Tak takový je koláč s ananasem, ořechy a kokosem. Ale nebojte, škaredý je pouze podle názvu, ve skutečnosti je to koláč s kouzlem obyčejnosti vonící po domově. A proč se mu teda říká ošklivý nebo škaredý? Protože na první pohled možná neuchvátí a mnozí si řeknou „tohle teda na výstavu není“. Ale…právě za ošklivostí se skrývá ten král mezi mokrými koláči, vláčný, aromatický a slaďoučký, že jediný důvod, proč se mu říká škaredý je ten, že zmizí dřív, než ho stihnete přikrášlit a nazdobit.
Tahle buchta je rychlá na přípravu, vlhká kvůli ananasu, který se používá i se šťávou, krásně voňavá po kokosu, snadná na přípravu, nepotřebuje žádné šlehání ani kynutí, prostě jen smíchat, vylít na plech a upéct.
Recept na „vošklivý“, ale neodolatelný koláč
Ingredience potřebné na přípravu krále mezi mokrými koláči
Těsto
- 400 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 2 lžičky sody Bicarbony
- 1 velká plechovka ananasu nebo broskví
- 2 vejce
- citronová kůra
Poleva
- 1 smetana ke šlehání
- 100 g másla
- 100 g mletých ořechů
- 100 g kokosu
- 180 g cukru
Postup přípravy škaredých řezů
1. Všechny ingredience na těsto i se šťávou z kompotu smícháme v misce a nalijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou nebo kokosem.
2.Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca půl hodiny.
3. Během pečení si připravíme polevu. Ingredience na polevu smícháme a vaříme 3 minuty. Polevu vylijeme na ještě teplý korpus.
4. Na závěr buchtu posypeme kokosem.
Ať máte doma jen ananasový kompot a zbytek kokosu z cukroví, nebo vám došla fantazie, toto je buchta, která vás zachrání.

Nanukové řezy jako z obrázku: Chuťový výlet do dětství
