Nejtradičnějším a klasickým předkrmem české kuchyně jsou právě šunkové rolky. Bývají podávané buď na studených mísách anebo jako samostatný předkrm na talířku na oslavách a různých slavnostních příležitostech. Jejich oblíbenost spočívá v jednoduché přípravě a elegantním vzhledu. Nejvíc ale je důležitá jejich chuť a chuťové kombinace, které lze vytvořit dle vlastní chuti a fantazie. Základní potravinou je ale kvalitní šunka a šlehačka, protože tyto dvě ingredience tvoří s ostatními skvělou chuťovou kombinaci. Často do šunkových rolek přidávám i křen, což je pak opravdová lahůdka. Ale každý toto spojení nemusí, proto je dnešní recept bez křenu.

Recept na šunkové rolky se šlehačkou

Ingredience na přípravu

  • 10 plátků kvalitní hranaté šunky
  • 10 plátků sýra eidam (min. 40%)
  • 2 ks taveného sýra
  • 200 g pomazánkového másla
  • 1 ks jarní cibulky
  • 3 stroučky česneku
  • 4 ks nakládaných okurek
  • 4 PL šlehačky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy

1. V misce smícháme pomazánkové máslo s taveným sýrem, a přidáme ostatní ingredience.. Dle chuti osolíme a opepříme.Nakonec jemně vmícháme vyšlehanou smetanu (šlehačku).

Všechny ingredience vyšleháme do pěny a přidáme šlehačku.
Všechny ingredience vyšleháme do pěny a přidáme šlehačku.

2. Na obdélníky šunky pokládáme plátky sýra a potřeme náplní.

 Na plátek šunky dáme plátek sýra a namažeme náplní.
Na plátek šunky dáme plátek sýra a namažeme náplní.

3. Stočíme do ruliček a necháme ztuhnout v lednici.

Naplněnou šunku stočíme do rolky.
Naplněnou šunku stočíme do rolky.

Tipy pro úspěch rolek

Na přípravu použijeme kvalitní šunku, nejraději tenkou, s vysokým podílem masa. Kvalitní šunka podtrhne chuť celé rolky. Rolky připravujeme nejraději vždy čerstvé, můžeme si je sice připravit den předem a uložit do chladu, ale je lepší šlehačku přidávat těsně před podáváním, aby rolky zůstaly nadýchané a působily čerstvým dojmem.



Write A Comment

Připnout na Pinterest