Hutná zeleninová polévka, skvělá nejen pro zimní období. Je plná vitamínů, vlákniny a energie. Tato polévka je v mnoha rodinách již po generace velmi oblíbená. U nás chutná všem členů rodiny tak, že ji musím vždy uvařit více. Zároveň není časově náročná na přípravu. Pokud vás vyděsil název, nebojte, milion korun vám ingredience z účtu nevytáhnou, spíše naopak. Vydejte se jednoho rána na farmářský trh a nakupte čerstvou zeleninu a pusťte se do vaření milionové polévky. Uvidíte, že je naprosto vynikající a bude vám po ní dobře. Poměry zeleniny jsou přibližné a nevadí, když dáte více či méně mrkve či jiné zeleniny. Také záleží na tom, kolik vývaru chcete.

Milionová polévka, často známá z dětských let a školních jídelen, je jednoduchá, ale oblíbená polévka, kterou lze snadno přizpůsobit moderním chutím. Tradičně se skládá z nastrouhané kořenové zeleniny, jako je mrkev, petržel a celer, které dodávají polévce bohatou chuť a vůni. Ale přidáním kvalitního vývaru, ideálně domácího kuřecího nebo zeleninového, se dá polévka pozvednout na další úroveň. Některé verze zahrnují také těstoviny či rýži, které polévku zahustí a udělají ji sytější. Dochucením čerstvými bylinkami, například petrželkou nebo pažitkou, získává polévka svěžest a barevnost. S trochou kreativity se z této nostalgické polévky stává výživná zeleninová polévka, která opravdu nemá nic společného s tou, kterou si pamatujete ze školní jídelny.

TIP: inspirujte se recepty na polévky v naší facebookové skupině na Nejlepší polévky z kuchyně. Přidejte se k nám do skupiny.

Recept na milionovou polévku ze zeleniny

Délka přípravy a vaření 30 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 10 mrkví
  • 5 petrželí
  • 1 celer
  • 1 cibule
  • sušený česnek
  • jarní cibulka
  • sůl a pepř
  • 2 vejce
  • 7 lžic krupice
  • olej nebo máslo

Postup přípravy

1. Kořenovou zeleninu si nahrubo nastrouháme, smícháme a nadrobno si zvlášť nakrájíme cibuli.

2. V hrnci si rozpálíme olej a vložíme k němu nakrájenou cibuli.

3. Trochu ji orestujeme, osolíme, opepříme a jakmile zesklovatí, přidáme nastrouhanou zeleninu.

Orestujeme zeleninu.
Zdroj obrázku: S blondýnou v kuchyni, Orestujeme zeleninu.

4. Zeleninu orestujeme, stále mícháme a když už je zelenina měkčí tak ji zalejeme vodou.

5. Polévku osolíme, opepříme, ochutíme sušeným česnekem a vaříme do změknutí zeleniny přibližně 20 minut.

Polévku vaříme.
Zdroj obrázku: S blondýnou v kuchyni, Polévku vaříme.

6. Nyní během vaření na mírném ohni přidáváme po 2 lžících krupici, promícháme a tím ji mírně zahustíme.

7. Poté vaříme s krupicí dalších 15 minut a za stálého míchání přidáme vejce a nakrájenou jarní cibulku.

Přidáme vejce.
Zdroj obrázku: S blondýnou v kuchyni, Přidáme vejce.

8. Odstavíme a podáváme.

Obrázek receptu na milionovou polévku se zeleninou.
Zdroj obrázku: S blondýnou v kuchyni, Recept na milionovou polévku se zeleninou.

Proč milionová?

Tento zvláštní název vzniknul pravděpodobně tak, že polévky se vždy, zejména během chladných dnů, vařilo velké množství na litry. Důvod byl jednoduchý. Spousta kvalitního jídla za nízkou cenu a téměř bez práce. Zasytila i několik rodin, to se zejména v době potravinových krizí velmi cenilo.

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!
Nejlepší polévky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest