Tento salát je velmi rychlý na přípravu a je hlavně pro nás, kteří preferujeme zdravější variantu salátu. Je vlastně svěží a lehkou variantou tradičního bramborového salátu a obsahuje podstatně méně ingrediencí než klasický bramborový salát. Místo majonézy používáme po většině olivový olej nebo lehký octový či hořčičný dresink, co salátu dodává jemnou svěžest a kyselost.

Bramborový salát má v české kuchyni moc dlouhou tradici a patří neodmyslitelně k vánočním svátkům. Variace rychlého salátu bez majonézy je ale tou zdravější variantou a můžeme si jej připravit kdykoli mimo vánoční svátky jako přílohu k nedělnímu obědu a podobně, jelikož je rychlý a ingredience jsou většinou vždycky po ruce.

Recept na Rychlý bramborový salát bez majonézy

Ingredience na přípravu

  • 1 kg brambor typu A
  • 100 g cibule
  • 150 g kyselé okurky
  • 3 PL octu
  • 2 PL cukru
  • 2 PL řepkového oleje
  • 2 PL vody
  • sůl a pepař dle chuti

Postup

1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme.

2. Studené brambory nakrájíme na plátky.

Brambory uvaříme ve slupce.
Brambory uvaříme ve slupce.

3. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno. Kyselé okurky nakrájíme na slabé plátky.

Brambory i okurky nakrájíme na plátky.
Brambory i okurky nakrájíme na plátky.

4. Přidáme olej, ocet, cukr a vodu, osolíme a opepříme.

5. Zlehka promícháme tak, aby se nám brambory nerozmělnily.

Nakonec vše zlehka promícháme.
Nakonec vše zlehka promícháme.

6. Hotový salát dáme vychladit do lednice.

Chuťový profil salátu

Tento rychlý bramborový salát bez majonézy se vyznačuje svěží, lehkou a jemně kyselou chutí, kterou doplňuje jemná pikantnost hořčice. Kyselé okurky a červená cibule dodávají salátu příjemnou křupavost a mírnou ostrost, zatímco olej a bylinky přispívají k jemné a osvěžující chuti. Celkově jde o lehkou variantu salátu, která skvěle ladí s masovými i vegetariánskými pokrmy. Je vynikající jak na každodenní večeři, tak jako příloha na slavnostní příležitosti.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest