Listové těsto je jedno z nejvděčnějších a nejstarších těst vůbec. Pečeme z něj vlastně, co nás napadne, ať už je to sladké či slané pečivo, koláče a jednohubky. Protože se k němu hodí asi cokoliv. Já osobně ho moc ráda používám a mám doma v lednici, protože když je doma listové těsto, je po čem sáhnout v případě nenadálé návštěvy či jen tak večerního mlsání.
Kouzlo listového těsta spočívá v tom, že se skládá z mnoha tenkých vrstev, ale jeho domácí příprava je zejména kvůli tomu dosti časově náročná. Proto si jej rádi koupíme hotové a je to jeden z polotovarů, který už je takzvaně „vymakaný“. Vrstvy těsta se nám při pečení krásně oddělují a tvoří hebkou a nadýchanou strukturu. Asi proto, že je tak skvělé, jej máme tak rádi – a ještě pro jeho variabilitu. Naplnit jej můžete prakticky čímkoli, co máte zrovna doma – výborně fungují například pláty listového těsta doplněné uzeninou (debrecínka, lovecký salám nebo obyčejná šunka), oblíbeným sýrem (třeba čedarem), kečupem či kapií, ale i bylinkami, pažitkou nebo petrželkou. Skvělé jsou také náplně jako tvarohová či papriková pomazánka typu žervé. Čímkoliv jej naplníme, je prostě skvělé.
Recept na Slané jednohubky z listového těsta
Ingredience potřebné na přípravu Malého kouzla velké chuti v podobě jednohubek
- 2 platy listového těsta
- uzenina (debrecínka, lovecký salám, šunka a podobně)
- sýr(čedar, nebo váš oblíbený)
- bylinky
- kečup
- kapie
- tvarohová pomazánka (například paprikové žervé)
- pažitka
- petrželka
- vajíčko na potření
- nemletý mák nebo sezamové semínko na posypání
Postup přípravy jednohubek z listového těsta
1. Plát těsta na pečícím papíru potřeme tvarohovou pomazánkou, posypeme nasekanou zelenou petrželkou a pažitkou.
2. Poklademe oblíbenou uzeninou a plátky sýra. Můžeme prostřídat ještě jinou uzeninu a nastrouhaný sýr.

3. Na tuto vrstvu pokapeme kečup a položíme druhý plát těsta.
4. Kraje přitlačíme, aby se neotvíraly a kolečkem na pizzu nařežeme čtverečky a přeneseme i s papírem na plech.

5. Důkladně potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem nebo semínkem.

6. Pečeme v troubě při teplotě 190 stupňů cca 20 minut, do získání zlatavé barvy.
7. Po upečení necháme trochu zchladit a znovu projedeme kostky kolečkem.
Tipy na kombinace: Chutě a suroviny na toto pečivo můžete kombinovat dle toho, na co máte chuť, co máte rádi, nebo co ve vaší lednici zrovna přebývá. Nejoblíbenější kombinace jsou šunka a sýr, česnek, špenát a Feta, Hermelín a brusinky, Pesto, rajče a mozzarella, slanina, cibule a tymián, Niva a hruška.
Pomazánka z vajec a mrkve dochucená majonézou a smetanou: Ideální na jednohubky a k čerstvému chlebu
Jemná houbová pomazánka s nivou: Masitá chuť lesa s pikantním sýrovým akcentem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková