Cuketová buchta je důkazem toho, jak všestranná může tato nenápadná zelenina být. V chutné spolupráci s ořechy a čokoládovou polevou vytváří překvapivě jemný a šťavnatý dezert. Cuketa dodává buchtě vláčnost a jemnost, zatímco její vlastní chuť se zcela ztratí ve sladkých ingrediencích.
Zajímavostí cukety v rámci pečení je její schopnost zadržovat vlhkost bez ovlivnění chuti finálního produktu. Cuketa nastrouhaná na hrubém struhadle a její vysoký obsah vody zajišťuje, že buchta zůstane šťavnatá i několik dní po upečení. Navíc díky cuketě můžeme snížit množství tuku v receptu, aniž bychom obětovali chuť nebo vláčnou texturu.
Recept na šťavnatou cuketovou buchtu s ořechy
Délka pečení v troubě je 25 až 30 minut.
Ingredience na těsto
- 300 g hladké mouky
- 200 g cukru krupice
- 3 vejce
- 100 ml rostlinného oleje
- 100 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 vanilkový cukr
- 300 g nastrouhané cukety
- 100 g nastrouhané ořechy (lískové nebo vlašské)
Suroviny na čokoládovou polevu
- 100 g hořké čokolády
- 50 g másla
- 2 lžíce mléka
- 50 g moučkového cukru
- nastrouhaných ořechů na ozdobu
Postup přípravy cuketové buchty
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů a připravte formu vymazanou máslem a vysypanou moukou.
2. Cuketu omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle, lehce osolte a nechte 10 minut odstát, pak vymačkejte přebytečnou vodu.
3. V míse smíchejte všechny suché ingredience – mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a vanilkový cukr.
4. V druhé míse vyšlehejte vejce, přidejte olej a mléko, dobře promíchejte.
5. Mokré ingredience vmíchejte do suchých, přidejte připravenou cuketu a nasekané ořechy.
6. Těsto nalijte do připravené formy a pečte 25 až 30 minut, dokud není špejle vpíchnutá do středu čistá.

Cuketový koláč s klobásou a sýrem: Jednoduchá a rychlá pochoutka
7. Nechte buchtu vychladnout na mřížce.
8. Na polevu rozpusťte čokoládu s máslem ve vodní lázni, přidejte mléko a moučkový cukr, promíchejte do hladka.
9. Vychladlou buchtu potřete polevou a posypte nastrouhanými ořechy.
Tipy redakce
- Nastrouhanou cuketu vždy nechte odstát se solí a pak vymačkejte přebytečnou vodu pro lepší konzistenci těsta.
- Pro čokoládovou verzi můžete část mouky nahradit kakaem a získat tak dvojitě čokoládový zážitek.
- Buchta se díky cuketě dlouho drží čerstvá – zabalte do alobalu a bude dobrá i po týdnu.
- Můžete nahradit část cukru medem nebo javorovým sirupem pro přírodní sladkost.

Cuketová pomazánka s anglickou slaninou: Je lehká a krémová

Tvarohovo cuketový koláč s borůvkami
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková