Zapečené brambory jsou častým jídlem snad v každé české domácnosti a každá hospodyně je připravuje jinak. Tento pokrm je obecně velmi oblíbený, jelikož je velmi všestranný a jednoduchý. My si upečeme prvotřídní zapečené brambory s uzeninou, pórkem a zakysanou smetanou. Pochutnáte si na nich jak k obědu, tak i k večeři!
Zapečeným bramborám se někdy říká také gratinované brambory. Tento pojem jsme převzali z francouzské kuchyně, kde se obdobné jídlo připravuje s hustou smetanovou omáčkou a sýrem. Předpokládám, že právě tuto variantu zná spousta z vás i v českém provedení.
Recept na zapečené brambory
Délka pečení v troubě 25 – 30 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1 kg brambor
- sůl a pepř
- česnek dle chuti
- 500 g měkkého salámu
- 1 pórek
- 1 červená paprika
- 200 g zakysané smetany
- 5 vajec
- 200 g strouhaného sýra
- 3 lžíce oleje
- máslo na vymazání misek
Postup přípravy sedláckých brambor
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Dáme do mísy a přidáme nakrájenou uzeninu, pórek, papriku a prolisovaný česnek. Osolíme a opepříme.
3. V misce smícháme vejce a zakysanou smetanu, osolíme a opepříme a vlijeme do mísy.

Mafiánské brambory: Zapečená pochoutka s uzeným masem jako hlavní hvězda oběda nebo večeře
4. Všechno promícháme a zapékací misky vymažeme máslem a naplníme směsí.
5. Vložíme do trouby a pečeme na 190 stupňů asi 25 – 30 minut.
6. Brambory posypeme strouhaným sýrem a ještě chvíli pečeme dozlatova.
Jaké brambory jsou nejlepší pro toto jídlo
Pro zapečené brambory musíme myslet i na to, jaký typ brambor zvolíme. Nejlepší volbou budou polotuhé, možná i tužší odrůdy, ideálně varný typ A, případně B.
Jakou uzeninu?
Výběr správné uzeniny výrazně ovlivní chuť zapečených brambor. Můžete sáhnout po klasické klobáse, uzeném mase, šunce nebo i klidně po slanině. Každá ingredience dodá bramborám jiný chuťový charakter.

Gratinované brambory se slaninou, žampiony a sýrem

Farářské brambory: Příloha, která strčí do kapsy i řadu hlavních chodů
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI