Bábovky známe všichni v různých podobách. Od úplně nejobyčejnějších, tvarohových, čokoládových, prezidentských, hrníčkových, makových až po různě vylepšené. Bábovky mají kromě svého typického vzhledu společnou jednu důležitou věc. Převážná většina receptů na bábovky je velice snadná. Přípravu a pečení bábovky zvládne obvykle každý pekař začátečník. Výhodou bábovky je prostě fakt, že většinou stačí, abychom všechny suroviny smíchali a nalili do formy, navíc lze jednoduše odměřovat hrníčkovou metodou.
S tímto originálním receptem si dnes upečeme speciální a přesto snadnou kávovou bábovku. Je neskutečně lahodná a chuťově nezaměnitelná. I když jde o kávovou bábovku, dobře se hodí k odpolední kávě jako svačinka. Aby naše bábovka byla kávová, tak káva nesmí chybět v podobě ingredience. Máme 2 možnosti, jakou kávu zvolíme. Jednou z variant je instantní káva v prášku nebo granulích, kterou přisypeme do těsta. Druhá možnost zahrnuje uvařené silné espresso. Mě se zamlouvá více druhá varianta.
Recept na hrnkovou, kávovou bábovku
Délka pečení v troubě 45 minut.
Ingredience pro přípravu
- 2 hrnky mouky
- 1,5 hrnku cukru
- 1 hrnek horké vody
- 1 hrnek oleje
- 1/4 hrnku kakaa
- 3 vejce
- 1,5 lžíce prášku do pečiva
- 6 lžic instantní kávy nebo 1 a 1/4 hrnku uvařené silné kávy
Postup přípravy
1. V míse si trochu vyšleháme vejce a poté k nim přidáme cukr a olej.
2. Promícháme a přilejeme kávu a horkou vodu.
3. Nyní mícháme dokud není vše dobře rozpuštěné a potom nasypeme kakao.
4. Kakao zapracujeme a následně přisypáváme postupně mouku, dokud nemáme hotové těsto.
5. Dále přidáme prášek do pečiva a dobře ho zapracujeme do těsta.
6. Dáme si předehřát troubu na 180°C a formu na bábovku si vymažeme máslem a vysypeme moukou.
7. Těsto nalejeme do formy a pečeme v předehřáté troubě 45 minut.
8. Po upečení necháme vychladnout a poté vyklopíme.
Tvar bábovky
Dezerty ve tvaru bábovku, tedy s kruhovým otvorem uprostřed, mají svoji dlouhou tradici zejména ve střední Evropě. Tvar je pravděpodobně inspirován starodávnými formami, které se používaly před několika tisíci lety. Tento bábovkový tvar již tehdy kuchaři měli rádi z několika důvodů. Zaprvé se těsto v tomto tvaru lépe propeklo a v druhé řadě se lépe porcuje.