Ideální recept hned z několika důvodů. Tento slaný koláč je v první řadě dokonalou ukázkou šetření a neplýtvání jídlem. Je přesně určený pro ty z vás, kterým například z minulého dne zbyla bramborová kaše a nevíte co s ní. Přidáte pár běžných surovin a vykouzlíte výbornou a jednoduchou večeři pro celou rodinu. Celý pokrm je skvělá a chutná večeře, ale také zajímavá příloha. Hodí k mnoha dalším jídlům včetně různých druhů masa. Vzhledem k neutrální chuti použijte jakákoliv oblíbená dochucovadla a koření, která máte rádi.
Recept na slaný koláč z bramborové kaše
Ingredience pro přípravu
- 200 g bramborové kaše
- 1 vejce
- 50 g mouky
- 40 g nastrouhaného sýra
- 15 g zelené cibulky
- sůl a černý mletý pepř
- chilli paprička
- rostlinný olej
Postup přípravy
1. Bramborovou kaši si promícháme s vejcem.
2. Přidáme mouku a opět dobře zamícháme.
3. Dále si přidáme nastrouhaný sýr dle vlastního výběru, klidně můžete zkombinovat i více druhů sýra.
4. Nakrájíme si nadrobno cibulku a také přidáme ke kaši.
5. Osolíme, opepříme a pokud chceme, můžeme přidat nakrájenou chilli papričku.
6. Dobře promícháme a na pánvi si rozpálíme malé množství oleje.
7. Na rozehřátý olej dáme celou bramborovou kaši a vytvarujeme jakýsi koláč.
8. Smažíme pod pokličkou cca 5 minut, otočíme a smažíme dalších 3 – 5 minut.
Historie a kulturní kontext
Bramborová kaše je oblíbená na celém světě. Mnoho regionálních variací z ní dělá metropolitní pokrm. Konkrétně pečená bramborová kaše, která je ideálně zkombinovaná křupavou krustou a krémovou texturou, je komfortní jídlo v mnoha světových kuchyních.