Tento netradiční slaný koláč je dokonalým způsobem, jak zpracovat velkou cuketu z vlastní zahrádky, kterých teď má každý zahrádkář víc než dost. Cuketu skvěle doladí pikantní klobáska a sýr. Cuketový koláč je vydatné jídlo, které můžete podávat teplé i studené, k hlavnímu jídlo nebo jen tak ke svačině.
Cuketa patří mezi zeleninu s nejvyšším obsahem vody – až 95 procent! Díky tomu je velmi lehce stravitelná a obsahuje minimum kalorií. Zároveň je bohatá na draslík, který podporuje správnou funkci srdce a nervového systému. Pochutnejte si na cuketovém koláči, zdravé delikatese, která zasytí.
Recept na pikantní cuketový koláč s klobásou a sýrem
Délka pečení v troubě 30 až 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1 velká cuketa
- 250 g eidamu
- 250 g pikantní klobásy (nebo 3 buřty jako náhrada)
- 1 kozí roh (volitelně)
- 10 stroužků česneku
- 3 menší cibule
- 4 vejce
- sůl a černý pepř dle chuti
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička sušeného oregana
- špetka italského koření
- hrst petrželové natě
- 1 hrnek polohrubé mouky (cca 250 ml)
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- máslo nebo olej na vymazání pekáče
- mouka nebo strouhanka na vysypání
Postup přípravy cuketového koláče
1. Cuketu omyjte a nahrubo nastrouhejte včetně slupky.
2. Eidam nastrouhejte nahrubo, klobásu nakrájejte na malé kostičky.
3. Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek rozmačkejte nebo najemno nasekejte.
4. Všechny připravené ingredience vložte do velké mísy.
5. Přidejte vejce, osolte, opepřete a přidejte všechno koření včetně nasekaných bylinek.
6. Zasypte moukou a práškem do pečiva.
7. Vše pečlivě promíchejte, až vznikne kompaktní směs.
8. Směs by měla držet pohromadě, ale neměla by být příliš hustá.
9. Troubu předehřejte na 180 až 200 stupňů.
10. Pekáč vymažte máslem nebo olejem a vysypte moukou nebo strouhankou.
11. Směs rovnoměrně rozložte do pekáče a pečte 30 až 40 minut, dokud není povrch zlatohnědý a při propíchnutí špejlí se těsto nelepí.
Tipy redakce
- Pokud je cuketa šťavnatá až moc, po nastrouhání ji posypte solí, nechte 15 minut odstát a pak důkladně vymačkejte v utěrce. Tím předejdete příliš mokrému těstu.
- Místo eidamu můžete použít tvrdý sýr jako je gouda, čedar nebo jejich kombinaci. Každý sýr dodá koláči trochu jinou chuť.
- Koláč chutná výborně teplý i studený. Můžete ho doplnit čerstvým salátem nebo kysanou okurkou. Výborně se hodí i k snídani nebo svačině.
- V lednici vydrží až 3 dny zabalený v potravinářské fólii. Před podáváním můžete jednotlivé porce na chvíli ohřát v mikrovlnce.

Zlatý cibulák aneb slaný cibulový koláč
