Červený, černý nebo bílý rybíz – keříky všech druhů jsme měli na zahrádce a když dozrál, mamka nás se sestrou poslala s miskami a židličkami na sběr. A že ho nebylo málo! Seděly jsme tam celé hodiny, obíraly kuličku po kuličce a soutěžily, která nasbírá víc. Mamka pak rybíz zpracovala – na marmeládu, sirup a samozřejmě se z něj upekl i nějaký ten koláček.
Kyselkavost rybízu vždycky krásně ladila se sladkostí tvarohu a máslové drobenky. Tak vznikaly koláčky, ale i velké koláče na plech. Rybíz se do nich dával hlavně v létě, když právě dozrával a bylo ho nejvíc. Pokud je rybíz hodně kyselý, doporučuji ho obalit v moučkovém cukru. Místo tvarohu se dá použít i ricotta nebo jiný jemný sýr. Koláčky zůstávají vláčné dva až tři dny a dají se i zamrazit, takže si tu chuť léta můžete připomenout kdykoliv.
Recept na Rybízové tvarožníčky
Ingredience na přípravu kynutých koláčků s tvarohovou náplní a s černým rybízem
Těsto
- 390 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 200 g mléka
- 70 g cukru
- špetka soli
- 1 vejce + 1 žloutek
- 110 g másla
- pár kapek vanilkové esence
- 2 lžíce rumu
Náplň
- 500 g tvarohu
- vanilková esence
- 5 lžic moučkového cukru
- 300 g rybízu
Drobenka
- 80 g másla
- 120 g mučkového cukru
- 120 g hrubé mouky
Na potření
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- 110 g másla + 50 g rumu
Postup přípravy kynutých koláčků z rybízu
1. Připravíme si kvásek z vlažného mléka, droždí a lžičky cukru, který necháme asi 10-15 minut vzejít.
2. Do misky si prosejeme mouku, přidáme ostatní ingredience pro těsto a hotový kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout přikryté a v teple.
3. Vykynuté těsto přendáme na vál, rozdělíme na cca 50 g koule a tyto pokládáme na plech s pečícím papírem a lehce zmáčkneme.
4. Dnem skleničky uděláme do koláčků důlky, které naplníme tvarohovou náplní a poklademe rybízem.

5. Na plechu necháme ještě 10 minut kynout.
6. Okraje koláčků potřeme vajíčkem rozšlehaným s mlékem a koláčky posypeme drobenkou.
7. Upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut dozlatova.
Nejsnadnější ovocný koláč pro začátečníky: Lžícový rybízový koláč s drobenkou
Koláč líné hospodyně: Maková dobrota s minimem úsilí
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková