Těstoviny s čerstvými rajčaty patří mezi klasické italské recepty, které nejlépe chutnají v létě, kdy jsou rajčata nejsladší a nejvoňavější. Díky sladkým rajčátkům z českých skleníků si však můžeme dopřát kvalitní těstoviny celý rok. Tento jednoduchý recept kombinuje šťavnatá rajčata s křupavou paprikou, restovanou cibulkou a slaninou. Klíčem k úspěchu je použití kvalitních surovin – domácích rajčat, dobré slaniny a pravého parmazánu. Díky šťávě z rajčat a vodě z těstovin vznikne lehká, krémová omáčka, která perfektně obalí každé těstoviny. Vyzkoušejte a dejte nám vědět, jak vám chutnalo.
Recept na těstoviny s čerstvými rajčaty, paprikou a parmazánem
Potřebné vybavení
- Pánev
Suroviny
- 6 ks rajče (sladké, menší velikosti, domácí nebo české ze skleníku, případně 8 až 10 ks cherry rajčátek)
- 1 ks červená paprika (větší)
- 4 stroužek česnek
- 1 ks cibule (větší)
- 500 g špagety (nebo jiné těstoviny, ideálně Barilla enebo podobné. Uvařené.)
- 50 g slanina (pancetta, uzená slanina)
- 1 hrnek voda ze špaget
- 2 lžíce olivový olej (pokud by slanina nepustila dostatek tuku na restování cibule)
Postup
- Do velkého hrnce dejte vařit vodu na těstoviny, až bude voda vařit, osolte a vsypte těstoviny. Vařte dle návodu a druhu těstovin, kvalitní špagety bývají obvykle al dente za 7 až 10 minut. Čas než voda na špagety začne vařit a doba k jejich uvaření by vám měla stačit na nachystání dalších surovin. Důležité je ale vodu z těstovin neslévat, případně si do hrnečku odlijte jeden hrnek vody, ve kterých se špagety vařily.
- Cibuli nakrájejte na drobno, rajčata na menší kousky (zhruba 2 cm), papriku také na kousky o něco větší, oloupejte si česnek. Pro jemnější chuť můžete cibuli vynechat.
Foto: Cooky.cz – suroviny nachystané na vaření těstovin s rajčaty a paprikou
- Rozpalte olej na pánvi a až bude olej dostatečně teplý, přidejte slaninu, dvě minuty restujte, vsypte cibuli a restujte, dokud cibulka nebude chytat zlatavou barvu. Pokud byste vynechávali cibuli, do studeného oleje vhoďte česnek a teprve až česnek začne chytat barvu, tak vsypte slaninu a česnek vyjměte.
Foto: Cooky.cz – cibule restovaná na oleji a slanině
- Do pánve vsypte česnek, rajčata a papriku, restujte asi 3 minuty. Stroužky česneku můžete vyndat, restováním zhořknou.
Foto: Cooky.cz – paprika a rajčata restovaná s cibulkou, česnekem a slaninou.
- Špagety přendejte z hrnce do pánve pomocí kleští, vůbec nevadí, když s nimi do pánve dáte i vodu ze špaget. Pomocí naběračky přidávejte vodu od špaget z hrnce do pánve, dokud nejsou špagety a celá směs hezky vláčná a lesklá.
Foto: Cooky.cz – těstoviny vložené do restované směsi pariky, rajčat, cibule, česneku a slaniny.
- Špagety nandejte na talíř, posypte hoblinami parmazánu, přidejte čerstvě namletý pepř, můžete zakápnout olivovým olejem a přidat čerstvou bazalku.
- Přejeme vám dobrou chuť!