5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Těstoviny s čerstvými rajčaty patří mezi klasické italské recepty, které nejlépe chutnají v létě, kdy jsou rajčata nejsladší a nejvoňavější. Díky sladkým rajčátkům z českých skleníků si však můžeme dopřát kvalitní těstoviny celý rok. Tento jednoduchý recept kombinuje šťavnatá rajčata s křupavou paprikou, restovanou cibulkou a slaninou. Klíčem k úspěchu je použití kvalitních surovin – domácích rajčat, dobré slaniny a pravého parmazánu. Díky šťávě z rajčat a vodě z těstovin vznikne lehká, krémová omáčka, která perfektně obalí každé těstoviny. Vyzkoušejte a dejte nám vědět, jak vám chutnalo.

Foto: Cooky.cz – Těstoviny servírované na talíři.

Recept na těstoviny s čerstvými rajčaty, paprikou a parmazánem

Autor receptu: Jakub Menšík
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 30 minut
Porcí 4 porce
Kalorie 583
Snadný recept na těstoviny se sladkými rajčaty, paprikou, parmazánem na základu z cibulky a slaniny.

Potřebné vybavení

  • Pánev

Suroviny

  • 6 ks rajče (sladké, menší velikosti, domácí nebo české ze skleníku, případně 8 až 10 ks cherry rajčátek)
  • 1 ks červená paprika (větší)
  • 4 stroužek česnek
  • 1 ks cibule (větší)
  • 500 g špagety (nebo jiné těstoviny, ideálně Barilla enebo podobné. Uvařené.)
  • 50 g slanina (pancetta, uzená slanina)
  • 1 hrnek voda ze špaget
  • 2 lžíce olivový olej (pokud by slanina nepustila dostatek tuku na restování cibule)

Postup 

  • Do velkého hrnce dejte vařit vodu na těstoviny, až bude voda vařit, osolte a vsypte těstoviny. Vařte dle návodu a druhu těstovin, kvalitní špagety bývají obvykle al dente za 7 až 10 minut. Čas než voda na špagety začne vařit a doba k jejich uvaření by vám měla stačit na nachystání dalších surovin. Důležité je ale vodu z těstovin neslévat, případně si do hrnečku odlijte jeden hrnek vody, ve kterých se špagety vařily.
  • Cibuli nakrájejte na drobno, rajčata na menší kousky (zhruba 2 cm), papriku také na kousky o něco větší, oloupejte si česnek. Pro jemnější chuť můžete cibuli vynechat.
    Suroviny k těstovinám - paprika, rajčata, parmazán, olivový olej, česnek

    Foto: Cooky.cz – suroviny nachystané na vaření těstovin s rajčaty a paprikou

  • Rozpalte olej na pánvi a až bude olej dostatečně teplý, přidejte slaninu, dvě minuty restujte, vsypte cibuli a restujte, dokud cibulka nebude chytat zlatavou barvu. Pokud byste vynechávali cibuli, do studeného oleje vhoďte česnek a teprve až česnek začne chytat barvu, tak vsypte slaninu a česnek vyjměte.
    Recept na těstoviny s rajčaty a paprikou.

    Foto: Cooky.cz – cibule restovaná na oleji a slanině

  • Do pánve vsypte česnek, rajčata a papriku, restujte asi 3 minuty. Stroužky česneku můžete vyndat, restováním zhořknou.
    Recept na těstoviny s rajčaty a paprikou.

    Foto: Cooky.cz – paprika a rajčata restovaná s cibulkou, česnekem a slaninou.

  • Špagety přendejte z hrnce do pánve pomocí kleští, vůbec nevadí, když s nimi do pánve dáte i vodu ze špaget. Pomocí naběračky přidávejte vodu od špaget z hrnce do pánve, dokud nejsou špagety a celá směs hezky vláčná a lesklá.
    Recept na těstoviny s rajčaty a paprikou.

    Foto: Cooky.cz – těstoviny vložené do restované směsi pariky, rajčat, cibule, česneku a slaniny.

  • Špagety nandejte na talíř, posypte hoblinami parmazánu, přidejte čerstvě namletý pepř, můžete zakápnout olivovým olejem a přidat čerstvou bazalku.
  • Přejeme vám dobrou chuť!
Uložit do Mé kuchařky
Kalorie: 583kcal
Chod: Hlavní chod, Hlavní jídlo, Oběd, Večeře
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: bazalka, česnek, cherry rajčátka, cibule, olivový olej, paprika, parmazán, pepř, řajčata, rajče, špagety, těstoviny

Výživové hodnoty

Kalorie: 583kcal | Sacharidy: 95g | Bílkoviny: 18g | Tuk: 14g | Nasycené tuky: 3g | Polynenasycené tuky: 2g | Mononenasycený tuk: 8g | Nenasycené tuky: 0,02g | Cholesterol: 8mg | Sodík: 91mg | Draslík: 320mg | Vláknina: 4g | Cukr: 3g | Vitamín A: 25IU | Vitamín C: 1mg | Vápník: 33mg | Železo: 2mg



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest