Jistě mnozí znáte toto oblíbené pečivo, které kupujeme v obchodě, prodávají se 3 druhy bílé, cereální a žitné a říká se jim kaiserky. Máte je rádi a kupujete je? Zkusíte si upéct doma svoje vlastní domácí? Tak pro ty, kteří neholdují pečivu kupovanému v obchodě a neví třeba o co se jedná: Kaiserky, neboli kaiser rohlíky jsou kulaté, za čerstva křupavé pečivo posypané sezamovým semínkem a s charakteristickým reliéfem na povrchu.

Kaiserky údajně patří mezi nejuniverzálnější a nejoblíbenější domácí pečivo nejen v Česku, ale i v mnoha dalších zemích. Jejich název pochází z německého “kaisersemmel”, což znamená císařská žemle, proto se jejich vznik datuje k období Františka Josefa I. A vzor na povrchu měl znamenat císařskou korunu nebo hvězdu, co mělo evokovat císařskou majestátnost.

Recept na domácí pečivo ze žitné mouky, kaiserky

Ingredience na přípravu

  • 250 g vlažného mléka
  • 10 g cukru
  • 15 g čerstvého nebo 4 g sušeného droždí
  • 130 g žitné mouky
  • 1 vejce
  • 20 g sádla
  • 250 g hladké mouky
  • 8 g soli
  • semínka na posypání (sezamové nebo chia

Postup, jak si připravit kaiserky doma

1. Do misky nalijeme vlažné mléko, přidáme cukr, droždí žitnou mouku a žloutek, vařečkou vše řádně rozmícháme.

2. Poté přidáme sádlo, hladkou mouku a sůl, zamícháme a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v teple přikryté 2 hodinu kynout.

3. Těsto si přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 12 koulí. Každou kouli vytvarujeme do tvaru kaiserky. Nejdřív uděláme hada, kterého pak zamotáme.

Těsto rozdělíme na 12 kousků a tvarujeme do koulí.
Těsto rozdělíme na 12 kousků a tvarujeme do koulí.
Nejdříve vyválíme hada.
Nejdříve vyválíme hada.
Poté zamotáme kaiserku,
Poté zamotáme kaiserku,

4. Kaiserky uložíme na plech vystlaný pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout půl hodiny.

5. Potřeme bílkem a posypeme semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15-20 minut.

Obrázek receptu na zapečené kaiserky.

Zapečené kaiserky hotové za 10 minut – se šunkou, sýrem a salámem

František Josef se snažil preferovat jednoduché, ale dobře připravené jídlo. Kaiserky symbolizují tuto jeho teorii na jednoduchý recept, kvalitní suroviny a přesné zpracování.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest