Dort je vláčný, díky citronové šťávě příjemně vlhký, a díky polevě získává další citronový akcent, který potěší vaše chuťové buňky. Je ideální jako lehký dezert po obědě nebo jako sladké pohoštění ke kávě. Je skvělým dezertem, který zvládnete připravit během chvíle, ale přitom vás odmění osvěžující chutí a jemnou texturou. Tento recept na dezert je ideální pro chvíle, kdy chcete někoho překvapit sladkým domácím pečením, ale nemáte příliš času na složité přípravy.

Recept na jednoduchý citronový dort

Délka pečení v troubě 35 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 200 g cukru
  • 110 g másla
  • 30 ml oleje
  • 2 vejce
  • 30 ml citronové šťávy
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g jahodového džemu

Tvarohová Poleva:

  • 75 g tvarohu ve vaničce
  • 75 g másla
  • 120 g moučkového cukru

Postup přípravy korpusu

1. Do mísy dáme máslo s cukrem a šleháme 2 minuty.

2. Přidáme olej a opět prošleháme.

Vyšleháme máslo s cukrem a olejem.
Zdroj obrázku: Easy Quick Recipes, Vyšleháme máslo s cukrem a olejem.

3. Dále zašleháme vejce a následně přisypeme mouku s práškem do pečiva a vypracujeme těsto.

4. Během zpracovávání těsta přilejeme mléko, vanilkový extrakt a citronovou šťávu.

5. V menší mističce si ohřejeme jahodový džem a promícháme si ho s 2 lžícemi hladké mouky.

Promícháme džem s moukou.
Zdroj obrázku: Easy Quick Recipes, Promícháme džem s moukou.

6. Těsto nyní nalejeme do plechu 20 x 20 cm vyloženého pečícím papírem a povrch uhladíme.

7. Na vrch nyní naneseme směs z džemu a špejlí nebo vařečkou mírně promícháme, respektive zapracujeme džem do těsta.

Džem naneseme na těsto.
Zdroj obrázku: Easy Quick Recipes, Džem naneseme na těsto.

8. Plech vložíme do předehřáté trouby na 170°C a pečeme 30 – 35 minut, poté necháme zchladnout.

Příprava polevy

1. Ingredience na polevu spolu vyšleháme v misce do hladké směsi.

2. Polevu naneseme na vychladlý koláč a zarovnáme.

Polevu zarovnáme na korpusu.
Zdroj obrázku: Easy Quick Recipes, Polevu zarovnáme na korpusu.

3. Dáme na hodinu do lednice a podáváme.

Na závěr

Na závěr bych chtěla dodat, že tento rychlý citronový dort s polevou je nejen vynikající díky své svěžesti a jednoduchosti, ale také velmi univerzální. Můžete si ho snadno přizpůsobit podle svých chutí – přidáním ovoce, jako jsou maliny nebo borůvky, získáte nový rozměr chuti. Dort je ideální volbou jak pro rychlé rodinné pečení, tak i pro chvíle, kdy chcete někoho potěšit sladkým překvapením. Citronová chuť dodává lehkost a osvěžující tón, který se hodí ke každé příležitosti, ať už jde o letní odpoledne nebo zimní chladný den. Tento dezert je jednoduše skvělý společník, který zaručeně potěší!

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest