5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

V naší rychlé době jsou jednoduchá jídla nezbytná, protože každá minuta je cenná, a proto se domácí vaření stává stále větším trendem. Nejenže vaření doma přináší finanční úspory, ale s použitím kvalitních surovin také umožňuje vytvoření nádherných pokrmů, které mohou být skutečným gastronomickým zážitkem. V této hektické éře je skutečně na nezaplacení, když si můžeme užít chvíle strávené přípravou vlastních jídel.

Pro ty, kteří hledají inspiraci pro jednoduché a chutné recepty, by stálo za to vyzkoušet recept na flíčky se sladkým zelím. Tento tradiční recept je ukázkou toho, jak může být příprava jídla nenáročná a přesto plná chuti.

Tradiční recept, ale z kvalitních surovin

Začněte očištěním bílého zelí a nakrájejte na tenké proužky. Cibuli nasekáte nadrobno a slaninu, zbavenou kůže, nakrájíte na menší kostičky. Na rozehřáté pánvi restujte slaninu a cibuli přibližně 5 minut, dokud slanina nepustí šťávu a cibule nezíská zlatavou barvu. Přidejte zelí, trochu cukru a sůl a směs za stálého míchání opékejte asi 10 minut. Poté zelí podle potřeby doduste s trochou vody. Mezitím uvařte flíčky podle návodu na obalu. Propláchněte je vlažnou vodou a promíchejte se směsí. Dosolte, dochuťte mletým černým pepřem a případně cukrem. Pokud jsou flíčky suché, přidejte trochu syrového másla. Nakonec směs prohřejte a ihned podávejte. Pokud připravujete dvě verze, slaninu restujte zvlášť a přidejte ji až na talíři.

Je to tak trochu slovenský recept s překvapením

Slané flíčky se zelím, známé na Slovensku jako fliačky s kapustou, jsou rychlý a chutný recept, který v sobě nese kouzlo tradiční slovenské kuchyně. Jedním z tajemství tohoto pokrmu je, že kapusta (jak Slováci nazývají zelí) během dušení ztrácí na objemu, ale zároveň získává bohatou, karamelizovanou chuť, která se dokonale snoubí s křupavou slaninou a jemnými flíčky. Málokdo ví, že právě tato karamelizace je klíčem k nezapomenutelnému aromatu a chuti tohoto jídla. Navíc, přidání syrového másla na závěr zajišťuje, že flíčky zůstanou vláčné a plné chuti. Super tajemství tohoto pokrmu tkví v jeho všestrannosti – můžete jej připravit ve verzi se slaninou i bez ní, čímž vyhovíte chuťovým preferencím všech strávníků.

Obrázek: zenyvmeste, Restování

Recept na slané flíčky se zelím, rychlý a chutný recept

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 40 minut
Celkový čas 40 minut
Porcí 6 porcí
Chutný pokrm připravíme jen z několika surovin – těstovin, zelí a slaniny

Potřebné vybavení

  • Pánev

Suroviny

  • 1 hlávka bílého zelí (menší hlávka cca 1 kg )
  • 400 gramů těstovin (flíčky (případně jiný druh))
  • 2 cibule
  • 100 gramů slaniny
  • máslo (podle potřeby)
  • 1 polévková lžíce krystalového cukru
  • sůl, mletý pepř

Postup 

  • Pečlivě očistíme hlávkové bílé zelí od košťálu a následně ho nastrouháme nebo nakrájíme na tenké proužky či malé kostičky.
  • Cibuli nasekáme na jemno a slaninu, ze které jsme odstranili kůži, nakrájíme na malé kousky.
    Cibule a slanina

    Obrázek: chutnerecepty, Suroviny na flíčky se slaninou

  • Na rozpálené větší pánvi necháme rozpustit kousky slaniny spolu s cibulí.
  • Obsah pánve restujeme zhruba 5 minut, během kterých slanina uvolní tuk a cibule začne vonět.
    Restování

    Obrázek: chutnerecepty, Restování cibule a slaniny

  • Poté přidáme nastrouhané zelí.
  • Pro karamelovou chuť přidáme cukr a podle chuti osolíme.
  • Během dušení zelí si připravíme flíčky nebo jiný typ těstovin podle instrukcí na obalu.
    Těstoviny

    Obrázek: chutnerecepty, Flíčky

  • Uvařené těstoviny propláchneme vlažnou vodou a přidáme je k dušenému zelí.
  • Pokud se vám zdá směs těstovin a zelí příliš suchá, můžete přidat kousek syrového másla.
  • Prohřáté flíčky se sladkým zelím podáváme ihned.
    Flíčky se slaninou

    Obrázek: chutnerecepty, Těstoviny a slanina

Video recept

Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 60 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Slovenská
Klíčové slovo: anglická slanina, fleky, flíčky, hlávkové zelí, těstoviny


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest