Skořice je velmi aromatické koření, které promění každé jídlo v hřejivý zážitek. Základem tohoto receptu je hladký mléčný krém, který má chuť po skořici, vanilce a muškátovém oříšku. Skořice má však i řadu zdravotních benefitů – podporuje trávení, reguluje hladinu cukru v krvi a má antioxidační vlastnosti.
Aby dezert získal vzhledem na zajímavosti, můžeme ho servírovat v malých skleničkách a ozdobit šlehačkou, drcenými ořechy nebo křupavými sušenkami. Jeho příprava je velmi jednoduchá a nevyžaduje žádné speciální cukrářské dovednosti. Stačí pár základních surovin, trocha času a výsledek je opravdu výborný.
Recept na Jednoduchý krémový dezert do skla, který vás okouzlí už při první lžičce
Ingredience na přípravu tohoto lahodného krému
- 1 l mléka
- 1 celá skořice
- 1 KL vanilkové esence
- kůra z půl citrónu (nastrouhaná)
- 6 žloutků
- 125 g cukru
- 1 a půl PL kukuřičného škrobu
- trochu mléka na rozmíchání
- máslové sušenky
- mletá skořice dle chuti
Postup na přípravu
1. Do kastrolu nalijeme mléko, přidáme celou skořici, vanilkovou esenci, citrónovou kůru a přivedeme k varu. Vaříme 5 minut a odstavíme, Necháme vychladnout a přecedíme přes sítko.
2. Do misky si rozbijeme žloutky a přidáme cukr, šleháme do světlé pěny.
3. Do vaječné směsi přidáme škrob rozmíchaný v trošce studeného mléka a uvařené a vychlazené skořicové mléko. Řádně promícháme a vlijeme do kastrůlku.
4. Na mírném ohni směs vaříme do zhoustnutí.
5. Připravíme si sklenice na dezert a na dno každé vložíme sušenku. Na sušenku nalijeme připravený krém.
6. Nakonec dezert posypeme mletou skořicí a uložíme vychladit do lednice na 1-2 hodiny, aby se chutě spojily.
Servírování
Podáváme posypané jak skořicí, tak můžeme posypat citrónovou kůrou, rozdrcenu sušenkou, nebo s kapkou medu či karamelu.
