Tyto koláče ale nejsou jen tak ledajaká kynutá klasika. Jejich tajemství tkví v jedné ingredienci, která těsto promění v nadýchaný obláček – ve smetaně ke šlehání. Díky ní jsou koláče neuvěřitelně vláčné, jemné a vydrží měkké mnohem déle než ty obyčejné. I když, upřímně řečeno, u nás doma málokdy vydrží do druhého dne, protože se po nich jen zapráší ještě vlažných.

Příprava těchto fešáků možná vypadá složitě, ale pokud máte domácí pekárnu, udělá tu nejtěžší práci za vás. Vy už se pak můžete věnovat jen té zábavné kreativní části – plnění a zdobení. Kombinace tvarohového věnečku okolo a povidlového nebo borůvkového středu nejen krásně vypadá, ale zajišťuje i dokonalou harmonii chutí v každém soustu. Můj tip zní: Nepodceňujte závěrečný krok, kdy se ještě horké koláče po vytažení z trouby ihned pokapou směsí rozpuštěného másla a rumu; právě tento trik zajistí, že budou neodolatelně vonět a zůstanou úžasně šťavnaté.

Recept na nejvláčnější pouťové koláče ze šlehačkového těsta

Tento recept je dimenzován na pořádnou dávku koláčů, které zaplní jeden velký plech. Díky vysokému obsahu tuku ze šlehačky a másla je těsto velmi poddajné a dobře se s ním pracuje. Výsledné koláče jsou syté, bohatě zdobené a vypadají jako z profesionální pekárny, že jo?

  • Příprava těsta (v pekárně): 1,5 hodiny (včetně kynutí)
  • Tvarování a plnění: 30 minut
  • Pečení: 15 až 20 minut
  • Celkový čas: cca 2 hodiny a 20 minut
  • Počet porcí: cca 20 kusů (jeden plný plech)

Ingredience k přípravě šlehačkových koláčů

Těsto:

  • cca 600 g hladké mouky
  • 300 ml smetany ke šlehání (tekuté, nevyšlehané)
  • 250 ml vlažného mléka
  • 125 g másla (půlka klasické kostky, rozpuštěné)
  • žloutky
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • špetka soli

Na náplně a dokončení:

  • měkký tvaroh (smíchaný s cukrem, žloutkem a trochou kokosového pudinkového prášku pro zahuštění a vůni)
  • povidla, maková náplň nebo borůvky (do středu koláče)
  • rozšlehané vejce nebo žloutek na potření okrajů
  • drobenka (klasická z másla, cukru a polohrubé mouky)
  • rozpuštěné máslo a rum na pokapání po upečení

Postup při přípravě nadýchaných šlehačkových koláčů

1. Nejjednodušší cestou k dokonalému těstu je použití domácí pekárny. Do nádoby pekárny vlijte nejprve tekuté suroviny – tedy vlažné mléko, tekutou smetanu ke šlehání, rozpuštěné (ale ne horké) máslo a přidejte žloutky.

Obrázek k receptu na šlehačkové koláče
Foto: Cooky.cz, recept na šlehačkové koláče

2. Poté přisypte suché ingredience: hladkou mouku, do jednoho rohu dejte cukr a vanilkový cukr, do druhého špetku soli. Doprostřed rozdrobte čerstvé droždí.

3. Zapněte program na přípravu těsta (hnětení a kynutí). Pokud pekárnu nemáte, připravte si klasicky kvásek z trochy mléka, cukru a droždí, a poté ručně vypracujte hladké, nelepivé těsto, které nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4. Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál. Těsto si rozdělte na stejně velké kousky a z každého v dlaních vytvarujte hladkou kuličku.

Obrázek k receptu na šlehačkové koláče
Foto: Cooky.cz, recept na šlehačkové koláče

5. Tyto kuličky skládejte na plech vyložený pečicím papírem s dostatečnými rozestupy, protože při pečení ještě nabydou (viz obrázek připravených kuliček na plechu).

6. Nechte je na plechu ještě krátce, asi 10 minut, pod utěrkou odpočinout. Mezitím si připravte náplně.

7. Tvarohovou náplň, kterou jste si zahustili pudinkovým práškem, přendejte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou – to vám výrazně usnadní práci a výsledek bude vypadat profesionálně.

Obrázek k receptu na šlehačkové koláče
Foto: Cooky.cz, recept na šlehačkové koláče

8. Nyní vezměte skleničku s rovným dnem, dno lehce smočte v mouce a do středu každé kuličky vytlačte hluboký důlek tak, aby vznikly vyvýšené okraje.

9. Tyto okraje potřete rozšlehaným vejcem nebo žloutkem, aby se při pečení krásně leskly. Pomocí cukrářského sáčku nastříkejte tvarohovou náplň dokola do vytlačeného důlku, čímž vytvoříte krásný bílý věneček.

10. Do samotného středu koláče pak lžičkou vložte druhou náplň – povidla, mák nebo čerstvé borůvky (přesně jako na fotografiích postupu).

Obrázek k receptu na šlehačkové koláče
Foto: Cooky.cz, recept na šlehačkové koláče

11. Na závěr každý koláč bohatě posypejte připravenou drobenkou. Plech vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečte dozlatova, což trvá přibližně 15 až 20 minut podle výkonu vaší trouby. Hlídejte především okraje, aby byly krásně zlatavé, ale ne připálené.

12. Ihned po vytažení plechu z trouby, dokud jsou koláče ještě horké, je štědře pokapejte nebo potřete směsí rozpuštěného másla s rumem.

13. Koláče tuto směs nasají a budou neuvěřitelně vláčné a voňavé. Před podáváním je můžete ještě lehce pocukrovat moučkovým cukrem.

Obrázek recept na Šlehačkové koláče s tvarohem a borůvkami - nebo sezónním ovocem

Šlehačkové koláče s tvarohem a borůvkami – nebo sezónním ovocem

Tipy redakce:

  • Kokosový pudink v tvarohu: Do tvarohové náplně zkuste místo klasického vanilkového pudinku přidat kokosový. Dodá tvarohu nejen potřebnou hustotu, aby nevytékal, ale také velmi jemnou a zajímavou chuťovou nuanci, která se skvěle doplňuje s rumovým dokončením.
  • Všechny suroviny pokojové teploty: U kynutého těsta je zásadní, aby měly všechny suroviny (vejce, mléko, smetana, droždí) před začátkem práce stejnou pokojovou teplotu. Těsto tak bude kynout rovnoměrně a rychleji.
  • Vychytávka se skleničkou: Aby se vám dno skleničky při vytlačování důlků nelepilo na těsto, vždy ho před každým stlačením “omočte” v misce s hladkou moukou. Důlky budou úhledné a těsto se nebude trhat.
  • Smetana ke šlehání: Použijte opravdu poctivou smetanu ke šlehání s obsahem tuku alespoň 30 %, ideálně 33 %. Právě vysoký obsah tuku ve smetaně nahrazuje část běžného tuku a dodává těstu tu specifickou jemnost, kterou mléko nezajistí.
  • Dostatek prostoru na plechu: Nesnažte se nacpat všechny koláče na jeden plech, pokud se tam nevejdou s alespoň dvoucentimetrovými mezerami. Těsto hodně nabude a pokud by se koláče spojily, neměly by hezky propečené zlatavé okraje a spíše by se dusily, než pekly.
Obrazek receptu na Koláčky z olejového těsta s tvarohem a drobenkou, nečekaně jemné a neodolatelně domácí

Koláčky z olejového těsta s tvarohem a drobenkou: Z trouby rovnou do srdce

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest