Že v týdnu před prací není čas na nějaké to vypékání? Úplně s klidem si slaný koláč můžete udělat večer, protože je vynikající jak teplý, tak i studený. A víte, že není zcela přesně určený pouze pro snídaně, ale je vhodný i jako svačina do práce nebo do školy či malé pohoštění pro návštěvu místo chlebíčků? Všichni víme, že když se občas podíváme do lednice, jsou tam zbytky takového všeho možného, prostě zbytků, se kterýma nevíme, co by jsme udělali.

Slaný snídaňový koláč je výbornou pochoutkou pro celou rodinu, je rychlý a univerzální, protože jej můžete opravdu připravit z toho, co dům dal. Podávat jej lze s čerstvou zeleninou nebo jogurtovým dipem, ale i jako pečivo k rannímu čaji či kávě, jako přílohu k obědové polévce, či na posezení s přáteli u piva či vína. Fantazie, co do něj dáte, se meze nekladou a chutě jsou pouze na vás. Ale základní recept se určitě bude hodit a proto vám jej tady nabízím.

Recept na Slaný snídaňový koláč

Ingredience na koláč ke snídani

  • 5 lžic hladké mouky
  • 5 lžic zakysané smetany
  • 5 vajec
  • trochu prášku do pečiva
  • hořčice
  • šunka nebo slanina
  • sýr (uzený eidam nebo Niva)
  • okurka
  • kapie

Postup přípravy slaného koláče

1. Vejce rozmícháme s moukou, přidáme šunku a sýr na malé kostičky, okurku, kopii, zakysanou smetanu a dochutíme hořčicí , případně solí a pepřem v případě potřeby.

2. Těsto nalijeme na malý plech, nebo do formy na biskupský chlebíček vystlaný pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 35 minut.

Podávání

Slaný snídaňový koláč podáváme jak teplý, tak i za studena. Ale máte jej po ránu radši teplý, stačí minuta v mikrovlnce, nebo jak to dělám já, kvůli křupavosti některých potravin, ohřát v horkovzdušné fritéze a koláč máte jako právě upečený.

Obrázek k receptu na slovenský posúch

Posúch je tradiční smetanový koláč, jak ho pekly naše babky. Rodinný recept ze Slovenska, co voní po slanině a kopru

Obrázek receptu na cuketový koláč.

Slaný cuketový koláč se slaninou a strouhaným sýrem: Jednoduchá a voňavá večeře z vlastní zahrádky

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest