Asi těžko bychom hledali typičtější venkovský pokrm, než jsou tyto bramborové placky se zelím a uzeným masem. Bramborové placky jsou ale rozšířené po celé střední Evropě. V Česku, na Slovensku, v Polsku i Maďarsku. Každá kuchyně má svou variantu. Někde se placky dělají jen z brambor a mouky, jinde se plní masem, zelím nebo dokonce sladkou náplní. Kysané zelí je tradičním symbolem zimního období, kdy čerstvá zelenina nebyla k dispozici.
Přestože se vám může zdát, že je toto jídlo příliš primitivní, ve skutečnosti jde o geniální kombinaci. Jde o ukázku poctivé rustikální kuchyně, která vyniká nízkou cenou, jednoduchou přípravou a vysokou sytostí.
Recept na bramborové placky se zelím a uzeným
Ingredience pro přípravu
- 600 g uvařených brambor
- 300 g kysaného zelí
- 300 g hladké mouky
- sůl a pepř
- 1 vejce
- 200 g uzeného masa
- špek
Postup přípravy poctivých domácích bramborových placek
1. Uvařené brambory ve slupce ještě vlažné oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme.
2. Přidáme vymačkané zelí, které nakrájíme nadrobno a dále přidáme vejce, mouku, uzené maso, sůl a pepř.
3. Na vále vypracujeme těsto a pokud je třeba, přidáme ještě mouku.

4. Vyválíme si válec, nakrájíme ho na stejně velké kousky a tvoříme placičky, které upečeme na litinovém tále potřeném špekem.
5. Alternativně je můžeme také opéct na pánvi na sádle.
Závěr
Placky jsou voňavé, jemně pikantní a dokonale syté. Ať už je budete připravovat na chalupě, doma o víkendu nebo jako netradiční pohoštění, vždy sklidí úspěch.
Makové přesňáky neboli bramborové hertepláky s mákem a povidly
Pískorky aneb křupánky od babičky: zapomenutá pochoutka, která stojí za oživení
Foto a recept: Romana Rubášová