Vepřové maso je skvělým základem pro rychlé a chutné jídlo, které může být hotové během několika minut. Kombinace masa a čerstvé zeleniny dodává pokrmu svěžest, zatímco rajčatová a ústřicová omáčka přinášejí bohatou chuť plnou hloubky a sladko-slano pikantních tónů. V tomto receptu budeme pracovat pouze s pánví, což nám umožní rychlou přípravu s krásně propečeným masem a křupavou zeleninou.

Pokud nemáte ústřicovou omáčku, můžete ji nahradit rybí omáčkou, ale mějte na paměti, že rybí omáčka je intenzivnější, takže je potřeba ji použít opatrně.

Recept na masovou směs z jedné pánve

Ingredience pro přípravu

  • 500 g vepřového masa
  • 2 malé brambory
  • 1 mrkev
  • 2 párky
  • 45 g játrové paštiky
  • 1 malá kyselá okurka (volitelné)
  • 8 stroužků česneku
  • 1 cibule
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžičky pomerančové šťávy (volitelné)
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce rajčatové omáčky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/4 lžičky glutamátu (volitelné)
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého mletého pepře
  • 5g vepřového nebo hovězího bujónu
  • 1 hrnek vody
  • 5 lžic oleje

Postup přípravy

1. Nakrájené brambory na malé kousky do orestujeme 3 minuty na pánvi s rozpáleným olejem.

2. Během restování přidáme do pánve nakrájenou mrkev a opékáme další minutu.

Orestujeme zeleninu.
Zdroj: Puffy´s Kitchen, Orestujeme zeleninu.

3. Dále přidáme nakrájené párky a restujeme za občasného promíchání 30 sekund.

4. Vše nyní osolíme, opepříme a dobře promícháme.

5. Tuto zeleninovou směs vyndáme z pánve a do pánve přilejeme asi 2 lžíce oleje.

6. Vložíme do pánve nakrájené vepřové maso a restujeme o ze všech stran asi 6 minut.

7. Orestované maso posuneme na pánvi ke straně a doprostřed rozpálené pánvi vložíme nasekaný česnek a nakrájenou cibuli.

Přidáme česnek a cibuli.
Zdroj: Puffy´s Kitchen, Přidáme česnek a cibuli.

8. Chvíle necháme smažit a poté smícháme s masem a restujeme společně.

9. Následně přidáme rajčatový protlak a glutamát a dobře promícháme.

Maso ochutíme rajčatovým protlakem.
Zdroj: Puffy´s Kitchen, Maso ochutíme rajčatovým protlakem.

10. Po chvíli dušení přihodíme do pánve kostku bujónu, rajčatovou omáčku a opět promícháme.

11. Nyní směs podlijeme hrnkem vody a na mírném ohni dusíme pod pokličkou 15 minut.

12. Poté přidáme do směsi játrovou paštiku a mícháním ji zapracujeme.

13. Pokrm ještě dochutíme ústřicovou a sójovou omáčkou.

14. K masu nakonec do pánve vrátíme orestovanou zeleninu a dusíme do zredukování omáčky.

K masu vrátíme zeleninu.
Zdroj: Puffy´s Kitchen, K masu vrátíme zeleninu.

Věděli jste toto o ústřicové omáčce?

Ústřicová omáčka má fascinující historii a je klíčovou složkou asijské kuchyně, především čínské. Původ této omáčky sahá do 19. století, kdy ji náhodou objevil čínský kuchař Lee Kum Sheung v provincii Guangdong. Legenda praví, že omylem nechal příliš dlouho vařit ústřicový vývar a ten se zredukoval na hustou, tmavou a chutnou omáčku. Místo toho, aby vývar vylil, ochutnal jej a zjistil, že má výjimečnou chuť. Tento objev vedl k vytvoření světoznámé značky Lee Kum Kee, která dodnes vyrábí ústřicovou omáčku.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest