Zapečené brambory jsou častým jídlem snad v každé české domácnosti a každá hospodyně je připravuje jinak. Tento pokrm je obecně velmi oblíbený, jelikož je velmi všestranný a jednoduchý. My si upečeme prvotřídní zapečené brambory s uzeninou, pórkem a zakysanou smetanou. Pochutnáte si na nich jak k obědu, tak i k večeři!

Zapečeným bramborám se někdy říká také gratinované brambory. Tento pojem jsme převzali z francouzské kuchyně, kde se obdobné jídlo připravuje s hustou smetanovou omáčkou a sýrem. Předpokládám, že právě tuto variantu zná spousta z vás i v českém provedení.

Recept na zapečené brambory

Délka pečení v troubě 25 – 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg brambor
  • sůl a pepř
  • česnek dle chuti
  • 500 g měkkého salámu
  • 1 pórek
  • 1 červená paprika
  • 200 g zakysané smetany
  • 5 vajec
  • 200 g strouhaného sýra
  • 3 lžíce oleje
  • máslo na vymazání misek

Postup přípravy sedláckých brambor

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.

2. Dáme do mísy a přidáme nakrájenou uzeninu, pórek, papriku a prolisovaný česnek. Osolíme a opepříme.

3. V misce smícháme vejce a zakysanou smetanu, osolíme a opepříme a vlijeme do mísy. 

Obrázek receptu na mafiánské brambory.

Mafiánské brambory: Zapečená pochoutka s uzeným masem jako hlavní hvězda oběda nebo večeře

4. Všechno promícháme a zapékací misky vymažeme máslem a naplníme směsí.

5. Vložíme do trouby a pečeme na 190 stupňů asi 25 – 30 minut.

6. Brambory posypeme strouhaným sýrem a ještě chvíli pečeme dozlatova.

Zapečené brambory.
Foto: freepik.com, Zapečené brambory.

Jaké brambory jsou nejlepší pro toto jídlo

Pro zapečené brambory musíme myslet i na to, jaký typ brambor zvolíme. Nejlepší volbou budou polotuhé, možná i tužší odrůdy, ideálně varný typ A, případně B.

Jakou uzeninu?

Výběr správné uzeniny výrazně ovlivní chuť zapečených brambor. Můžete sáhnout po klasické klobáse, uzeném mase, šunce nebo i klidně po slanině. Každá ingredience dodá bramborám jiný chuťový charakter.

Obrázek receptu na gratinované brambory se žampiony.

Gratinované brambory se slaninou, žampiony a sýrem

Obrázek receptu na vikářské brambory.

Farářské brambory: Příloha, která strčí do kapsy i řadu hlavních chodů

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest