Cuketová buchta je důkazem toho, jak všestranná může tato nenápadná zelenina být. V chutné spolupráci s ořechy a čokoládovou polevou vytváří překvapivě jemný a šťavnatý dezert. Cuketa dodává buchtě vláčnost a jemnost, zatímco její vlastní chuť se zcela ztratí ve sladkých ingrediencích.

Zajímavostí cukety v rámci pečení je její schopnost zadržovat vlhkost bez ovlivnění chuti finálního produktu. Cuketa nastrouhaná na hrubém struhadle a její vysoký obsah vody zajišťuje, že buchta zůstane šťavnatá i několik dní po upečení. Navíc díky cuketě můžeme snížit množství tuku v receptu, aniž bychom obětovali chuť nebo vláčnou texturu.

Recept na šťavnatou cuketovou buchtu s ořechy

Délka pečení v troubě je 25 až 30 minut.

Ingredience na těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 100 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g nastrouhané cukety
  • 100 g nastrouhané ořechy (lískové nebo vlašské)

Suroviny na čokoládovou polevu

  • 100 g hořké čokolády
  • 50 g másla
  • 2 lžíce mléka
  • 50 g moučkového cukru
  • nastrouhaných ořechů na ozdobu

Postup přípravy cuketové buchty

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů a připravte formu vymazanou máslem a vysypanou moukou.

2. Cuketu omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle, lehce osolte a nechte 10 minut odstát, pak vymačkejte přebytečnou vodu.

3. V míse smíchejte všechny suché ingredience – mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a vanilkový cukr.

4. V druhé míse vyšlehejte vejce, přidejte olej a mléko, dobře promíchejte.

5. Mokré ingredience vmíchejte do suchých, přidejte připravenou cuketu a nasekané ořechy.

6. Těsto nalijte do připravené formy a pečte 25 až 30 minut, dokud není špejle vpíchnutá do středu čistá.

Připravte si luxusní letní cuketový slaný koláč

Cuketový koláč s klobásou a sýrem: Jednoduchá a rychlá pochoutka

7. Nechte buchtu vychladnout na mřížce.

8. Na polevu rozpusťte čokoládu s máslem ve vodní lázni, přidejte mléko a moučkový cukr, promíchejte do hladka.

9. Vychladlou buchtu potřete polevou a posypte nastrouhanými ořechy.

Tipy redakce

  • Nastrouhanou cuketu vždy nechte odstát se solí a pak vymačkejte přebytečnou vodu pro lepší konzistenci těsta.
  • Pro čokoládovou verzi můžete část mouky nahradit kakaem a získat tak dvojitě čokoládový zážitek.
  • Buchta se díky cuketě dlouho drží čerstvá – zabalte do alobalu a bude dobrá i po týdnu.
  • Můžete nahradit část cukru medem nebo javorovým sirupem pro přírodní sladkost.
Obrázek receptu na cuketovou pomazánku s anglickou slaninou.

Cuketová pomazánka s anglickou slaninou: Je lehká a krémová

Recept na Tvarohovo cuketový koláč s borůvkami

Tvarohovo cuketový koláč s borůvkami

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest