Určitě to znáte – vracíte se z práce a hlavou vám běží jediná otázka: „Co rychlého a dobrého udělat k večeři?“ A právě pro tyto chvíle je tu jednoduchý recept, který zachrání situaci. Stačí pár obyčejných surovin, jako jsou brambory a slanina, a za chvilku máte na stole jídlo, které nejen zasytí, ale i potěší chuťové buňky.
Začnete s přípravou a jídlo vám provoní v okamžiku celý dům. Dříve se k večeři běžně podávaly brambory, ať už byly pečené ve slupce s máslem a hrnkem mléka, často také vařené brambory šťouchané se zelím a škvarkami, pečené se slaninou, či jen tak upečené na plechu s trochou koření. Alespoň na vesnici to takhle fungovalo. Pojďme se tam spolu na chvíli vrátit tímto receptem.
Recept na pečené brambory se slaninou
Ingredience potřebné na přípravu bramborové večeře se slaninou
- 10 brambor
- 2-3 lžic oleje na smažení
- 450 g slaniny
- sůl dle chuti
- 2 červené cibule
- 6 stroužků česneku
- čerstvý mletý pepř, mletá sladká paprika – dle chuti
- čerstvá nasekaná petrželka
- zakysaná smetana
Postup přípravy slaninových brambor
1. Brambory umyjeme a vaříme ve slupce asi 25 minut ve vodě nebo v parním hrnci – já používám na tyto účely páru.
2. Uvařené brambory necháme vychladit, oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
3. Slaninu nakrájíme na menší proužky, smažíme ji na mírném ohni do zhnědnutí.
4. Dochutíme solí, přidáme jemně nakrájenou červenou cibuli promícháme a přidáme rozpůlený česnek. Znovu promícháme, chvilku necháme prohřát a odstavíme z ohně.
5. Do zapékací misky poklademe kousky nakrájených brambor, které opatrně promícháme se solí, pepřem a červenou paprikou..
6. Poté přidáme smaženou slaninou s cibulí a česnekem a opět jemně promícháme.
7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů cca 45 minut
Pokrm podáváme se zakysanou smetanou a nasekanou čerstvou petrželkou.

Bramborová bomba: plněné bramborové kopečky s čedarem a slaninou, podávané s farmářským dipem

Recept na plechovou večeři: Zapečené masové kuličky, zelenina a brambory. Z jednoho plechu nebo pekáče
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková