Jistě mnozí znáte toto oblíbené pečivo, které kupujeme v obchodě, prodávají se 3 druhy bílé, cereální a žitné a říká se jim kaiserky. Máte je rádi a kupujete je? Zkusíte si upéct doma svoje vlastní domácí? Tak pro ty, kteří neholdují pečivu kupovanému v obchodě a neví třeba o co se jedná: Kaiserky, neboli kaiser rohlíky jsou kulaté, za čerstva křupavé pečivo posypané sezamovým semínkem a s charakteristickým reliéfem na povrchu.
Kaiserky údajně patří mezi nejuniverzálnější a nejoblíbenější domácí pečivo nejen v Česku, ale i v mnoha dalších zemích. Jejich název pochází z německého “kaisersemmel”, což znamená císařská žemle, proto se jejich vznik datuje k období Františka Josefa I. A vzor na povrchu měl znamenat císařskou korunu nebo hvězdu, co mělo evokovat císařskou majestátnost.
Recept na domácí pečivo ze žitné mouky, kaiserky
Ingredience na přípravu
- 250 g vlažného mléka
- 10 g cukru
- 15 g čerstvého nebo 4 g sušeného droždí
- 130 g žitné mouky
- 1 vejce
- 20 g sádla
- 250 g hladké mouky
- 8 g soli
- semínka na posypání (sezamové nebo chia
Postup, jak si připravit kaiserky doma
1. Do misky nalijeme vlažné mléko, přidáme cukr, droždí žitnou mouku a žloutek, vařečkou vše řádně rozmícháme.
2. Poté přidáme sádlo, hladkou mouku a sůl, zamícháme a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v teple přikryté 2 hodinu kynout.
3. Těsto si přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 12 koulí. Každou kouli vytvarujeme do tvaru kaiserky. Nejdřív uděláme hada, kterého pak zamotáme.
4. Kaiserky uložíme na plech vystlaný pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout půl hodiny.
5. Potřeme bílkem a posypeme semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15-20 minut.
Zapečené kaiserky hotové za 10 minut – se šunkou, sýrem a salámem
František Josef se snažil preferovat jednoduché, ale dobře připravené jídlo. Kaiserky symbolizují tuto jeho teorii na jednoduchý recept, kvalitní suroviny a přesné zpracování.