Tato kombinace čerstvého ovoce, jemného a křehkého těsta a zakysané smetany nám přináší opravdu skvělou chuť dezertu. Když ještě přidáme Salko místo cukru, vznikne nám zákusek, kterému nejde odolat.
Zkuste dezert upéct z jakéhokoliv bobulovitého ovoce, zkuste jahody, maliny, směs černého a červeného rybízu. Je tak snadný a chutný, že si recept určitě uložíte a dezert se stane vašim oblíbeným nejen v létě, kdy na zahrádkách dozrává ovoce vhodné právě na tento ovocný moučník.
Recept na Křehký koláč s ovocem, zakysanou smetanou a kondenzovaným mlékem
Ingredience na přípravu těsta
- 200 g mouky
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 100 g změklého másla
Ingredience na náplň
- 100 g zakysané smetany
- 100 Salka
- 100 g kukuřičného škrobu
- 300 g bobulovitého ovoce (černý a červený rybíz, jahody, maliny, ostružiny)
Postup
1. V misce vyšleháme máslo s vejcem, cukrem a solí do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a zamícháme, ručně vytvoříme hladké jemné těsto.
2. Plech na pečení vyložíme pečícím papírem tak, aby byly vystlané i boční stěny plechu.
3. Těsto rukama navrstvíme na celý plech, i po stranách plechu.
4. Ovoce jemně promícháme se škrobem a nasypeme na těsto, vrstva ovoce by měla být silná 1,5 cm.
5. Vidličkou zatlačíme okraje těsta a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout.
6. V misce smícháme zakysanou smetanu se Salkem, řádně promícháme.
7. Na vychladnutý koláč nalijeme směs zakysané smetany a Salka. Směs rozetřeme stěrkou a zarovnáme.
8. Dezert necháme odležet v lednici zhruba 3 hodiny a poté krájíme na kostky.
Podáváme vychlazený a výborným doplňkem bude určitě černá káva anebo kvalitní černý čaj. Tímto pohoštěním určitě nikoho neurazíte. Je to lahůdka.