Vepřové maso je skvělým základem pro rychlé a chutné jídlo, které může být hotové během několika minut. Kombinace masa a čerstvé zeleniny dodává pokrmu svěžest, zatímco rajčatová a ústřicová omáčka přinášejí bohatou chuť plnou hloubky a sladko-slano pikantních tónů. V tomto receptu budeme pracovat pouze s pánví, což nám umožní rychlou přípravu s krásně propečeným masem a křupavou zeleninou.
Pokud nemáte ústřicovou omáčku, můžete ji nahradit rybí omáčkou, ale mějte na paměti, že rybí omáčka je intenzivnější, takže je potřeba ji použít opatrně.
Recept na masovou směs z jedné pánve
Ingredience pro přípravu
- 500 g vepřového masa
- 2 malé brambory
- 1 mrkev
- 2 párky
- 45 g játrové paštiky
- 1 malá kyselá okurka (volitelné)
- 8 stroužků česneku
- 1 cibule
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1/2 lžičky pomerančové šťávy (volitelné)
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce rajčatové omáčky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1/4 lžičky glutamátu (volitelné)
- 3/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého mletého pepře
- 5g vepřového nebo hovězího bujónu
- 1 hrnek vody
- 5 lžic oleje
Postup přípravy
1. Nakrájené brambory na malé kousky do orestujeme 3 minuty na pánvi s rozpáleným olejem.
2. Během restování přidáme do pánve nakrájenou mrkev a opékáme další minutu.
3. Dále přidáme nakrájené párky a restujeme za občasného promíchání 30 sekund.
4. Vše nyní osolíme, opepříme a dobře promícháme.
5. Tuto zeleninovou směs vyndáme z pánve a do pánve přilejeme asi 2 lžíce oleje.
6. Vložíme do pánve nakrájené vepřové maso a restujeme o ze všech stran asi 6 minut.
7. Orestované maso posuneme na pánvi ke straně a doprostřed rozpálené pánvi vložíme nasekaný česnek a nakrájenou cibuli.
8. Chvíle necháme smažit a poté smícháme s masem a restujeme společně.
9. Následně přidáme rajčatový protlak a glutamát a dobře promícháme.
10. Po chvíli dušení přihodíme do pánve kostku bujónu, rajčatovou omáčku a opět promícháme.
11. Nyní směs podlijeme hrnkem vody a na mírném ohni dusíme pod pokličkou 15 minut.
12. Poté přidáme do směsi játrovou paštiku a mícháním ji zapracujeme.
13. Pokrm ještě dochutíme ústřicovou a sójovou omáčkou.
14. K masu nakonec do pánve vrátíme orestovanou zeleninu a dusíme do zredukování omáčky.
Věděli jste toto o ústřicové omáčce?
Ústřicová omáčka má fascinující historii a je klíčovou složkou asijské kuchyně, především čínské. Původ této omáčky sahá do 19. století, kdy ji náhodou objevil čínský kuchař Lee Kum Sheung v provincii Guangdong. Legenda praví, že omylem nechal příliš dlouho vařit ústřicový vývar a ten se zredukoval na hustou, tmavou a chutnou omáčku. Místo toho, aby vývar vylil, ochutnal jej a zjistil, že má výjimečnou chuť. Tento objev vedl k vytvoření světoznámé značky Lee Kum Kee, která dodnes vyrábí ústřicovou omáčku.