Hutná zeleninová polévka, skvělá nejen pro zimní období. Je plná vitamínů, vlákniny a energie. Tato polévka je v mnoha rodinách již po generace velmi oblíbená. U nás chutná všem členů rodiny tak, že ji musím vždy uvařit více. Zároveň není časově náročná na přípravu. Pokud vás vyděsil název, nebojte, milion korun vám ingredience z účtu nevytáhnou, spíše naopak. Vydejte se jednoho rána na farmářský trh a nakupte čerstvou zeleninu a pusťte se do vaření milionové polévky. Uvidíte, že je naprosto vynikající a bude vám po ní dobře. Poměry zeleniny jsou přibližné a nevadí, když dáte více či méně mrkve či jiné zeleniny. Také záleží na tom, kolik vývaru chcete.
Milionová polévka, často známá z dětských let a školních jídelen, je jednoduchá, ale oblíbená polévka, kterou lze snadno přizpůsobit moderním chutím. Tradičně se skládá z nastrouhané kořenové zeleniny, jako je mrkev, petržel a celer, které dodávají polévce bohatou chuť a vůni. Ale přidáním kvalitního vývaru, ideálně domácího kuřecího nebo zeleninového, se dá polévka pozvednout na další úroveň. Některé verze zahrnují také těstoviny či rýži, které polévku zahustí a udělají ji sytější. Dochucením čerstvými bylinkami, například petrželkou nebo pažitkou, získává polévka svěžest a barevnost. S trochou kreativity se z této nostalgické polévky stává výživná zeleninová polévka, která opravdu nemá nic společného s tou, kterou si pamatujete ze školní jídelny.
TIP: inspirujte se recepty na polévky v naší facebookové skupině na Nejlepší polévky z kuchyně. Přidejte se k nám do skupiny.
Recept na milionovou polévku ze zeleniny
Délka přípravy a vaření 30 minut.
Ingredience pro přípravu
- 10 mrkví
- 5 petrželí
- 1 celer
- 1 cibule
- sušený česnek
- jarní cibulka
- sůl a pepř
- 2 vejce
- 7 lžic krupice
- olej nebo máslo
Postup přípravy
1. Kořenovou zeleninu si nahrubo nastrouháme, smícháme a nadrobno si zvlášť nakrájíme cibuli.
2. V hrnci si rozpálíme olej a vložíme k němu nakrájenou cibuli.
3. Trochu ji orestujeme, osolíme, opepříme a jakmile zesklovatí, přidáme nastrouhanou zeleninu.
4. Zeleninu orestujeme, stále mícháme a když už je zelenina měkčí tak ji zalejeme vodou.
5. Polévku osolíme, opepříme, ochutíme sušeným česnekem a vaříme do změknutí zeleniny přibližně 20 minut.
6. Nyní během vaření na mírném ohni přidáváme po 2 lžících krupici, promícháme a tím ji mírně zahustíme.
7. Poté vaříme s krupicí dalších 15 minut a za stálého míchání přidáme vejce a nakrájenou jarní cibulku.
8. Odstavíme a podáváme.
Proč milionová?
Tento zvláštní název vzniknul pravděpodobně tak, že polévky se vždy, zejména během chladných dnů, vařilo velké množství na litry. Důvod byl jednoduchý. Spousta kvalitního jídla za nízkou cenu a téměř bez práce. Zasytila i několik rodin, to se zejména v době potravinových krizí velmi cenilo.