Kuřecí maso patří v našich končinách k nejoblíbenějším. Díky nízkému obsahu tuku a značnému podílu bílkovin bývá doporučováno i při dietách. Snadno se upravuje, je dobře stravitelné a má příjemně neutrální chuť, která jej předurčuje pro široké spektrum využití.
Zavařování nejen od babiček
Zavařením kuřat si zajistíte, že budete mít vždy po ruce prakticky hotové jídlo. Stačí jej jen naservírovat, popřípadě uvařit pouze přílohu. To se hodí zejména v létě, kdy nechcete trávit čas u plotny. Představte si, že přijdete z výletu a doma na vás čeká téměř hotové jídlo!
Ingredience na zavařená kuřata
- Kuře – 2 ks (každý přibližně 1,1 kg);
- Cibule – 1 ks;
- Mrkev – ½ ks;
- Žlutá paprika kapie – ¼ ks;
- Česnek – 4 stroužky;
- Čerstvý tymián – 2 snítky;
- Celý černý pepř – několik kuliček;
- Bobkový list – 2 lístky;
- Nové koření – 2 kuličky;
- Sůl – 2 lžičky;
- Cukr krystal – 2 lžíce;
- Jablečný ocet – 200 ml;
- Olivový olej – 200 ml;
- Voda – dle potřeby;
Na toast:
- Kečup – dle chuti;
- Chilli pasta – dle chuti;
- Červená cibule nakrájená na kolečka – dle chuti;
- Rajčata – dle chuti;
- Kuře ze sklenice – dle chuti;
- Mletý černý pepř – dle chuti.
Postup přípravy kuřat do sklenice
- Kuřata opalte ze všech stran plamenem („letlampou“).
- Odstraňte z nich veškerou kůži i tuk.
- Vyřízněte páteř.
- Pokud se vám kuřata nevejdou do sklenic, odstraňte letky.
- Kuřata rozkrojte napůl, naporcujte.
- Naporcovaná kuřata vložte do sklenic.
- Cibuli i mrkev nakrájejte na kolečka.
- Kapii pokrájejte na kousky.
- Do sklenic ke kuřatům naskládejte nejdříve cibuli, poté mrkev a papriku.
- Lehce upěchujte.
- Do každé sklenice přidejte 2 stroužky česneku, snítku tymiánu, pár kuliček pepře, 1 bobkový list a 1 kuličku nového koření.
- Osolte (1 lžička soli do každé sklenice).
- Do každé sklenice přisypte lžíci cukru, vlijte 100 ml jablečného octa a 100 ml olivového oleje.
- Pokud nejsou kuřata potopena, vlijte dle potřeby vodu.
- Zeleninu rozložte (dřevěnou tyčkou nebo špejlí) tak, aby byla po vnějším obvodu.
- Sklenice otřete ubrouskem a zavíčkujte.
- Do velkého hrnce vložte utěrku, na ni položte sklenice.
- Zalijte studenou vodou.
- Hrnec pokryjte alobalem (místo poklice) a přiveďte k varu.
- Vařte asi 80 minut.

Bůček ve sklenici jako od babičky: Levné suroviny, žádná chemie a chuť, která vás vrátí do dětství
- Takto zavařené kuře vám vydrží v lednici cca 2 týdny.
- Můžete je využít jak samotná či jako přílohu, tak i na toasty, které si připravíte jednoduše:
- Na opečený toastový chléb namažete kečup i chilli pastu, poté vyskládáte cibuli, rajčata a kuře ze sklenice. Vše posypete trochou pepře.

Zapomeňte na konzervy z obchodu: Tohle poctivé zavařené maso vydrží měsíce a chutná skvěle

Domácí čalamáda: Nakládaná zelenina je vitamínová bomba uložená ve sklenicích
Zdroj: Autorský text, YouTube, Healthline