Loupák všichni známe jako tradiční sladké kynuté pečivo ve tvaru rohlíku, nejčastěji sypané mákem. Ale když tyto nadýchané, jemné máslové rohlíčky, které voní po vanilce, naplníme ještě něčím dobrým dovnitř, jejich kouzlo je o to větší. Loupáky mají svůj původ ve středoevropské kuchyni, nejsou tak máslové a vrstvené jako francouzské croissanty, ale jsou jemné nadýchané díky kynutému těstu s mlékem a cukrem.
Plněné loupáky jsou spíš modernější úpravou vycházející z domácí kreativity a touhy vylepšit klasiku. Jejich náplň bývá libovolná od staročeské jako třeba maková, tvarohová, povidlová nebo ořechová až po ty modernější jako třeba Nutella nebo čokoláda. Plněné loupáky jsou skvělým příkladem, jak klasické české pečivo žije a přizpůsobuje se chutím tradičním i moderním. Pečivo je symbolem domácí pohody, péče a sladké odměny.
Recept na kynuté plněné loupáčky
Ingredience potřebné na přípravu Plněných sladkých rohlíků
- 450 g hladké mouky
- 150 ml vlažného mléka
- 100 g krupicového cukru
- 70 g rozpuštěného másla
- 21 g droždí
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce oleje
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- libovolná náplň (ořechová, čokoládová, nutella a pod. )
- moučkový cukr, vanilkový nebo krupicový cukr
- vejce na potření
Postup přípravy loupáčků
1. Ze lžičky cukru, droždí a vlažného mléka si připravíme kvásek, který necháme cca 15 minut vzejít.
2. Do misky si dáme ostatní suroviny a vmícháme hotový kvásek, Vypracujeme hladké těsto, které necháme přikryté utěrkou v teple kynout cca 1 hodinu.
3. Vykynuté těsto si přeneseme na pomočený vál a rozdělíme na kuličky.
4. Každou kouli rozválíme na oválek, který dle obrázku nařízneme (tvary jsou na každém, jaké si udělá a jaké má rád).
5. Na širší stranu oválku naneseme libovolnou náplň a stočíme do tvaru rohlíku.
6. Rohlíky ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem a necháme ještě cca 15 minut kynout.
7. Loupáčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 10-15 minut dozlatova.
8. Upečené posypeme moučkovým cukrem.
Loupáčky můžete před pečením posypat taky mákem, ořechy nebo vanilkovým či krupicovým cukrem.

Snídaňové domácí loupáky: Jemné, nadýchané a voňavé
