Vyznavači mokrých buchet, pozor! Tahle vám rozhodně zachutná. Jednoduchý piškot, vrstva lahodného, lehkého krému a ovoce navrchu dá vzniknout moučníku, který je svěží a vláčný a nebude vás nudit ani když ho budete jíst po sté. Jeho vrstvy připomínají piškotovou roládu, ale pokud ho polijete želatinou, dostanete se rázem úplně jinam.
Tento moučník konkuruje dezertům s těžšími máslovými a pudinkovými krémy. Ideální období pro jeho pečení je rozhodně léto, kdy máte zahradu plnou čerstvého ovoce a můžete ho na něj naskládat co hrdlo ráčí. I jeho lehkost a svěžest se k létu skvěle hodí. Nic ovšem nebrání upéct ho i v zimě, a buď si koupit čerstvé ovoce, sáhnout do mrazáku, nebo po kompotovaném ovoci. Například takové kompotované mandarinky na něm chutnají famózně.
Recept na piškotový moučník s krémem a ovocem
Doba přípravy: 1 hodina + chlazení
Co potřebujeme
Piškotové těsto:
- 6 vajec
- 6 lžic moučkového cukru
- 6 lžic polohrubé mouky
Krém a náplň:
- 2 šlehačky ke šlehání
- 2 kelímky zakysané smetany
- cukr podle chuti (cca 2–3 lžíce moučkového cukru)
- marmeláda (např. meruňková nebo jahodová, cca 4 lžíce)
- ovoce podle sezóny (např. jahody, maliny, borůvky, broskve, kiwi, celkem cca 300–400 g)
Postup přípravy piškotového moučníku s krémem a ovocem
1. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Po lžících zašleháme mouku a nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.
2. Plech vyložíme pečicím papírem a na něj nalijeme připravené těsto.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 6–8 minut.
4. Po vyjmutí z trouby necháme piškot vychladnout.
5. Šlehačku vyšleháme a smícháme se zakysanou smetanou. Můžeme přidat cukr podle vlastní chuti.
6. Krém rovnoměrně rozetřeme na vychladlý piškot.
7. Poklademe ovocem, a pokud chceme, polijeme želatinou.
8. Před podáváním necháme alespoň hodinu chladit v lednici.
Tipy pro perfektní výsledek
- Piškot nepřepečte, aby se nevysušil. Pečte jen do zrůžovění, a pak ihned vyndejte z trouby.
- Šlehačku nešlehejte příliš dlouho, aby se nesrazila.
- Želatinu použijte klasickou, dortovou, a postupujte při přípravě přesně podle návodu.
Ovocný terč, nebo snad dortíček Jezírko – zapomenutý skvost české cukrařiny, připravený po paměti jako od maminky před 20 lety
Jahodovo-tvarohový dort s vlastním pečeným piškotem, posypaný lahodnými čokoládovými hoblinami
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková