Vyznavači mokrých buchet, pozor! Tahle vám rozhodně zachutná. Jednoduchý piškot, vrstva lahodného, lehkého krému a ovoce navrchu dá vzniknout moučníku, který je svěží a vláčný a nebude vás nudit ani když ho budete jíst po sté. Jeho vrstvy připomínají piškotovou roládu, ale pokud ho polijete želatinou, dostanete se rázem úplně jinam.

Tento moučník konkuruje dezertům s těžšími máslovými a pudinkovými krémy. Ideální období pro jeho pečení je rozhodně léto, kdy máte zahradu plnou čerstvého ovoce a můžete ho na něj naskládat co hrdlo ráčí. I jeho lehkost a svěžest se k létu skvěle hodí. Nic ovšem nebrání upéct ho i v zimě, a buď si koupit čerstvé ovoce, sáhnout do mrazáku, nebo po kompotovaném ovoci. Například takové kompotované mandarinky na něm chutnají famózně.

Recept na piškotový moučník s krémem a ovocem

Doba přípravy: 1 hodina + chlazení

Co potřebujeme

Piškotové těsto:

  • 6 vajec
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 6 lžic polohrubé mouky

Krém a náplň:

  • 2 šlehačky ke šlehání
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • cukr podle chuti (cca 2–3 lžíce moučkového cukru)
  • marmeláda (např. meruňková nebo jahodová, cca 4 lžíce)
  • ovoce podle sezóny (např. jahody, maliny, borůvky, broskve, kiwi, celkem cca 300–400 g)

Postup přípravy piškotového moučníku s krémem a ovocem

1. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Po lžících zašleháme mouku a nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.

2. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj nalijeme připravené těsto.

3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 6–8 minut.

4. Po vyjmutí z trouby necháme piškot vychladnout.

5. Šlehačku vyšleháme a smícháme se zakysanou smetanou. Můžeme přidat cukr podle vlastní chuti.

6. Krém rovnoměrně rozetřeme na vychladlý piškot.

7. Poklademe ovocem, a pokud chceme, polijeme želatinou.

8. Před podáváním necháme alespoň hodinu chladit v lednici.

Tipy pro perfektní výsledek

  • Piškot nepřepečte, aby se nevysušil. Pečte jen do zrůžovění, a pak ihned vyndejte z trouby.
  • Šlehačku nešlehejte příliš dlouho, aby se nesrazila.
  • Želatinu použijte klasickou, dortovou, a postupujte při přípravě přesně podle návodu.
Zapomenutý dezert z cukráren ovocný terč nebo jezírko

Ovocný terč, nebo snad dortíček Jezírko – zapomenutý skvost české cukrařiny, připravený po paměti jako od maminky před 20 lety

Obrázek k receptu na dort s tvarohem, jahodami a čokoládou

Jahodovo-tvarohový dort s vlastním pečeným piškotem, posypaný lahodnými čokoládovými hoblinami

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest