Asi těžko bychom hledali typičtější venkovský pokrm, než jsou tyto bramborové placky se zelím a uzeným masem. Bramborové placky jsou ale rozšířené po celé střední Evropě. V Česku, na Slovensku, v Polsku i Maďarsku. Každá kuchyně má svou variantu. Někde se placky dělají jen z brambor a mouky, jinde se plní masem, zelím nebo dokonce sladkou náplní. Kysané zelí je tradičním symbolem zimního období, kdy čerstvá zelenina nebyla k dispozici.

Přestože se vám může zdát, že je toto jídlo příliš primitivní, ve skutečnosti jde o geniální kombinaci. Jde o ukázku poctivé rustikální kuchyně, která vyniká nízkou cenou, jednoduchou přípravou a vysokou sytostí.

Recept na bramborové placky se zelím a uzeným

Ingredience pro přípravu

  • 600 g uvařených brambor
  • 300 g kysaného zelí
  • 300 g hladké mouky
  • sůl a pepř
  • 1 vejce
  • 200 g uzeného masa
  • špek

Postup přípravy poctivých domácích bramborových placek

1. Uvařené brambory ve slupce ještě vlažné oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme.

2. Přidáme vymačkané zelí, které nakrájíme nadrobno a dále přidáme vejce, mouku, uzené maso, sůl a pepř.

3. Na vále vypracujeme těsto a pokud je třeba, přidáme ještě mouku.

Obrázek receptu na bramborové placky se zelím a uzeným.
Foto: Romana Rubášová, Recept na bramborové placky s uzeným masem a se zelím.

4. Vyválíme si válec, nakrájíme ho na stejně velké kousky a tvoříme placičky, které upečeme na litinovém tále potřeném špekem.

5. Alternativně je můžeme také opéct na pánvi na sádle.

Závěr

Placky jsou voňavé, jemně pikantní a dokonale syté. Ať už je budete připravovat na chalupě, doma o víkendu nebo jako netradiční pohoštění, vždy sklidí úspěch.

Obrázek receptu na makové přesňáky s povidly.

Makové přesňáky neboli bramborové hertepláky s mákem a povidly

Pískorky aneb křupánky od babičky: zapomenutá pochoutka, která stojí za oživení

Foto a recept: Romana Rubášová

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest