Knedlíky jsou základem české kuchyně, ale nejen té české. Používají se také ve světě. Knedlíků je spousta druhů a každý stát nebo region má svoje oblíbené. V Česku se vaří, paří, pečou, smaží i plní různé druhy. A v poslední době se stali hodně oblíbenými knedlíky hrnkové. Bude to určitě tím, že jsou snadné a rychlé na přípravu a dnešní gazdinky dávají přednost pokrmům, u kterých nemusí v kuchyni strávit půl dne.
Domácí knedlíky se podávají jako příloha k různým druhům omáček jako je svíčková, rajská a mnoho dalších. Dále se připravují plněné například uzeným masem, ale taky plněné na sladko různými druhy ovoce jako jsou jahody nebo meruňky, švestky a podobně. Podávají se i jako dezert, většinou třeba s rozvarem z ovoce a zakysanou smetanou a řeknu vám, že tento dezert, když jsem nedávno dostala od souseda, který shodou okolností vaří, byl fantastický.
Před časem jsem se taky konečně naučila kynuté knedlíky pařené, které byly a asi i stále jsou specialitou mojí mamky. A zjistila jsem, že vůbec to není tak složité, jak jsem se vždycky domnívala. Vše to chce jenom čas. A výsledkem jste pak sami překvapení – když zjistíte, že se vám to povedlo a že to nebyla žádná věda. Pouze dodržet určité věci a ono se zadaří.
Recept na rychlý a snadný hrnkový knedlík, oblíbená příloha k různým druhům omáček
Ingredience k přípravě hrnkového knedlíku, který je snadnou přílohou k různým pokrmům
- asi 8 kousků staršího pečiva, které vám zbylo (v případě receptu to bylo 5 kousků toustového chleba, 2 rohlíky a jedna celozrnná kaiserka)
- cca 2 dl mléka na zvlhčení pečiva
- 2 vejce
- špetka muškátového oříšku
Postup přípravy těchto jednoduchých a lehoučkých knedlíků
1. Starší pečivo nakrájíme na kostičky a smícháme s mlékem, ve kterém jsme rozšlehali 2 žloutky.
2. přidáme špetku muškátového oříšku a vmícháme vyšlehaný sníh ze 2 bílků.
3. naložíme do máslem vymazaných hrníčku asi do 3/4 anebo do pečícím papírem vyloženého menšího kastrůlku. Hrníčky dáme do vody (má sahat do půlky hrníčků) anebo kastrůlek dáme do většího hrnce s vodou a vaříme na páře 15 minut.
4. Uvařené knedlíky vyklopíme a nožem nebo nití nakrájíme dle vlastní fantazie.

Pečený vepřový bůček s domácími bramborovými noky nebo knedlíky a špenátem
Rada na závěr
Do hrnkových knedlíků je chutné přidat něco čerstvého zeleného, například petrželovou nať. Já osobně je vařím v parním hrnci, jako nakonec všechny knedlíky.

Chlupáče, tradice na vašem stole: Chlupaté knedlíky
pozn.: částečně upraveno AI