použít hvězdičky, kolínka nebo jiné drobné tvary.
  • Koření na míru: Celé koření vložte do plátěného sáčku nebo čajového síta – pak ho snadno vylovíte. Množství koření upravte podle své chuti, začněte opatrně.
Hlavní obrázek Tomatové polévky - pečení, vaření a sýrový sendvič k tomu

Jednoduchá, ale zároveň lahodná rajčatová polévka se sýrovým sendvičem

Rajčatová polévka se slaninou

Neuvěřitelně chutná a vydatná rajčatová polévka s uzenou slaninou

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest