Červený, černý nebo bílý rybíz – keříky všech druhů jsme měli na zahrádce a když dozrál, mamka nás se sestrou poslala s miskami a židličkami na sběr. A že ho nebylo málo! Seděly jsme tam celé hodiny, obíraly kuličku po kuličce a soutěžily, která nasbírá víc. Mamka pak rybíz zpracovala – na marmeládu, sirup a samozřejmě se z něj upekl i nějaký ten koláček.

Kyselkavost rybízu vždycky krásně ladila se sladkostí tvarohu a máslové drobenky. Tak vznikaly koláčky, ale i velké koláče na plech. Rybíz se do nich dával hlavně v létě, když právě dozrával a bylo ho nejvíc. Pokud je rybíz hodně kyselý, doporučuji ho obalit v moučkovém cukru. Místo tvarohu se dá použít i ricotta nebo jiný jemný sýr. Koláčky zůstávají vláčné dva až tři dny a dají se i zamrazit, takže si tu chuť léta můžete připomenout kdykoliv.

Recept na Rybízové tvarožníčky

Ingredience na přípravu kynutých koláčků s tvarohovou náplní a s černým rybízem

Těsto

  • 390 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 200 g mléka
  • 70 g cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 110 g másla
  • pár kapek vanilkové esence
  • 2 lžíce rumu

Náplň

  • 500 g tvarohu
  • vanilková esence
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 300 g rybízu

Drobenka

  • 80 g másla
  • 120 g mučkového cukru
  • 120 g hrubé mouky

Na potření

  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 110 g másla + 50 g rumu

Postup přípravy kynutých koláčků z rybízu

1. Připravíme si kvásek z vlažného mléka, droždí a lžičky cukru, který necháme asi 10-15 minut vzejít.

2. Do misky si prosejeme mouku, přidáme ostatní ingredience pro těsto a hotový kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout přikryté a v teple.

3. Vykynuté těsto přendáme na vál, rozdělíme na cca 50 g koule a tyto pokládáme na plech s pečícím papírem a lehce zmáčkneme.

4. Dnem skleničky uděláme do koláčků důlky, které naplníme tvarohovou náplní a poklademe rybízem.

Dnem skleničky uděláme do koláčků důlky.
Foto: Cooky.cz, Dnem skleničky uděláme do koláčků důlky.

5. Na plechu necháme ještě 10 minut kynout.

6. Okraje koláčků potřeme vajíčkem rozšlehaným s mlékem a koláčky posypeme drobenkou.

7. Upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut dozlatova.

Obrázek k receptu na lžícový rybízový koláč

Nejsnadnější ovocný koláč pro začátečníky: Lžícový rybízový koláč s drobenkou

Obrázek receptu na makový koláč líné hospodyně s džemem.

Koláč líné hospodyně: Maková dobrota s minimem úsilí

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest